Alicia Kearns: 'NATO mora biti spreman da održava mir u Bosni i Hercegovini'

2
Radiosarajevo.ba
Alicia Kearns: 'NATO mora biti spreman da održava mir u Bosni i Hercegovini'
Foto: Parlament Velike Britanije / Alicia Kearns

Britanska zastupnica Alicia Kearns objavila je tekst kao reakciju na teroristički napad koji se desio 24. septembra na Kosovu, te zatražila veći angažman Velike Britanije na Balkanu, a spominjala je i Bosnu i Hercegovinu. 

Tekst Alicie Kearns prenosimo u cijelosti: 

"Impunitet rađa prezir prema vladavini prava i redu. To vidimo na Balkanu, gdje organizirani napadi na policijske snage i sve češće međuetničko nasilje od strane srpskih secesionista na Kosovu i u Bosni zahtijevaju hitnu pažnju međunarodne zajednice.

Dragan Bursać: Arnaudija, suza na licu Banjaluke, od utorka postaje njen najljepši osmijeh!

Dragan Bursać: Arnaudija, suza na licu Banjaluke, od utorka postaje njen najljepši osmijeh!

Posljedice neuspjeha za regiju koja je već nedavno toliko patila su nezamislive. Hitno nam je potrebno da međunarodna zajednica preispita svoj pristup, prioritetizira odgovornost i ojača sigurnosne mjere kako bi ponovno otvorila put prema mirnoj i prosperitetnoj budućnosti slobodnoj od konflikata iz prošlosti.

Nedavni događaji na Kosovu otkrili su duboko uznemirujuće eskalacije nasilja. Jedan policijski službenik je tragično ubijen ovog vikenda tokom bezobzirnog napada na sjeveru zemlje. Pogledom na otprilike trideset buntovnika odgovornih za to, vidimo osobe koje su sličnije vojnicima, opremljene oklopnim vozilima i vojnom opremom visoke klase. Ranije sam upozorila na opasnost od takvih grupa koje djeluju na sjeveru Kosova u govoru u parlamentu u julu.

S obzirom na vrstu opreme koju su militanti imali, postavljaju se ozbiljna pitanja o tome jesu li podržani i organizirani izravno od strane vlade Srbije. Vođa naoružane skupine - koji je preuzeo odgovornost - bio je Milan Radoičić, potpredsjednik stranke Srpske liste i bliski saradnik predsjednika Vučića. Ako je napad izvršen uz potporu Srbije - kako tvrdi - tada moraju biti poduzete čvrste mjere od strane UK, SAD i EU. Nema mjesta za 'obostranost' ako, kako se čini, potpredsjednik političke stranke uzima oružje i počinjući ubojstvo policijskog službenika.

Odgovornost za te postupke je ključna, posebno za Beograd, koji se dosljedno izmicao posljedicama. Uznemirujuće je što Radoičić tvrdi da je spreman da bude izručen Srbiji radi sudskog postupka, ali ne i Kosovu gdje je zločin počinjen i gdje porodica tuguje. Radoičić mora odgovarati za pravdu na Kosovu, gdje se porodica čiji je voljeni ukraden može suočiti s njim pred sudom. No, odgovornost se proteže i dalje od ovog neposrednog akta.

Unatoč predanosti Kosova suradnji s UK, SAD i EU, suočilo se s nizom neopravdanih optužbi, počevši nakon što je srbijanska vlada podržala bojkot općinskih izbora kosovskih Srba na sjeveru. Mi i naši saveznici izrazili smo podršku održavanju izbora prije nego što smo se predomislili i kaznili Kosovo zbog nedostatka sudjelovanja etničkih Srba. Malo ili nimalo kritike nije bilo prema vladavini Srbije unatoč njihovim dokumentiranim vezama sa strankom Srpske liste i njihovom podrškom bojkotu.

Vrijeme je za hitno ponovno vrednovanje koje stavlja pravednost i ravnotežu u središte našeg pristupa odnosima između Srbije i Kosova. Nedavni trend kažnjavanja Kosova i udovoljavanja sve autokratskijem Vučiću nas dublje uvodi u ciklus nasilja, nestabilnosti i neprijateljstva, dok svjetlo na kraju tunela normalizacije i članstva u EU za oboje sve više blijedi.

Također treba zapamtiti da Srbija ima BDP od 63 milijarde dolara i vojni budžet od 1,4 milijarde dolara u usporedbi s kosovskim BDP-om od 9,4 milijarde dolara i vojnim izdacima od nešto više od 54 milijuna dolara. Ovo nije ravnotežna konkurencija, i naš pristup treba prepoznati ranjivost Kosova i potrebu za pomoći.

Alicia Kearns
Print Screen: Alicia Kearns

Prvo, moramo ojačati sigurnosne mjere. UK, kao članica Kvinte, treba preuzeti aktivniju ulogu u dijalogu za mir između Srbije i Kosova. Naša trenutačna pasivnost je neprihvatljiva pred tako nestabilnom situacijom. I SAD i EU također bi trebali usvojiti odlučan stav kad se suočavaju sa srpskim liderima zbog njihove uloge u poticanju nestabilnosti, usklađivanju s Putinom i sve autokratskijim tendencijama kod kuće i u inozemstvu. Predsjednik Vučić ne bi smio biti izuzet od kritike. Doista, njegov prvi sastanak jutro nakon ubojstva policijskog službenika bio je s ruskim veleposlanikom u Srbiji.

Postizanje ravnoteže između poticaja i posljedica ključno je kako bi se osigurala odgovornost i napredak. Brza i pravična odgovornost za agresivne akcije ključna je u odvraćanju od daljnjeg nasilja i odbacivanju bilo kakve koncepcije popuštanja. Ovi osnovni principi pregovora trebaju biti prisjećani i ponovno integrirani u zajednički pristup Kvinte.

Također se moramo pregovarati iz pozicije snage pojačavajući mjere odvraćanja i povećavajući broj trupa KFOR-a, koji trenutno broji 4,500 vojnika. Također, UK bi se trebala ponovno pridružiti EUFOR mirovnim snagama u Bosni kad se obnovi u novembru. Ako Rusija blokira obnovu, NATO treba biti spreman za slanje alternativnih snaga za održavanje mira u Bosni kako bi se izbjegao vakuum moći.

Bilo koja eskalacija na Balkanu bi imala efekte širom Europe, što čini ojačavanje sigurnosnih mjera imperativnim. EULEX bi trebala provesti nepristranu istragu, oslobođenu političkog utjecaja, kako bi se razjasnila uloga beogradskih vlasti ili aktera u ubojstvu kosovskog policijskog službenika i navodno organiziranim blokadama cesta. Ako se utvrdi da je Beograd na bilo koji način bio uključen, moraju postojati brze i čvrste posljedice. Dodatno, KFOR bi trebao dijeliti obavještajne podatke o skladištima oružja i kretanjima s državama članicama kako bi se učinkovito suzbijale ilegalne aktivnosti.

Moramo promovirati dijalog i međuetničko razumijevanje. Vlada Kosova mora jasno istaknuti svoju neupitnu predanost podršci srpsko-kosovskim zajednicama, osiguravajući njihovo zastupanje i aktivno sudjelovanje u demokraciji bez neopravdanog stranog miješanja. Uključivanje pet EU država koje ne priznaju suverenitet Kosova pružit će značajnu podršku putu Kosova prema članstvu u EU i NATO-u, dok će učvrstiti nepovredivost njegove teritorijalne cjelovitosti.

Konačno, treba istražiti osnivanje sigurnosnog saveza između SAD-a, UK-a, drugih voljnih članica NATO-a i Kosova dok Kosovo ne postigne puno članstvo u NATO-u. Takav aranžman bi riješio trenutačne sigurnosne probleme i otvorio put prema dugoročnoj stabilnosti u regiji.

Trenutačno stanje stvari na Kosovu i u Srbiji zahtijeva odlučan i državnički odgovor. Impunitet za postupke koji rađaju prezir prema pravilima i redu ne može se tolerirati. Odgovornost, otvoreni dijalog i snažne sigurnosne mjere su imperativi kako bi se osigurala trajna stabilnost u regiji. Vrijeme je da UK usvoji odlučniju politiku na Balkanu. Više nismo ograničeni suglasnošću EU i nepriznavateljima, i moramo biti inventivniji u našoj diplomaciji, kako bismo pružili podršku našim saveznicima.

Mi snosimo odgovornost za uspjeh i potencijalni neuspjeh Kosova i imamo više odgovornosti od većine da stojimo uz njih i osiguramo da se ne vratimo brutalnosti 1990-ih godina.

Neuspjeh nije opcija u eri diplomatskog odvraćanja, i akcija se mora poduzeti sada kako bi se spriječila daljnja eskalacija i osigurala mirna budućnost za sve na Balkanu."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije