Tiha tiranija ili korupcija: Kurt, Hadžihafizbegović i Čampara o SARTR-u i Kamernom

8
Radiosarajevo.ba
Tiha tiranija ili korupcija: Kurt, Hadžihafizbegović i Čampara o SARTR-u i Kamernom
Foto: Radiosarajevo.ba / Kurt i Hadžihafizbegović jedno, Čampara nešto sasvim drugo

Skupština Kantona Sarajevo na posljednjoj sjednici nije pozitivno ocijenila izvještaje o radu Kamernog teatra 55 te Sarajevskog ratnog teatra, koji ove godine proslavlja 30 godina postojanja.

Kako se pretpostavlja, smjena čeka direktora Sarajevskog ratnog teatra Aleša Kurta, ali i Emira Hadžihafizbegovića, direktor Kamernog.

Kurt smatra da SARTR nije radio loše i da činjenice govore da je SARTR produkcijski i na umjetničkom planu napredovao u zadnjih pet godina, te da su pred njim veliki planovi.

Saobraćajna nesreća na Stupu: Prevrnuo se automobil, policija i Hitna pomoć na terenu

Saobraćajna nesreća na Stupu: Prevrnuo se automobil, policija i Hitna pomoć na terenu

"Na stranici Kantona ima cijeli naš izvještaj. Prošao je Ministarstvo kulture, prošao je pravno mišljenje i prošao je Vladu, gdje je premijer potpisao da je izvještaj prošao. Logika govori da oni s tim što nisu izglasali pozitivno taj izvještaj, nisu dali povjerenje sopstvenoj Vladi, niti resornom ministarstvu", govori Kurt za N1, dok je Hadžihafizbegović je ovo sve nazvao lakrdijom, dodavši da ono što su oni napravili u Kamernom teatru u zadnjih pet godina dovelo ih u najboljih pet na Balkanu, ne samo u regiji.

"Ovo što se desilo je jedna groteska i nešto što govori o atrofiji kulturnog kruga Sarajeva, koja uglavnom dolazi iz KS i poslanika koji ne poznaju šta je teatar. Ne mogu da vjerujem da je naš izvještaj prošao Upravnim, Nadzorni i Vladu, Ministarstvo finansija, i glasanje je samo formalnost", rekao je Hadžihafizbegović.

Otkrio je i da je neke stvari držao u medijskoj ilegali i da o tome nije htio da priča: "Radi se jedna tiha tiranija i nadamnom kao direktorom i nad cijelim kolektivom – anonimne prijave, inspekcije, jesam li ja u sukobu interesa, ili nisam, dolaze nam ljudi koji su poslani da ispitaju rad Kamernog teatra… I tvrdim nikada nije pronađena nijedna mrlja. Očigledno imena Emir Hadžihafizbegović i Aleš Kurt nekome smetaju i poznata je ta priča reketiranja direktora, ne samo kulturnih institucija, u smislu – čekamo te na izvještaju. Ni Aleš, ni ja nismo neko ko će igrati po njihovom diktatu."

S druge strane, Aljoša Čampara (NIP), kantonalni zastupnik, poručuje da je u ovom slučaju riječ o borbi protiv korupcije.

"Za Hadžihafizbegovića je Ured za borbu protiv korupcije napisao dopis da on mora biti smijenjen sa pozicije jer je lažno prijavio da nije član političke stranke. U konkursnoj proceduri su jasno propisani uslovi koje mora zadovoljavati osoba koja će obnašati direktorsku funkciju.

U zakonu piše da neko ko je na izvršnim pozicijama u sklopu određene partije ne može obnašati ovakve funkcije", objašnjava Čampara za N1.

Tvrdi da je spomenuti nalaz Ureda za borbu protiv korupcije stigao na osnovu navodne prijave.

I sam je glasao protiv izvještaja o radu Kamernog teatra.

"Ova zemlja je puna priče o borbi protiv korupcije i stranačkog zapošljavanja. Glasao sam kako sam glasao jer je Ured za borbu protiv korupcije konstatovao, napisao i poslao dopis da dotični ne može obnašati funkciju jer je član Predsjedništva SDA", podcrtava Čampara.

A šta je sa SARTR-om?

Čampara nije dao precizan odgovor o tome kako je glasao u slučaju Sarajevskog ratnog teatra, rekavši da je bio ‘vjerovatno suzdržan’.

Ne zamjera ništa radu ove institucije, dodaje kako ništa ne ukazuje na definitivnu smjenu direktora, kao i to da su vlada i parlamentarna većina čiji je član posvećene radu kulturnih institucija.

Portal Radiosarajevo.ba kontaktirao je i Kurta i Hadžihafizbegovića kako bi potražili odgovor na Čamparine tvrdnje no do trenutka objave ovog teksta nismo ga dobili. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije