Zašto je sastanak tijela NATO-a u Sarajevu važan za BiH?

3
N. Žunić
Zašto je sastanak tijela NATO-a u Sarajevu važan za BiH?
Foto: Fena / Ilustracija

Informacija da će generalni sekretar Sjeverno atlanskog vojnog saveza (NATO) Jens Stoltenberg posjetiti Bosnu i Hercegovinu došla je kao iznenađenje, ali veći šok izazvala je vijest da će i važno vijeće NATO-a održati sastanak u Sarajevu. 

Prema informacijama do kojih je došao portal Radiosarajevo.ba, Stoltenberg bi trebao doći u službenu posjetu Bosni i Hercegovini 19. novembra, a Sjevernoatlantsko vijeće (North Atlantic Council - NAC) održat će sastanak u BiH sredinom decembra. 

Iako je većina građana upoznata s NATO-om, postoje stvari u samoj Alijansi koje su enigma za mnoge u Bosni i Hercegovini. Ovom prilikom, ekipa portala Radiosarajevo.ba kontaktirala je Aliju Kožljaka, savjetnika za vanjsku politiku članu Predsjedništva BiH Denisu Bećiroviću te stručnjak za sigurnost. 

Tragedija u Turskoj, mladi fudbaler poginuo u saobraćajnoj nesreći

Tragedija u Turskoj, mladi fudbaler poginuo u saobraćajnoj nesreći

Za početak, profesor Kožljak ističe da je, zbog prijašnjih odluka vlasti u Bosni i Hercegovini, put u NATO još vanjskopolitički cilj naše zemlje, te pojasnio koliko je zbog ove činjenice važna posjeta Jensa Stoltenberga. 

"Osim što je definiran kao vanjskopolitički cilj, članstvo u NATO je i zakonska obaveza za sve ključne institucije Bosne i Hercegovine, koje su dužne učiniti sve iz svoje nadležnosti, kako bi Bosna Hercegovina što prije postala članicom Alijanse.

Konferencija Atlantske inicijative: 'Skoro 33 posto ispitanih iz RS podržalo članstvo BiH u NATO'

Konferencija Atlantske inicijative: 'Skoro 33 posto ispitanih iz RS podržalo članstvo BiH u NATO'

Imajući u vidu da da je Bosna i Hercegovina i zvanično iskazala svoje aspirantske ambicije za članstvo, te u skladu sa tim preduzele i konkretne aktivnosti, uključujući i korištenje Akcionog plana za članstvo, dolazak Generalnog sekretara NATO-a i sastanak Sjevernoatlantskog vijeća sa Bosnom i Hercegovinom u Sarajevu je najdirektnija potvrda da država nezaustavljivo ide ka NATO-u.

Dostavljanje Godišnjih nacionalnih programa, u našem slučaju Programa reformi Bosne i Hercegovine, će se na ovaj način i oficijelno ozvaničiti, jer se upravo u ovom formatu, na najvišem nivou vode razgovori o stepenu implementacije Programa reformi BiH, a također se i dogovara konkretna podrška Alijanse u smislu što efikasnijeg implementiranja zacrtanih reformi, zadataka i ciljeva", kaže Kožljak. 

Stručnjak za sigurnost je također pojasnio šta je tačno tijelo koje će se sastati u BiH, te šta bi se moglo raspravljati na sastanku. 

"Sjeverno atlantsko vijeće (North Atlantic Council) je glavno tijelo za donošenje političkih i drugih odluka NATO-a. Ono se sastoji od stalnih predstavnika zemalja članica, tj. u ovom momentu 31 ambasadora članica NATO-a, i jedino je tijelo čija ovlaštenja izričito proističu iz Vašingtonskog sporazuma, kojim je ustanovljena Alijansa.

Upravo je NAC najviše tijelo Alijanse, nadležno da nadgleda sve političke i vojne procese, koji se odnose na sigurnosna pitanja, a koja utiču na Alijansu u cijelini. Okupljajući predstavnike svake zemlje članice kako bi razgovarali o političkim ili operativnim pitanjima koja zahtijevaju kolektivne odluke, NAC predstavlja forum za široke konsultacije između članica o svim temama, koje utiču na mir i sigurnost", kaže Kožljak, te dodaje:

Analiza njemačkog medija: "BiH još nije u NATO-u, ali je NATO u BiH"

Analiza njemačkog medija: "BiH još nije u NATO-u, ali je NATO u BiH"

"Na sastanku u Sarajevu se će se vjerovatno raspravljati o političkoj i sigurnosnoj situaciji u zemlji i regionu, snaženju odbrambenih sposobnosti Bosne i Hercegovine, te nastavku euro-atlanskih integracija." 

Pitali smo profesora Kožljaka i kako se inače odvijaju ovi sastanci. 

"Sastanci Sjeverno-atlantskog vijeća se u načelu održavaju dva puta sedmično na nivou stalnih predstavnika, a po potrebi može i češće. Međutim, periodično, u zavisnosti od aktuelnih pitanja, NAC se sastaje i u formatu ministara ili šefova država, u situacijama kada se donose značajnije odluke za Alijansu.

Alija Kožljak
Foto: Ministarstvo odbrane BiH: Alija Kožljak

Sastancima predsjedava Generlani sekretar NATO-a, koji nema nikakvu naredbodavne ovlasti u odnosu na članove NAC-a, osim što je svojevrsni servis za efikasno funkcionisanje ovog važnog tijela. Svi članovi sjede za okruglim stolom, sa istim pravima u smislu participiranja u radu i donošenju odluka. Ono što je bitno naglasiti jeste činjenica da se odluke ne donose glasanje, tj. preglasavanjem, nego isključivo konsenzusom svih članova vijeća. Sastanci se uglavnom održavaju u sjedištu NATO-a u Briselu", rekao je Kožljak, te otkrio i da li je praksa da se održava u zemljama koje nisu članice NATO-a. 

"Postoji praksa, ali rjeđe, da se sastanci NAC-a održavaju i izvan sjedišta, uključujući i države, koje nisu članice Alijanse, ali koje su iz nekog razloga važne za NATO. Tada se sastanci održavaju u format ‘NAC plus 1’, u konkretnom slučaju NAC plus Bosna i Hercegovina, gdje predstavnik države nečlanice ima priliku da iznese stavove svoje države, odgovori na eventualna pitanja, ali bez mogućnosti da učestvuje u donošenju odluke. Ipak, i u takvim okolnostima, učešće na ovakvim sastancima i prilika da se diskutuje je od izuzetne važnosti i ima veliki utjecaj na strateške odluke Alijanse", rekao je stručnjak za sigurnost. 

Važno tijelo NATO-a sastaje se u Sarajevu. Donosimo detalje koje smo saznali

Važno tijelo NATO-a sastaje se u Sarajevu. Donosimo detalje koje smo saznali

Iskoristio je i priliku da istakne važnu odluku člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića:

"Moram napomenuti da je i član Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović za svoju prvu inostranu posjetu izabrao upravo sjedište NATO-a, gdje se sastao sa Generalnim sekretarom i predstavnicima NAC-a. I ovom prilikom je razgovarano o brojnim značajnim pitanjima, čime je potvrđena opredijeljenost za nastavak strateškog partnerstva, te iskazana zainteresiranost za posjetu generalnog sekretara i NAC-a Bosni i Hercegovini. Drago mi je da se te namjere i ostvaruju", rekao je Kožljak. 

Građane Bosne i Hercegovine, naravno, najviše zanima zašto je ovaj sastanak važan za našu zemlju, a profesor Kožljak je u odgovoru bio direktan. 

"Za Bosnu i Hercegovinu su ovi sastanci od iznimne, strateške važnosti, kako sa Generalnim sekretarom, tako i Sjevernoatlantskim vijećem NATO-a. Prvo, razgovarat će se na najvišem nivou o političkim i sigurnosnim aktuelnostima, gdje će se na najdirektniji način ovo najviše tijelo NATO-a detaljno upoznati sa ključnim problemima sa kojima se suočava država. Održavanjem sastanka u Sarajevu i razmatranjem ovih pitanja se jasno potvrđuje da je Bosna i Hercegovina važna za NATO i da će tako i ostati.

Također, na ovaj način će se potvrditi da je sigurnost Bosne i Hercegovine inkorporirana u sigurnost NATO-a, što znači da će Alijansa i dalje preduzimati neophodne mjere i aktivnosti, kako bi se osigurala stabilnost i sigurnost Bosne i Hercegovine, što uključuje očuvanje njenog suvereniteta i teritorijalnog integriteta, ali i snaženja njenih sigurnosnih i odbrambenih kapaciteta.Pored svega toga, značajan je iz razloga što će se i ovom prilikom potvrditi aspirantske ambicije Bosne i Hercegovine, te osnažiti put države ka članstvu u NATO", rekao je savjetnik člana Predsjedništva BiH. 

Prvi čovjek NATO-a dolazi u Bosnu i Hercegovinu?

Prvi čovjek NATO-a dolazi u Bosnu i Hercegovinu?

Za kraj, profesor Kožljak je otkrio i kako BiH napreduje na putu ka NATO-u. 

"Uprkos brojnim izazovima i političkim opstrukcijama pojedinih zvaničnika, Bosna i Hercegovina nezadrživo napreduje na svom euroatlantskom putu. Na političkom nivou, aktiviran je Akcioni plan za članstvo, te realizirina već tri godišnja ciklusa Programa reformi Bosne i Hercegovine. Na operativnom nivou, Oružane snage BiH vrlo dinamično sudjeluju u NATO aktivnostima, uključujući zajedničke vježbe, obuku, radionice i slično, održavajući vrlo visok nivo interoperabilnosti sa Alijansom. Samo jedan od konkretnih primjera je nedavno održano ocjenjivanje Bataljonske borbene grupe pješadije, kao NATO deklasiranog sastava Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, koja je tokom NATO ocjenjivanja nivoa 2 dobila najviše ocjene.

Ono što slijedi jeste nastavak reformi u svih pet oblasti, koje su predviđene Godišnjim nacionalnim programom, čime će se osigurati snaženje saradnje sa NATO, ali i ispunjenje svih predviđenih uslova da Bosna i Hercegovina što prije bude pozvana u članstvo Alijanse, kao i snaženje strateškog partnerstva u smislu garantiranja sigurnosti i stabilnnosti u Bosni I Hercegovini", rekao je Alija Kožljak za portal Radiosarajevo.ba

/ Anketa

Smatrate li da je Bosna i Hercegovina spremna za članstvo u NATO?
Rezultati

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije