Siguran novogodišnji spektakl uz policiju: Pročitajte poruku Irfana Nefića

Enes Hodžić
Siguran novogodišnji spektakl uz policiju: Pročitajte poruku Irfana Nefića
Za desetak dana glavni grad Bosne i Hercegovine, te općenito Kanton Sarajevo, bit će jedan od glavnih centara cijele regije, budući da se za doček Nove godine u Sarajevu sprema spektakularni koncert Dine Merlina.

Tim povodom najavljen je veliki broj gostiju i turista, koji će iz cijele BiH, regije i svijeta doći da baš u Sarajevu provedu najluđu noć. Tome posebno doprinosi spektakl koji gradske i kantonalne strukture spremaju za sve njih, te već postoje informacije da je vrlo malo smještajnih kapaciteta ostalo slobodno, što govori o velikom interesu za novogodišnji spektakl u Sarajevu.

U vezi sa sigurnosnim pripremama za javni doček Nove godine u Sarajevu kontaktirali smo s Irfanom Nefićem, glasnogovornikom Ministarstva za unutrašnje poslove Kantona Sarajevo, s kojim smo razgovarali o tome da li su povodom javnog dočeka Nove godine u Sarajevu povećane mjere sigurnosti i kako izgledaju njihove pripreme.

„Kada govorimo o aktivnostima Uprave policije i MUP-a KS-a u povodu dočeka Nove godine i vjerskih praznika, mogu reći da smo mi već sačinili plan prema kojem postupaju naši policijski službenici i posebnu pažnju posvećujemo vjerskim praznicima i javnom dočeku Nove godine. Naši policijski službenici u uniformama ili građanskim odijelima bit će planski raspoređeni tokom ovih blagdana kako bi poduzeli sve iz naše nadležnosti s ciljem preventivnog djelovanja – sprečavanja narušavanja javnog reda mira i vršenja krivičnih djela“, istaknuo je Nefić u razgovoru s novinarima portala Radiosarajevo.ba.

Kako je moguć i veliki broj nepredviđenih situacija, jer je ovo prvi put u posljednjih nekoliko godina da Sarajevo očekuje novogodišnji spektakl u svakom pogledu, zanimalo nas je i da li će na neki način biti povećano prisustvo policije na ulicama glavnoga grada.

„Prema dosadašnjem iskustvu, nismo imali značajnija narušavanja javnog reda i mira na području KS-a tokom vjerskih i novogodišnjih praznika, tako da na osnovu tih iskustava i planiranih događaja mi ćemo poduzeti sve mjere da ovaj period vjerskih praznika i nove godine prođe bez ikakvih problema, a svakako ćemo učiniti i to da gosti i građani Kantona Sarajevo zapamte ovu novu godinu i vjerske praznike samo u najljepšem svjetlu.

Također, treba reći da će prema planu biti angažiran veći broj policijskih službenika, a određeni broj policijskih službenika bit će u rezervi kako bi mogli intervenirati u slučaju potrebe“, ističe Nefić.

Ono što je javnosti bilo posebno interesantno u posljednjih nekoliko dana jeste objava gradskih i kantonalnih vlasti da, prema Zakonu o javnim okupljanjima, na novogodišnjem dočeku u Sarajevu neće biti dozvoljeno točenje alkohola. Upravo zbog toga nas je zanimalo kako će policajci postupati u slučajevima kada primijete da se krši ovaj zakon.

Iako je to više u nadležnosti inspekcijskih organa, Nefić je za Radiosarajevo.ba kratko prokomentirao da će policijski službenici u takvim slučajevima „svakako raditi svoj dio posla“.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije