Zaustavite nasilje nad novinarima!

Radiosarajevo.ba
Zaustavite nasilje nad novinarima!
BBC / Velika pobjeda Davida Dragičevića i Dženana Memića

Teška povreda Jusufa Nurkića, utakmice Zmajeva koje su nas povremeno dovodile na ivicu infarkta, posjeta europskog komesara Johannesa Hahna i njegov susret sa roditeljima ubijenih Davida Dragičevića i Dženana Memića, pokušaj obnavljanja tzv. Herceg-Bosne, trzavice između ljevičarskih partija, neizvjesni pregovori o vlasti i napad na fotoreportera Adija Kebu obilježili su, među ostalim događajima, sedmicu za nama.

Piše: Faruk Vele 

Ovo su ljudi i događaji koji su, prema mišljenju Radiosarajevo.ba, obilježili proteklih sedam dana.

 Pobjeda Zmajeva - subota, 23. mart

 Stravičan zločin šokirao je Bosansku krajinu. U velikokladuškom naselju Šumatac ubijen je bračni par Salko i Fatima Đogić. 

Kako se nezvanično doznaje, dvojica maloljetnika počinila su ovaj zločin iz koristoljublja.

Šokantne detalje o načinu ubistvu Salke i Fatime otkrio je njihov sin Mirsad.

Srbijanski medij Kurir objavio je kako su ravnogorci - Otadžbinska uprava Srpski četnički pokret (SČP) javno raspisali potjernicu za Nihadom Aličkovićem zbog, kako su poručili, "pokušaja ubistva Aleksandra Vučića u Potočarima, zbog nasilničkog ponašanja ispred Tribunala", ali i zbog toga što je, pazite sad ovo, uživo na Facebooku prenosio izricanje presude Karadžiću(?!). Institucije države Srbije zasad nisu reagirale.

Grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL) poražena je u bici kod Baghouza u Siriji, posljednjeg uporišta u toj državi, potvrdile su Sirijske demokratske snage (SDF).

Analizirali smo pozadinu iznenadnog susreta vrha vrh države Hrvatske, te kakve to ima veze sa BiH.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić napokon je, poslije višednevne šutnje, komentirao je kaznu doživotnog zatvora koju je dobio Radovan Karadžić.

Hiljade demonstranata okupilo se u subotu u Londonu sa zahtjevom da se održi novi referendum. “Marš narodnog glasa“ bio je jedan od najvećih protestnih skupova u posljednjih nekoliko godina.

Predstavnici Međunarodnog fonda za djecu (UNICEF) Ujedinjenih naroda (UN) i Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u BiH upozorili su na zabrinjavajuću situaciju u vezi sa epidemijom morbilima u Kantonu Sarajevu.

Miralem Pjanić, velika zvijezda naše reprezentacije i svjetskog nogometa dao je ekskluzivni intervju našem Almiru Sokoloviću. Intervju je izazvao dosta pažnje.

Sedmogodišnja bengalska tigrica Nina novi je stanovnik popularne sarajevskog zoološkog vrta Pionirske doline. Nina je prvi tigar u sarajevskom zoološkom vrtu nakon 27 godina. Zabilježili smo ovaj trenutak.

Donijeli smo odličnu priču o 12-godišnjem Maku Ostrogonacu iz Sarajeva koji je postao najmlađi saradnik Microsofta u Europi.

Boris Franjić iz Kaknja prenio je iz prve ruke iskustva o odlasku iz Bosne i Hercegovine.

Fudbalska reprezentacija BiH dočekala je u subotu na stadionu Grbavica u prvom kolu kvalifikacija za Europsko prvenstvo koje će se 2020. godine igrati u 12 država reprezentaciju Armenije.

Slavila je naša reprezentacija rezultatom 2:1. 

Džeko na svojoj Grbavici upisao 100. nastup u dresu Zmajeva

Reprezentacija Bosne i Hercegovine od 20:45 sati igra prvu utakmicu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo protiv selekcije Armenij e, a bh. kapiten Edin Džeko je zabilježio veliki jubilej nakon što je lopta krenula sa centra. UŽIVO / Bosna i Hercegovina - Armenija 0:0 Naime, Džeko je večeras na svojoj Grbavici, gdje je sve počelo upisao stoti meč u dresu reprezentacije.

Posebno je bio oduševljen Deni Milošević, strijelac drugog pogotka.

Bh. navijači uputili su poruku povodom presude ratnom zločincu Radovanu Karadžiću.

Historičarka Kolinda - nedjelja, 24. mart

Prije godinu dana na ušću Crkvene u rijeku Vrbas pronađeno je tijelo Davida Dragičevića banjalučkog studenta koji je nestao 18. marta 2018. godine.

Na tom mjestu u nedjelju su se okupili Banjalučani i članovi grupe Pravda za Davida koji su u 11 sati i 45 minuta upalili svijeće za pokoj duše ubijenog 21-godišnjeg mladića.

Davor Dragičević: Tačno je godinu dana kako ste mi ubili dijete moje

Otac ubijenog mladića iz Banja Luke Davida Dragičevića oglasio se na društvenim mrežama i napisao kako je prošlo tačno godinu dana oktako je ubijen njegov sin. Davor Dragičević napisao je: "Tačno godinu dana kako ste mi ubili dijete moje. Crnilo i tišina. Oprosta i zaborava nema", napisao je Davor Dragičević.

U nedjelju se navršila i 20. godišnjica NATO bombardiranja. Nakon niza pokušaja međunarodne zajednice da se riješi kosovska kriza, iz baze u Avianu poletjeli su prvi avioni i izveli udare na tadašnju SR Jugoslaviju.

Povodom dvije decenije od bombardovanja SRJ, aktivisti i simpatizeri Srpske radikalne stranke održali su skup u centru Beograda. Njihov vođa, osuđeni ratni zločinac i poslanik u Skupštini Srbije, notorni Vojislav Šešelj zapalio je zastave NATO-a i Europske unije poručivši da "Srbija nikada neće biti dio tih organizacija". S obzirom da je on politički stvorio Aleksandra Vučića, treba mu i vjerovati.

Bivši zamjenik premijera Srbije, Vuk Drašković, prisjetio se da je balkanski kasapin Slobodan Milošević htio bombe na Srbiju 1999. godine.

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je da Hrvati u BiH nisu nacionalna manjina već njen "najstariji konstitutivni narod". Grabar-Kitarović je istakla da je hrvatski narod u BiH prisutan duže od hiljadu godina. Ova izjava izazvala je dosta reakcija i različitih komentara.

Pod emocijama je bila i njezina savjetnica za medije Mirjana Hrga.

Trojica muškarca s područja Bužima vratili su se u BiH nakon što su protjerani iz Slovenije zbog "ugrožavanja sigurnosti države, javne sigurnosti i javnog reda".

Prisjetili smo se dana kada je Danis Tanović, bh. režiser, 24. marta 2002. godine u holivudskom Kodak teatru podigao je zlatnu statuu Američke filmske akademije.

Prenijeli smo tekst uglednog hrvatskog novinara Viktora Ivančića u kojem se bavi presudom ratnom zločincu Radovanu Karadžiću i odnosom Beograda i Zagreba prema tom događaju. Također se osvrće na aferu "Špijuni" i analizira reakcije službenog Zagreba i tamošnjih medija.

Viktor Ivančić: Karadžić u Zagrebu

Viktor Ivančić, legendarni splitski novinar, rođeni Sarajlija, jedan od osnivača i dugogodišnji glavni i odgovorni urednik kultnog satiričko-političkog tjednika Feral Tribune, ključnog stuba borbe protiv nacionalizma i korumpiranih vlada na prostorima bivše Jugoslavije devedesetih, autor znamenite kolumne „Bilježnica Robija K", napisao je autorski tekst za beogradski Peščenik u kojem se bavi presudom ratnom zločincu Radovanu Kara d žiću i odnosom Beograda i Zagreba prema tom događaju.

Zastupnik u Skupštini Republike Srpske i predsjednik Gradskog odbora PDP-a Banja Luka Draško Stanivuković ponovo je oduševio javnost svojim potezom.

Jedan Bosanac ojadio je Nijemce. Otkrili smo i kako.

U Bosni i Hercegovini se nastavlja trend povećanja broja ovisnika o kockanju što i nije neko iznenađenje s obzirom na to da BiH ima najviše kladionica u Europi u odnosu na broj stanovnika. Pisali smo o tome.

Predivna La Boheme, opera koja će se svidjeti i iskusnoj i novoj publici

Savremeni redatelji danas ulažu mnogo napora da klasične opere predstave na način koji bi zainteresirao što veći auditorij. Treba li operu 'prilagoditi' novim generacijama publike i na koji način - pitanje je kojim se bave mnoge operne kuće širom svijeta, a recepata za uspjeh i primjera za neuspjeh ima mnogo.

Povodom premijera  glasovite Puccinijeve 'La Boheme' koju je u Sarajevu uprozorio  daroviti teatarski reditelj iz Splita, svoj osvrt je objavila naša Vensa Andree Zaimović.

Dosta pažnje izazvao je tekst Marije Hudolin.

Održan  je veliki derbi 19. kola Prve lige Federacije Bosne i Hercegovine između Olimpika i Veleža. Prvoplasirana dva tima na tabeli sastali su se na Otoci, a gosti su imali veliku podršku jer su Rođeni popunili sva mjesta na, ali i oko stadiona.

Nakon derbija Prve lige Federacije Bosne i Hercegovine igranog na Otoki između Olimpika i Veleža koji je završen rezultatom 2:2, dogodio se žestok sukob trenera oba tima.

Iz Fudbalskog kluba Olimpik oglasili su se nakon teških optužbi trenera Veleža Ibre Rahimića

Uoči utakmice koju je Hrvatska igrala u Budimpešti igra susret 2. kola kvalifikacija za EP, lokalna policija je u zadnji trenutak spriječila incident.

Otpad u naše dvorište - ponedjeljak, 25. mart

Učesnici međunarodne konferencije „Problem skladišta/odlagališta radioaktivnog i nuklearnog otpada na lokaciji Trgovske gore“ još  su jednom su ukazali na moguće štetne prekogranične utjecaje na teritorij i stanovništvo BiH ukoliko Republika Hrvatska na toj lokaciji bude izgradila odlagalište radioaktivnog i nuklearnog otpada.

Sa skupa je rečeno jasno "ne" odlagalištu nuklearnog otpada na Trgovskoj gori.

Istraga specijalnog tužioca Roberta Mullera potvrdila je da izborni štab američkog predsjednika Donalda Trumpa nije sarađivao sa Rusima tokom kampanje za predsjedničke izbore u SAD 2016. godine.

 Goražde je preko 1.300 dana bilo u okruženju, potpuno izolovana enklava sa oko 70.000 Bošnjaka. Prema dokumentima Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, ubijeno je preko 5.000 Bošnjaka, od toga gotovo 2.000 žena i djece.

Za četiri godine opsade Goražda i stradnja Bošnjaka na tom prostoru nikada nije podignuta optužnica za ratne zločine i kršenje zakona i običaja ratovanja. Umjesto pripadnika Vojske RS-a, na optuženičkoj klupi domaćih sudova našli su se bivši pripadnici Armije RBiH, upozoreno je iz Goražda.

Aleksandar Vučić - undefined

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u Nišu da je NATO počinio zločin nad djecom i srpskim narodom, što nikada neće biti zaboravljeno, te da Srbiju niko ne može da pokori.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, poslije kratkotrajnog odmora, nastavio je s provokacijama, poručujući iz Niša da nije moguća BiH, država čiji je on predsjednik!? Svugdje u svijetu ovaj čovjek bi krivično odgovarao, zbog izdaje ili u najmanju ruku raspirivanje mržnje.

Srbijanska propaganda publicirala je, naravno, jednu laž u vezi s bombardiranjem.

Kolumna uglednog hrvatskog novinara Roberta Bajrušija izazvala je pažnju bh. javnosti zbog lekcije koju je održao predsjednici svoje zemlje, a u vezi s BiH.

Kolumnista iz Zagreba: Predsjednice, Bosna nikada nije bila ni srpska ni Hrvatska

Ugledni novinar zagrebačkog "Jutarnjeg lista" Robert Bajruši posvetio je današnju kolumnu izjavi hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović od subote o tome da su "Hrvati najstariji konstitutivni narod u Bosni i Hercegovini". Kolinda Grabar-Kitarović: Hrvati su najstariji konstitutivni narod u BiH Bajruši podvlači da, izgleda, predsjednica više zna o povijesti od čuvene medijavelistice, povjesničarke Nade Klaić, prema kojoj Bosna nikada nije bila ni srpska, ni hrvatska.

Izjave predsjednice RH o bh. Hrvatima komentirao je i čelnik HNV-a dr. Marijo Pejić.

Kompanija „Krajina Klas“ ponovo se oglasila o slučaju Saše Trivića.

Triviću je podršku dao načelnik Opštine Istočno Novo Sarajevo koji je poručio da su na istoj strani.

Policija MUP-a Kantona Sarajevo uhapsila je 20-godišnjaka iz Sahare pod sumnjom da je pretukao osobu s Ilidže.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo otkrilo je kako su sarajevski ugostitelji utajili porez?

Tužilaštvo otkrilo kako su sarajevski ugostitelji utajili porez

Općinski sud Sarajevo (OSS) je na prijedlog Tužilaštva Kantona Sarajevo (KS) odredio jednomjesečni pritvor bivšem direktoru i aktuelnooj direktorici firme „Inspirit", Olegu Krautblattu i Ines Juretić, osumnjičenima za poreznu utaju, zloupotrebu položaja ili ovlasti i računarsko krivotvorenje.

Jukina životna drama - utorak, 26. mart

Nacija i sportska javnost svijeta u šoku su nakon što je najbolji bh. košarkaš i centar Portlanda Jusuf Nurkić teško povrijeđenpri bezazlenom skoku za svoje Blazerse u susretu protiv Brooklyn Netsa.

Div iz Živinica je prilikom doskoka slomio lijevu nogu, a prije ove stravične povrede, naš reprezentativac je odigrao maestralnu utakmicu.

Odmah su se oglasili iz njegovog kluba na instagramu, gdje su poručili „Volimo te, Bosanska zvijeri“ a navijači su pisali komentare poput „bolje da smo izgubili, a da se on nije povrijedio“.

Fanovi su bili ogorčeni potezom sudije ove utakmice. Tražena je i njegova diskvalifikacija.

Uslijedili su brojni izrazi podrške. I predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić se oglasio

Dino Merlin podržao Jusufa Nurkića i citirao stihove svoje čuvene pjesme

Čarobnjak poslao veliku podršku Juki

Zoran Kesić komentirao povredu Nurkića i napao zvijezde NBA lige

Popularni televizijski voditelj iz Srbije, koji je omiljen i u Bosni i Hercegovini Zoran Kesić, na svom Facebook profilu komentirao je povredu našeg NBA košarkaša Jusufa Nurkića.

Prenijeli smo prvi izjavu oca Jukinog oca Hariza Nurkića.

Prisjetili smo se i Jusufovih početaka.

Na koncu, u večernjim satima je stigla i jedna dobra vijest.

Nakon dramatičnih 90 minuta fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine je u utorak na stadionu Bilino polje u Zenici remizirala s Grčkom rezultatom 2:2 u drugom kolu kvalifikacija za Europsko prvenstvo.

Nacija je vjerovala da će na Bilinom polju biti ispisana još jedna sportska bajka.

Utakmica se započela zastrašujućim presingom u kojem su Zmajevi poveli već u 9  minuti utakmice...

A potom nastavili dominaciju i poveli pet minuta kasnije sa 2:0.

Raduj se Robi, raduj se Bosno i Hercegovino: Ovako se slave golovi Zmajeva

Kada je Miralem Pjanić pogodio za 2:0, Robert Prosinečki je imao i poprilično emotivnu reakciju.

Bjaka se  u drugom dijelu utakmice pretvorila u najstrašniji horor... Tako da smo na kraju bili sretni bodom u Zenici. Lica navijača govorila su ponajviše.

Tužna lica na Bilinom polju - undefined

Crveni karton Miralemu Pjaniću koji nas je uništio, ispostavilo se kasnije, bio je u najmanju ruku sporan.

Selektor Robert Prosinečki, i sam u šoku, govorio je na press konferenciji nakon meča.

 

Nije slučajno da su Grci u svlačionici slavili kao da su ponovo postali europski prvaci.

Donesena je dugo očekivana politička odluka. Predsjedništvo Demokratske fronte je usvojilo zaključke koje je pripremila radna grupa formirana na prošloj sjednici stranačkog predsjedništva, koja je predložila da Predsjedništvo DF-a donese odluku o početku razgovora sa svim parlamentarnim strankama za formiranje parlamentarnih većina u mandatnom periodu 2018.-2022. godine.

Sa istog sastanka Komšić je pozvao na ujedinjenje ljevice.

SDP i Naša stranaka uputili su snažan odgovor DF-u.

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine dostavilo je Predsjedništvu BiH informaciju u skladu sa zaključkom sa 15. vanredne sjednice ove institucije

Advokat porodice Dragičević - Ifet Feraget odgovorio je ministru unutrašnjih poslova RS-a Draganu Lukaču nakon što je on istaknuo da ništa sa press konferencije MUP-a RS, održanoj prije godinu dana u vezi sa slučajem ubistva Davida Dragičevića nije sporno.

U Banjoj Luci su za isti stol sjeli predstavnici SNSD-a, SDS-a i PDP-a, a nakon tog sastanka iz Beča se oglasio Davor Dragičević.

Grupa "Pravda za Davida" je okupljanjem u prostorijama UNSA "Geto" u krugu nekadašnje fabrike "Incel" obilježila godišnjicu od prvog okupljanja u znak podrške porodici Davida Dragičevića.

Nova inauguracija Herceg-Bosne - srijeda, 27. mart

Nove provokacije iz Mostara!  Hrvatska demokratska zajednica formirala je nova tijela tzv. HZ Herceg-Bosne i praktično ponovo inaugurirala tu paradržavnu tvorevinu u javnom prostoru, iako je riječ o konceptu koji je osuđen pred Tribunalom u Haagu.

Dr. Antonio Sesar izabran je za predsjednika sabora tzv. Hrvatske zajednice Herceg-Bosne na održanom IV. saboru u Mostaru.

"Želim da na ovom saboru izaberemo adekvatno vodstvo prije svega predsjednika sabora koji može predvoditi kako bi sve dok se ne izborimo za svoju potpunu jednakopravnost na cijelom prostoru BiH predstavljene kroz legitimne predstavnike Hrvata u svakoj razini. Do tog vremena moramo do kraja organizirati HZ HB i sve druge institucije Hrvatskog naroda i tražiti zajedništvo“, poručio je Čović.

Uslijedila je reakcija člana Predsjedništva BiH Željka Komšića.

Energetska zajednica je pokrenula postupak protiv BiH zbog državne garancije za kineski kredit namijenjen gradnji Bloka 7 Termoelektrane "Tuzla".

Istraživali smo kakve bi sankcije mogla da trpi BiH.

Iz Evropske energetske zajednice za Radiosarajevo.ba: Ovo su moguće sankcije za BiH

Sekretarijat Evropske energetske zajednice (EEZ) jučer je objavio da službeno otvara postupak protiv Bosne i Hercegovine. U obrazloženju je navedeno da je postupak pokrenut zbog najavljene izgradnje bloka 7 Termoelektrane Tuzla. Na naš upit, glasnogovornica EEZ Barbora Poyner kazala je da za Zajednicu nije sporna izgradnja bloka 7 TE Tuzla.

Skupština Zeničko-dobojskog kantona potvrdila je novi sastav Vlade ZDK-a i usvojila kantonalni budžet za tekuću godinu. Tako su nakon pet mjeseci konačno implementirani izborni rezultati u ovom kantonu.

Imenovanje "kralja nargile" za novog ministra privuklo je posebnu pažnju.

Posebno dramatična noć bila je u Mostaru, gdje je jedna osoba ranjena u pucnjavi u mostarskom naselju Jasenica.

Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elmedin Konaković je  održao žestok govor o radu bivše glavne tužiteljice Kantona Sarajevo Dalide Burzić, sutkinje Suda BiH.

 Željko Komšić, član Predsjedništva BiH imenovao je predsjednika Liberalno – demokratske partije Srbije Čedomira Jovanovića svojim savjetnikom.

Novinar portala Žurnal.info Avdo Avdić, koji je otkrio aferu koja se odnosi na obavještajni upad Hrvatske u BiH i vrbovanje državljana BiH za obavještajni rad za potrebe Hrvatske, u Pressingu na N1 je govorio, između ostalog i o saslušanju u Tužilaštvu.

Novinar Avdo Avdić: Javnost nije svjesna šta nam se sprema

Novinar portala Žurnal Avdo Avdić, koji je otkrio aferu koja se odnosi na navodni obavještajni upad Hrvatske u BiH i vrbovanje državljana BiH za obavještajni rad za potrebe Hrvatske, u Pressingu na N1 je govorio, između ostalog i o saslušanju u Tužilaštvu.

Otpravnik poslova Ambasade Bosne i Hercegovine u Sloveniji Veljko Obrenović potvrdio je za Radiosarajevo.ba da je u Ljubljani pristupio bh. državljanin koji tvrdi da ga je pokušala vrbovati hrvatska Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA). Zajedno s njim izjavu su dala dva svjedoka.

Prije 74 godine, tačnije u noći s 27. na 28. mart 1945. godine, 55 Sarajlija, boraca protiv fašizma, obješeni su na Marijin-Dvoru u Sarajevu. Na vješalima su se našli po odluci ustaškog prijekog suda, tačnije ustaškog stožera zločinca Maksa Luburića, i to pred samo oslobođenje Sarajeva u Drugom svjetskom ratu.

Donijeli smo nevjerovatnu priču o magistru hemije sa prosjekom 9,7 koji radi kao šanker. Samo u BiH!!!

Samo u BiH: Magistar hemije s prosjekom 9.7 radi kao šanker

Odlaze nam djeca svakoga dana. Odlaze jer nemaju priliku da pokažu koliko znaju i umiju. I nije nikakvo iznenanđenje što odlaze. I ne treba se čuditi, posebno kada stigne vijest da jedan magistar hemije s prosjekom 9.7 radi kao šanker. To je priča Srđana Šabića iz Kozarske Dubice, diplomiranog hemičara. 

Šef evropskog Ureda Svjetske zdravstvene organizacije za nezarazne bolesti i promociju zdravlja i jedan od vodećih svjetskih eksperata za ishranu i njen utjecaj na zdravlje doktor João Breda govorio je za Radiosarajevo.ba.

Svjetski ekspert za ishranu dr. Breda poručio: Previše solite hranu!

Šef evropskog Ureda Svjetske zdravstvene organizacije za nezarazne bolesti i promociju zdravlja i jedan od vodećih svjetskih eksperata za ishranu i njen utjecaj na zdravlje doktor João Breda bio je u posjeti Sarajevu. Razlog posjete je prezentacija rezultata studije o nutritivnom sastavu hrane na ulicama i brze hrane u Sarajevu, tzv.

Jedan Bosanac izazvao je oduševljenje u BiH i regionu svojim humanim gestom.

Istraživali smo i zašto je pozadina dodjeljivanja počasnih doktorata politika, a ne nauka.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poslao je poruku podrške najboljem bh. košarkašu Jusufu Nurkiću.

Selektor Italije komentirao je utakmicu BiH-Italija.

Jedan od najboljih članova nogometne reprezentacije Grčke i igrač Arsenala Papastathopoulos Sokratis komentirao je Zmajeve i publiku u Zenici.

U Belgiji je uhapšen kontroverzni Ognjen Vrašnješ.

O negativnim komentarima na njegov rad za Radiosarajevo.ba je govorio Sabahudin Topalbećirović.

Topalbećirević najavio tužbu: Ovo je prešlo sve granice, napadaju mene i porodicu

Poslije drame na Bilinom polju u kojojje nogometna reprezentacija Bosne i Hecegovine ispustila pobjedu protiv Grčke i odigrala 2:2, na društvenim mrežama počeli su napadi komentarora Sabahudina Topalbećirevića, koji je u direktnom TV prijenosu na Nova BH komentirao meč.

Povreda košarkaškog reprezentativca BiH i jednog od najboljih centara NBA lige Jusufa Nurkića nikoga nije ostavila ravnodušnim. Muhamed ef. Velić i atletičar Amel Tuka, kako su objavili na društvenim mrežama, upućivali su dove (molitve Bogu) za uspješan oporavak popularnog Juke.

Suzana i Muriz - četvrtak, 28. mart

Komesar za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannes Hahn boravio je u četvrtak u Bosni i Hercegovini. Posjeta je započela susretom za članovima Predsjedništva BiH.

Tokom posjete, komesar Hahn se sastao sa zvaničnicima u Bosni i Hercegovini s kojima će razgovarati o reformama i procesu EU integracija. Sa susreta koji je opisan kao konstruktivan poručeno je da je potrebno nastaviti sa reformskim procesima.

Lideri stranaka na sastanku s komesarom Hahnom: Hoće li potpisati zajedničku izjavu

Evropski komesar za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johanes Hahn sastao se danas u Sarajevu sa članovima Predsjedništva BiH i rukovodstvom Vijeća ministara BiH. Hahn se u zgradi institucija BiH sastao s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem i ministrima vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirkom Šarovićem te finansija i trezora Vjekoslavom Bevandom.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović izjavio je nakon sastanka sa Hahnom da lideri stranaka nisu potpisali zajedničku izjavu.

Razgovaralo se i o Bloku 7. Ali su tu bh. političari pokazali veće suglasje.

Hahn se u Sarajevu sastao i sa Suzanom Radanović, majkom ubijenog Davida Dragičevića, i Murizom Memićem, ocem ubijenog Dženana Memića.

Razgovor je održan u prostorijama Delegacije Evropske unije u Sarajevu, a između ostalog biti riječi o vođenju istraga u slučajevima stradanja dvojice mladića.

Muriz Memić i Suzana Radanović stigli na sastanak sa Hahnom

Sastanak u zgradi EU

Nakon sastanka Suzana i Muriz su kazali kako Europska unija dolazi da ispita rad bh. pravosuđa u ovim slučajevima.

Ma što se na kraju dogodilo, ovaj događaj se može smatrat činom velike pobjede porodica Dragičević i Memić.  Toliko je nepravdi pritislo ovu zemlju, toliko je bilo davida i dženana u minulim decenijama, ali su dvije porodice pokazale snagu ovdašnjeg čovjeka kada treba da se bori za pravdu. Ali i istinsko opredjeljenje bh. građana, bez obzira na porijeklo, da, prije svega, žive u demokratskoj i pravnoj državi.

Zato je ovo velika pobjeda Davida i Dženana, mladića koji su postali simbol težnji za boljom BiH.

Muriz i Suzana nakon sastanka s Hahnom: EU dolazi da ispita rad pravosuđa

Komesar za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannes Hahn sastao se danas s majkom Davida Dragičevića, Suzanom Radanović, i ocem Dženana Memića, Murizom Memićem. Razgovor je održan danas u podne u prostorijama Delegacije Evropske unije u Sarajevu, a između ostalog biti riječi o vođenju istraga u slučajevima stradanja dvojice mladića.

Hahn pojasnio o čemu je razgovarao sa Murizom i Suzanom

Johannes Hahn, europski komesar za proširenje i susjednu poliitiku održao je danas konferenciju za medije nakon sastanka sa liderima stranaka u Bosni i Hercegovini, članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine, ali i roditeljima ubijenih mladiđa - Davida Dragičevića i Dženana Memića. Na konferenciji za medije Hahn je govorio o sastanku.

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Sarajevu reagirala je na pokušaje oživljavanja tzv. Herceg-Bosne u Mostaru.

Štefica Galić, urednica portala Tačno.net i borac protiv fašizma, upozorila je da Čović ne odustaje podjele BiH, dok je ratni član Predsjedništva BiH prof. dr. Ivo Komšić istakao da onaj koji obnavlja tzv. Herceg-Bosnu ruši mir u BiH.

Štefica Galić: Čović i njegovi HB kriminalci ne odustaju od rušenja BiH!

Štefica Galić, aktivistica i humanistkinja, borac protiv fašizma svih boja, žena koja je 1993., u jeku kampanje etničkog čišćenja u Hercegovini, rizikujući živote članova porodice, zajedno sa suprugom Nediljkom , spašavala komšije Bošnjake u Ljubuškom, u izjavi za Radiosarajevo.ba komentirala je pokušaje oživljavanja tzv. Herceg-Bosne u režiji Hrvatske demokratske zajednice BiH.


Reagirao je i dr. Marijo Pejić, predsjednik HNV-a.

Snažnu poruku uputili su mostarski logoraši.

Veliki broj ljudi ostao je zarobljen u zgradi u Dhaki, u Bangladešu, u kojoj je izbio požar. Ershad Hossain, zvaničnik Vatrogasne brigade, kazao je kako je požar izbio u FR Toweru, u naselju Banani.

Na Graničnom prijelazu Orašje je uhapšen glavni osumnjičeni za likvidaciju Ramiza Delalićakomandanta Devete brdske brigade Prvog korpusa Armije RBiH, koji je ubijen 27. juna 2007. godine u Sarajevu.

Kosovski državljanin se sumnjiči, osim za ubistvo Ramiza Delalića Ćele, a prema potjernici se tereti i za pokušaj ubistva Amira Pašića Faće u u Ulici Bazardžani na Baščaršiji u Sarajevu iz 2007. godine.

Predsjednik Općinskog odbora Novi Grad Huso Ćesir fizički je nasrnuo na snimatelja Adija Kebu.

Huso Ćesir - undefined

Incident se desio na samom ulazu u Ćesirovu firmu Bosnaplast gdje se nalazio snimatelj portala Žurnal koji je bio na radnom zadatku. U tom momentu nalazio se na trotoaru preko puta firme,  na javnoj površini.

Visoki funkcioner SDA fizički napao kamermana, ovaj sve snimio

Predsjednik Općinskog odbora Novi Grad Huso Ćesir fizički je nasrnuo na snimatelja Adija Kebu. Incident se desio na samom ulazu u Ćesirovu firmu Bosnaplast gdje se nalazio snimatelj portala Žurnal koji je bio na radnom zadatku. U tom momentu nalazio se na trotoaru preko puta firme, na javnoj površini.

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država oštro je osudila ovaj napad.

Obilježena je godišnjica smrti 55 Sarajlija koje su ustaški zločinci objasili ili ubili na drugi način u noći sa 27. na 28. mart 1945. godine.

Računajte na nas - stihovi su pjesme koja je danas bila posveta za 55 Sarajlija, žrtava fašizma i nacizma.

U četvrtak je pronađeno tijelo nestale Šemse Katane u rijeci Željeznici.

Najavili smo i Gala večeru u Washingtonu koja će ponovo okupiti prijatelje BiH.

Pisali smo o novom romanu Edina Krehića, sarajevskog novinara i pisca.

Safet Sušić, bivši selektor BiH dao je intervju našem Almiru Sokoloviću u koje je govorio i o posljednjoj utakmici Zmajva.

Safet Sušić kakvog nismo navikli: Pape otkrio najvećeg krivca za remi BiH

I nakon utorka, 26. marta 2019, u noći u kojoj je nogometna reprezentacija Bosna i Hercegovina ispustila 2:0 na Bilinom polju, Safet Sušić će ostati i dalje jedini selektor koji je pobijedio selekciju Grčke.

Pisali smo i o problemima bh. reprezentacije uoči vane utakmice s Italijom na jesen.

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Sarajevu reagirala je danas na pokušaje oživljavanja tzv. Herceg-Bosne u Mostaru.

Snažna poruka Čoviću i HDZ-u: Ambasada SAD o oživljavanju tzv. Herceg-Bosne

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Sarajevu reagirala je danas na pokušaje oživljavanja tzv. Herceg-Bosne u Mostaru. Ured za odnose s javnošću Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu na upit Radiosarajevo.ba osvrnuo se na osnivanja novih tijela tzv. Herceg-Bosne u režiji HDZ-a BiH i jučerašnje najave lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića da "moramo do kraja organizirati HZ HB".

Odluka Ustavnog suda - petak, 29. mart

Ustavni sud Bosne i Hercegovine osporio je Zakon o danu RS, odnosno 9. januar kao dan entiteta Republika Srpska, povtrđeno je iz Ustavnog suda BiH.

Zahtjev za ocjenu ustavnosti tzv. dana Republike Srpske podnijelo je u januaru prošle godine devet delegata Bošnjaka i Hrvata u Vijeću naroda RS.

Iz RS-a su stigle i prve reakcije na odluku Ustavog Suda Bosne i Hercegovine u kojoj je osporen Zakon o danu RS. Poručeno je da će se neustavni dan RS i dalje slaviti.

Policijski komesar Kantona Sarajevo Mevludin Halilović smijenjen je na sjednici Vlade Kantona Sarajevo u petak, potvrdio je za Radiosarajevo.ba ministar MUP-a Admir Katica.

Komesar policij KS Mevludin Halilović - undefined

Halilović se oglasio nakon smjene sa pozicije policijskog komesara.

Lider paravojne slovenačke grupe "Štajerska garda" Andrej Šiško osuđen je na osam meseci zatvora zbog pokušaja podrivanja ustavnog poretka. Njegov saradnik Matej Lesjak dobio je uslovnu kaznu od tri meseca zatvora, prenosi STA.

Sudija je obrazlažući presudu navela da je Šiško pokušao da podrije ustavni poredak Slovenije na više načina, uključujući i prijetnje tadašnjem premijeru Miri Ceraru 2017., kao i osnovanje paravojne formacije "Štajerska garda" u septembru 2018. godine.

Luis Figo, nekadašnji portugalski nogometni reprezentativac i bivša zvijezda Barcelone, Reala i Intera, stigao je u Sarajevo.

Figo je u glavni grad došao da bi prisustvovao Međunarodnom sastanku tour operatera

Istraživali smo ko je čovjek koji dolazi zavesti red u bh. pravosuđe.

Asim Sarajlić, potpredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) i delegat u Domu naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine za N1 je osvrnuo se na napad SDA-ovog Huse Ćesira na fotoreportera Žurnala, Adija Kebu.

Ugledni bh. novinar Ozren Kebo komentirao je na društvenim mrežama napad Huse Ćesira na njegovog sina Adija.

Nagrađivani kolumnista Ozren Kebo komentirao napad Huse Ćesira na sina Adija

I danas iz cijele Bosne i Hercegovine stižu osude na jučerašnji napad predsjednik Općinskog odbora SDA Novi Grad Huse Ćesira, koji je fizički nasrnuo na fotoreportera Žurnala Adija Kebu.

Akademik Slavo Kukić u intervjuu za Radiosarajevo.ba komentirao je obnavljanje tzv. Herceg-Bosne u režiji HDZ-a BiH.

Saša Magazinović, poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine uputio je otvoreno pismo predsjednici Hrvatske Kolindi Grabar-Kitarović.

Nekadašnji reisu-l-ulema dr. Mustafa ef. Cerić susreo se u petak sa Ramzanom Kadirovim i dodijelio mu Cvijet Srebrenice, što je izazvalo različite komentare.

Prenijeli smo važno saopćenje Elektroprivrede BiH.

Pažnju javnosti izazvala je lijepa priča o Hasanu velikog srca.

Informirali smo vas o tome kada muslimani dočekuju noć Lejletu-l-miradž.

Pisali smo i o Sarajliji koji je bosanskom hranom osvojio srca Portugalaca.

Kako je Sarajlija osvojio Portugalce bosanskom hranom

Bosanac Ljubomir Stanišić (40) više je živio u Porutgalu nego u rodnoj Bosni i Hercegovini, ali to ne znači da je zaboravio svoju zemlju. Rođen je 8. juna 1978. godine u Sarajevu gdje je živio do rata. U ratu je, umjesto da se igra fudbala i vozi biciklo, morao nositi oružje kao maloljetnik.

Istraživali smo kada će BiH legalizirati medicinsku marihunau.

Najpoznatiji španski sportski medij Marca objavio je da se generalni direktor Real Madrida Jose Angel Sanchez sastao sa menadžerem reprezentativca BiH i igrača Juventusa Miralema Pjanića, Falijem Ramadanijem kako bi dogovorili transfer.

Najbolji bh. košarkaš i centar Portlanda Jusuf Nurkić oglasio se na Instagramu nakon što je izašao iz bolnice poslije loma noge kojeg je zadobio u meču svojih Blazersa protiv Brookly Netsa.

On je tokom dana izašao iz bolnice te će liječenje nastaviti kod kuće.

 


 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije