Britanska zastupnica Alicia Kearns traži sankcije za Dodika i ojačavanje NATO-a u BiH

8
Radiosarajevo.ba
Britanska zastupnica Alicia Kearns traži sankcije za Dodika i ojačavanje NATO-a u BiH
Print Screen / Alicia Kearns

Britanska zastupnica Alicia Kearns zatražila je, kako je navela, hitnu reakciju međunarodne zajednice poslije serije incidenata u Bosni i Hercegovini i regiji Sandžak u susjednoj Srbiji od početka ove godine, ističući da "genocidni snovi o velikoj Srbiji nisu mrtvi".

Ona je dodala da je potencijalno ugroženo bošnjačko-muslimansko stanovništvo u cijeloj BiH.

Nadalje, navela je da je od vitalnog značaja da Ujedinjeno Kraljevstvo (UK) stavi međunarodni fokus na sprečavanju zločina i raspad Bosne i Hercegovine.

Ivica Puljić iz Amerike: 'Ovo su informacije koje sam upravo dobio iz Ureda glavnog tajnika UN-a'

Ivica Puljić iz Amerike: 'Ovo su informacije koje sam upravo dobio iz Ureda glavnog tajnika UN-a'

Najavila je da će prisustvovati mirnim protestima građana Bosne i Hercegovine koji se danas održavaju širom Evrope i svijeta, te da se nada da će se međunarodna zajednica hitno sastati već danas, jer ove sedmice susret u Briselu imaju i NATO saveznici.

Također, zatražila je da Velika Britanija uvede sankcije Miloradu Dodiku kakve su već uvele Sjedinjene Američke Države. Da se ojača NATO Štab u Sarajevu, to jeste raspoređivanje NATO snaga u našoj zemlji. Da se sazove sastanak NATO-a/Kvinte-e, da se aktivira Konflikti centar, te uspostavi NATO jedinica za borbu protiv dezinformacija u BiH.

"Konflikt nije neizbježan. Sada nam je potrebna diplomatija odvraćanja", poručila je Kearns.

Britanski parlament je u novembru 2021. ponovo raspravljao Bosni i Hercegovini. Inicijativu za ovu raspravu pokrenula upravo konzervativna zastupnica Kearns. Ona je bila i jedna od onih koji su u prvoj debati jasno zatražili sankcije za Milorada Dodika i one koji ugrožavaju Dayton.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije