Konferencija Atlantske inicijative: 'Skoro 33 posto ispitanih iz RS podržalo članstvo BiH u NATO'

2
A. Sokolović
Konferencija Atlantske inicijative: 'Skoro 33 posto ispitanih iz RS podržalo članstvo BiH u NATO'
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Konferencija NATO i sigurnosni izazovi u Sarajevu

U organizaciji Atlantske inicijative i Norveške ambasade u Bosni i Hercegovini, u Sarajevu je u utorak, 10. oktobra, počela dvodnevna Međunarodna konferencija NATO i sigurnosni izazovi.

U prvom dijelu dvodnevne konferencije, kojoj prisustvuje i portal Radiosarajevo.ba, predstavljeni su rezultati istraživanja javnog mnijenja u Bosni i Hercegovini o malignim utjecajima i NATO savezu.

Na uvodnoj konferenciji za medije prvo su govorili Olav Reinertsen, Ambasador Norveške u Bosni i Hercegovini, prof. dr. Edina Bećirević, predsjednica Atlantske Inicijative u Bosni i Hercegovini i prof. dr. Sead Turčalo, dekan Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu i potpredsjednik Atlantske Inicijative.

Osmanović: Mi ćemo se uvijek sjećati heroja, a oni ratnih zločinaca

Osmanović: Mi ćemo se uvijek sjećati heroja, a oni ratnih zločinaca

Ambasador Olav Reinertsen govoreći na otvaranju najavio je da će se u naredna dva dana na ovoj konferenciji razgovarati apsolutno o svemu.

/ Anketa

Smatrate li da je Bosna i Hercegovina spremna za članstvo u NATO?
Rezultati

"Tema će svakako biti sigurnosna situacija u Bosni i Hercegovini, ali isto tako i o sigurnosnoj situaciji u Europi naročito nakon brutalne ruske invazije i agresije na Ukrajinu", kazao je Reinertsen.

Ambasador Olav Reinertsen
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Ambasador Olav Reinertsen

Podvukao je da je NATO trenutno fokusiran na situaciju u našoj zemlji, a naglasio je da je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg definirao da Bosna i Hercegovina, zajedno sa Gruzijom i Moldavijom, zaslužuju posebnu pažnju, naročito nakon brutalne ruske agresije.

"Postoje najave o posjeti Stoltenberga Bosni i Hercegovini, koje dolaze iz moje Norveške. Moram naglasiti da to nije definitivno potvrđeno, ali isto tako znam da Stoltenberg pokazuje ogroman interes da posjeti BiH, koja je na kraju članica programa Partnerstvo za mir. Takva najava je još jedna potvrda njegove i NATO-ove predanosti vašoj zemlji", kazao je ambasador Olav Reinersten.

Prof. dr. Edina Bećirević
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Prof. dr. Edina Bećirević

Predsjednica Atlantske inicijative Edina Bećirević u uvodnom govoru je najavila da je da će na konferenciji prvi put biti predstavljeni rezultati istraživanja koje je provela organizacija na čijem je čelu.

"Interesantno je da se nalazi tih istraživanja u velikoj mjeri ne poklapaju s političkim diskursom. Diskurs je na političkom nivou jasno isprepleten raznim sukobima. U javnom diskursu, oni koji govore o NATO-u, pričaju na način kao da govore u ime svih u Bosni i Hercegovini. Međutim, naše istraživanje je ispričalo jednu drugačiju priču i u tu vidimo prostor za dijalog", naglasila je Edina Bećirević.

Prof. dr. Sead Turčalo
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Prof. dr. Sead Turčalo

Sead Turčalo, potpredsjednik Atlantske inicijative, govorio je o istraživanju koje je provedeno na reprezentativnom uzorku u cijeloj Bosni i Hercegovini.

"Rezultati ne reflektiraju onaj stav da je neko unaprijed protiv NATO-a, ali i da se o NATO-u treba razgovarati. Detaljna anliza pokazuje da u entitetu Federacija BiH 90,7 posto ispitanika podržava članstvo BiH u NATO, 32,6 posto ispitanih u entitetu RS, a u Brčko distriktu je taj broj 56 posto", naglasio je Turčalo.

Konferencija NATO i sigurnosni izazovi u Sarajevu
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Konferencija NATO i sigurnosni izazovi u Sarajevu

U nastavku konferencije, tokom nekoliko panel diskusija - akademici, istraživači, novinari i drugi relevantni sagovornici raspravljat će o temama regionalne sigurnosti i stabilnosti, poziciji NATO saveza u trenutnom geopolitičkom kontekstu, uticaju ruske agresije na Ukrajinu na globalnu stabilnost i drugim temama.

Tri panel diskusije - odlični gosti i sagovornici

Uvodničar ove konferencije je bio Chris Riley, voditelj strateških komunikacija u NATO-u koji je profesionalno angažovan više od 10 godina.

Chris Riley se 1998. pridružio Uredu visokog predstavnika (OHR) u Bosni i Hercegovini, gdje je radio i kao šef za razvoj medija u Sarajevu.

Chris Riley, voditelj strateških komunikacija u NATO-u
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Chris Riley, voditelj strateških komunikacija u NATO-u

Na planirane tri panel diskusije, gdje je moderator bila Hana Sokolović, učestvovavali su relevantni stručnjaci iz NATO-a, zatim iz Hrvatske dr. Tena Prelec, publicist sa Kosova Veton Surroi, profesor sa Univerziteta Boston Vesko Garčević, profesor iz Beča dr. Daniel Bochsler, predsjednik Euro-Atlanskog saveza iz Srbije Dragan Šormaz, Edin Fako iz Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine i mnogi drugi.

Konferencija se završava u srijedu, 10. oktobra, kada će se prisutnima obratiti Elena Poptodorova, potpredsjednica Atlanskog kluba iz Bugarske, prof. Jasmin Ahić sa UNSA-e, prof. dr. Mladen Bubonjić iz Banje Luke…

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije