Čović se u Zagrebu sastao s Plenkovićem: Šta će biti s Izbornim zakonom

10
Radiosarajevo.ba
Čović se u Zagrebu sastao s Plenkovićem: Šta će biti s Izbornim zakonom
Foto: Parlament BiH / Čović i Plenković na sastanku u Zagrebu

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dragan Čović održao je danas, 4. septembra, u Zagrebu radni sastanak s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejem Plenkovićem.

Razgovarali su o odnosima i saradnji dvije države, aktualnim procesima u Bosni i Hercegovini, te napretku na europskom putu i otvaranju procesa pregovora.

Čović je tom prilikom naglasio napredak ostvaren u pogledu provođenja reformi na europskom putu, predvođen novim sazivom Vijeća ministara BiH. Nedavno usvajanje reformskih zakona snažan je iskorak za europsku BiH, istaknuo je Čović.

Zašto je Balkanu, ali i svijetu potrebna Rezolucija o genocidu u Srebrenici?

Zašto je Balkanu, ali i svijetu potrebna Rezolucija o genocidu u Srebrenici?

Naznačeno je kako su stabilan politički dijalog, povjerenje i ravnopravnost tri konstitutivna naroda ključni za razvoj europske BiH. Također, naglasio je kako izmjene i dopune Izbornog zakona i zaštita legitimnog predstavljanja ostaju visoki prioritet.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković istaknuo je da je nastavak reformskoga procesa ključan kako bi BiH započela pristupne pregovore s Europskom unijom. Dodao je da će Hrvatska i dalje pružati snažnu potporu BiH.

Radi funkcionalnosti zemlje i ravnopravnosti sva tri konstitutivna naroda potrebno je nastaviti razgovore političkih aktera u BiH o izbornoj reformi, poručio je Plenković.

Naglasio je nastavak snažne podrške Vlade Hrvatske u postizanju potpune jednakopravnosti hrvatskoga naroda u BiH i ostvarenju njegovih Ustavom zajamčenih prava na svim nivoima.

Bilateralni odnosi su ocijenjeni zadovoljavajućima, te su dužnosnici razgovarali o daljnjem jačanju saradnje dvije države u brojnim važnim područjima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije