Književnica u invalidskim kolicima svakodnevno prikuplja novac za bolesnu djecu

Anadolija
Književnica u invalidskim kolicima svakodnevno prikuplja novac za bolesnu djecu
Književnica Marina Adamović iz Niša pravi je hit društvenih mreža prethodnih dana, nakon što su pojedini mediji iz ovog srbijanskog grada objavili veoma dirljivu priču o književnici koja u invalidskim kolicima prikuplja novac za liječenje djece.

Bez obzira na hladnoće koje ovih dana vladaju cijelim Balkanom, ali i bez obzira na sve vremenske uslove, prethodnih pet godina humana književnica iz Niša, gotovo bez dana pauze, u invalidskim kolicima sjedi u jednog od glavnih ulica u Nišu i od prolaznika prikuplja priloge. Iako i sama boluje od multiple skleroze, bolesti od koje, kako sama kaže, potpuno izlječenja nema, o sebi najanje brine.

Svakog jutra ova književnica putuje dva kilometra od svoje kuće do pješačke zone u centru Niša, kako bi pomogla drugima.

"Sada kada je ledeno, mijenjam mesto s jednog kraja ulice na drugi, jurim sunce. Ne dolazim samo poslije kiše ili kada baš jako duva, teško je stići po takvom vremenu u kolicima", priča Marina.

Da u providnoj staklenoj tegli na kraju dana bude što više novca, ova 54-godišnjakinja koristi i svoj talenat. Prolaznicima, u znak zahvalnosti za donaciju, poklanja svoje autorske knjige pesama koje su njen, kako kaže, "izvod iz matične knjige rođenih".

"Jedanaesta knjiga mi je u štampi, to su sada kratke priče. Jedan humani čovek ih štampa bez naplate da bih mogla da ih dijelim ljudima", kaže Ademović, koja je vrlo brzo stekla povjerenje svojih sugrađana, budući da na kraju svakog dana na društvenim mrežama objavljuje fotografiju uplatnice sa iznosom novca koji je prikupila. Osim toga, na njenim kolicima uvijek postoji fotografija djeteta za koje u tom trenutku prikuplja pomoć. Najvažnije joj je, tvrdi, da joj vjeruju i oni koji pomaže, ali i sugrađani koji su vrlo često nesebični u pomaganju.

Iako se tokom godina borila sa hladnoćama i jakim suncem, humana književnica morala je nekoliko puta da se bori i sa razbojnicima koji su joj oduzimali prikupljeni novac. 

U cijelom "poslu" koji obavlja pomažu joj i građani, a ovih dana za nju je izgrađena i montažna kućica simboličnog imena "Banka dobročinstva", vjerovatno jedina ovakva na svijetu, a kako bi Marinu zaštitila od loših vremenskih uslova.

Sve to je, zaista, kruna dirljive priče iz Niša, priče o književnici koja svoj vlastiti život žrtvuje kako bi pomagala drugim, iako i sama boluje od teške bolesti. No, to za Marinu Ademović ne predstavlja problem, te kaže kako joj, to što pomaže najmlađim, dođe kao najbolji lijek.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije