Borba za vlast u glavnom gradu: Hoće li Sarajevo biti obojeno u plavu ili bordo boju?

0
S.G.
Borba za vlast u glavnom gradu: Hoće li Sarajevo biti obojeno u plavu ili bordo boju?
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Očekuje se veliki broj navijača

Fudbaleri Željezničara i Sarajeva će večeras po 145. put u svojoj bogatoj historiji ukrstiti koplja na zelenom terenu.

Ono što je posebno zanimljivo je statistika vječitih rivala koja je skoro pa izjednačena u svim segmentima.

Plavi sa Grbavice su za uspješniji za svega jedan trijumf. Imaju 45 pobjeda naspram 44 ekipe Sarajeva, dok je 55 susreta okončano neriješenim ishodom.

Na Baščaršiji održano muzičko veče "U sevdahu duša moja"

Na Baščaršiji održano muzičko veče "U sevdahu duša moja"

Željezničar ima i nešto bolju gol razliku koja iznosi 176:174. Ukoliko bi, primjerice, Sarajevo danas slavilo rezultatom 2:0, međusobni omjer ova dva rivala bi bio izjednačen u svim segmentima, što bi bio kuriozitet kakav se ne pamti.

Tim sa Koševa u boljem raspoloženu ulazi u ovaj meč. Izabranici Aleksandra Vasoskog su u prvim takmičarskim utakmicama u 2022. godini ostvarili dvije pobjede.

Inače, makedonski trener je na klupi zamijenio Gorana Sablića, koji, blago rečeno, nije zadovoljio ukuse probirljive koševske publike i Uprave kluba.

U prvom proljetnom kolu u Trebinju su rutinski savladali Leotar rezultatom 2:0, da bi sredinom sedmice na Koševu u okviru Kupa BiH bili bolji od tuzlanske Slobode identičnim rezulatom.

Na taj način preporođeno Sarajevo je na najbolji mogući način najavilo predstojeći gradski derbi, što se ne može baš reći za Željezničar.

Uslijed velikih finansijskih problema fudbaleri tima iz Doline ćupova su veći dio priprema bili primorani da se spremaju u glavnom gradu BiH.

Na zimskoj pauzi je i kod Želje došlo do smjene na klupi. Hrvatskog stratega Tomislava Ivkovića zamijenio je istinski vojnik kluba, Edis Mulalić.

Iako su pružili solidnu partiju u prvom proljetnom kolu, Plavi su doživjeli poraz od Veleža rezultatom 2:0.

Pozicija na tabeli kao i trenutna forma u utakmicama kakav je vječiti derbi ne mora značiti apsolutno ništa. Ta se tvrdnja do sada dokazala nebrojeno puta.

Derbi između Željezničara i Sarajeva će početi u 17 sati, a pravdu će na ovom dvoboju dijeliti domaći arbitar Haris Kaljanac.

Direktan TV prijenos možete pratiti na Areni Sport, a za one koji nemaju ovaj kanal, portal Radiosarajevo.ba će raditi tekstualni prijenos najvećeg bosanskohercegovačkog debija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije