Sastanak Banožić - Čović: 'Hrvatska daje snažnu podršku BiH u dostizanju NATO partnerskih ciljeva'

2
AA
Sastanak Banožić - Čović: 'Hrvatska daje snažnu podršku BiH u dostizanju NATO partnerskih ciljeva'
AA / Mario Banožić i Dragan Čović

Ministar obrane Republike Hrvatske Mario Banožić sastao se sa zamjenikom predsjedavajućeg Doma naroda Skupštine Bosne i Hercegovine Draganom Čovićem koji je zahvalio Ministarstvu obrane na potpori koju pruža Bosni i Hercegovini, Oružanim snagama BiH i Hrvatima u BiH.

Banožić i Čović potvrdili su kako su Hrvatska i Bosna i Hercegovina uspostavile bogatu i čvrstu bilateralnu obrambenu suradnju, a koja se očituje velikim brojem pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i kadeta koji su završili školovanje ili se još školuju u Hrvatskoj, priopćeno je iz MORH-a.

"Mi u Hrvatskoj imamo mogućnost školovanja određenog broja kadeta iz BiH na Hrvatskom vojnom učilištu te se zalažemo za to da se na vojno školovanje upućuju predstavnici hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini. Smatramo da je vojno školovanje Hrvata iz BiH u Hrvatskoj ujedno i naša obveza", rekao je hrvatski ministar obrane.

Objavljena vremenska prognoza: Meteorolozi otkrili kakvo nas vrijeme čeka za vikend

Objavljena vremenska prognoza: Meteorolozi otkrili kakvo nas vrijeme čeka za vikend

Banožić je dodao kako je izvrsna bilateralna suradnja vidljiva i kroz različite vidove zajedničke obuke i uvježbavanja, razvojem obrambenih sposobnosti te jačanjem razmjene informacija u cilju pružanja brzog odgovora na prirodne katastrofe, navodi se.

"Zato smo nastavno na zaključke Zajedničke sjednice Vlade RH i Vijeća ministara BiH nastavili raditi na implementaciji zaljučaka koji se odnose i na područje izobrazbe", rekao je ministar Banožić.

Na sastanku se razgovaralo i o daljnjoj bilateralnoj podršci Hrvatske Bosni i Hercegovini u dostizanju NATO partnerskih ciljeva, a Banožić i Čović razgovarali su o utjecaju ruske agresije na Ukrajinu koja je dodatno intenzivirala rasprave o proširenju EU-a na države jugoistoka i istoka Europe, priopćeno je.

Mario Banožić i Dragan Čović
AA : Mario Banožić i Dragan Čović

"Hrvatska nastavlja s aktivnom podrškom europskom i euroatlantskom putu BiH. U tom svjetlu podržavamo svaki napredak koji će BiH približiti punopravnom članstvu u Europskoj uniji", rekao je ministar Banožić.

Čović je zahvalio Ministarstvu obrane na svoj potpori koju pruža Bosni i Hercegovini, Oružanim snagama BiH i Hrvatima u BiH te je izrazio svoju podršku i daljnjem razvoju suradnje dvaju ministarstava na području izobrazbe, navodi MORH.

Na kraju, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Skupštine Bosne i Hercegovine istaknuo je kako podržava sva nastojanja koja bi stvorila preduvjete za daljnji razvoj modernih Oružanih snaga BiH i njihovu euroatlantsku integraciju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije