I ova bh. općina se odriče slavlja: Nećemo okititi ulice, popravit ćemo ih

Enes Hodžić
I ova bh. općina se odriče slavlja: Nećemo okititi ulice, popravit ćemo ih
Screenshot / Video by Milorad Radovanović
Načelnik Kaknja, koji je umjesto za doček Nove godine u ovom gradu budžetski novac izdvojio za liječenje jednog dječaka, oduševio je svojim gestom cijelu BiH. Inspirirani njegovom odlukom neke slične odluke donijele su vlasti još nekih bh. općina.

Barem su tako odlučili čelnici Općine Bileća, koji će umjesto ukrasa za ulice svoga grada ove godine novac uložiti u rekonstrukcije ceste u ovom gradu. Gradska administracija donijela je odluku da 20.000 KM, koliko je minimalno potrebno za kupovinu novih ukrasa povodom predstojećih blagdana, utroši za obnovu cesta, a ovu informaciju za Radiosarajevo.ba potvrdio je i Radenko Popara, načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove Općine Bileća.

„Ove godine smo odlučili da umjesto ukrasa za ulice našega grada novac iz budžeta Općine uložimo u rekonstrukciju ulica i tamo gdje je prioritet. Mislimo da je to u ovom trenutku mnogo korisnije za cijeli grad. Uvijek će biti prilika da slavimo i kitimo, ali ove godine je u ovakvoj finansijskoj situaciji, zaključili smo, mnogo potrebnije“, kazao nam je Popara.

On je dodao i da to ne znači da će ovo biti vječna odluka gradskih vlasti, jer već naredne godine je moguće da se održi proslava nove godine, ali tada na rekonstruiranoj glavnoj gradskoj ulici. Kako je ovo još jedan u nizu pozitivnih primjera, pitali smo kako na preusmjeravanje sredstava u nekim drugim općinama u BiH gledaju u gradskoj administraciji u Bileći.

„Mislim da svi građani Bosne i Hercegovine treba da ulažu novac tamo gdje je to potrebno svima. A za slavlje će biti vremena onda kada stvorimo suficit u našim budžetima. Pošto su problemi u ovim kriznim vremenima mislimo da je potrebno da novac dajemo u one svrhe koje će svim građanima BiH poboljšati kvalitet i standard života. I to su sigurno dobri primjeri, bez obzira na to što neki možda misle drugačije“, istaknuo je Popara u razgovoru sa novinarima portala Radiosarajevo.ba.

Dodao je i da je zasigurno na općinska administracija ovim potezom uštedjela 20.000 KM, ako ne i više, te da je taj novac preusmjeren u realizaciju rekonstrukcije glavne ulice u Bileći, za čiju realizaciju je potrebno 130.000 KM.

Zasigurno je da je ovo još jedan pozitivan primjer bh. vlasti u vrijeme finansijske krize, te su to prepoznali i brojni građani diljem Hercegovine koji su ovakav potez vlasti u Bileći podržali s oduševljenjem.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije