Predstava "Bio je lijep i sunčan dan" na sceni SARTR-a slavi 10 godina od prvog igranja

1
Radiosarajevo.ba
Predstava "Bio je lijep i sunčan dan" na sceni SARTR-a slavi 10 godina od prvog igranja
Foto: SARTR / Predstava "Bio je lijep i sunčan dan" na sceni SARTR-a slavi 10 godina

Da li su sjećanja činjenice ili fikcija? Mogu li ona sačuvati istinu? Šta ne smijemo zaboraviti? Tragajući za odgovorima predstava „Bio je lijep i sunčan dan“ na repertoaru SARTR-a.

„Bio je lijep i sunčan dan“ je dokumentarna teatarska predstava bazirana na zapisanim sjećanjima 78 građanki i građana Sarajeva na 2. maj 1992. godine. To je jedan od rijetkih ratnih dana o kojima postoji jasno sjećanje među različitim ljudima; oni koji se sjećaju bili su tada djeca, studenti, djedovi, borci, policajci, novinari, domaćice. Od njihovih sjećanja predstava slaže mozaik lijepog proljetnog dana koji će zauvijek promijeniti njihove živote prvog, od 1395, dana opsade Sarajeva.

Cilj predstave jeste ispričati mnoštvo priča i iskustava u okviru kolektivnog sjećanja, kroz slaganje jedne fragmentarne, snažne slike i mozaika sjećanja.

Bivši ministar MUP-a KS dao komentar: 'Ministar Helez je rekao da on ima dokaze za ono što govori'

Bivši ministar MUP-a KS dao komentar: 'Ministar Helez je rekao da on ima dokaze za ono što govori'

Glumački ansambl SARTR-a kroz proces rada na predstavi vrlo angažirano i posvećeno, osim što propituje svoja lična sjećanja, uspostavlja odnos prema svjedočenjima drugih kao bi ispričao priču vezanu za grad i njegove stanovnike koji, i kad je bilo najteže, nisu ostali bez duha i nade.

„Kultura sjećanja iz perspektive pozorišta je možda i najispravnija. Predstavu 'Bio je lijep i sunčan dan' smo prvi put igrali prije 10 godina i tada je bio vremenski odmak dosta dug da možemo imati svoj veoma jasan stav prema ratu, naivnosti, odrastanju, našem djetinjstvu jer smo 1992. godine imali između 3 i 16 godina. Danas kada smo u naše iskustvo unijeli još 10 godina emocije su se pojačale, nevjerica šta smo preživjeli i kako smo slavili život, posebno u teatru, posebno u SARTR-u koji je nastao kao najjači otpor prije 30 godina. Stoga je kao naše nasljedstvo i obaveza da prenosimo sada već generacijama koje o ratu ne znaju.

Zbog toga pronalazim smisao u pozorištu koje je iskren medij. Vrijeme 90-tih nas je plastično naučilo i potvrdilo nam da neiskrenost i laž u pozorištu ne mogu naći put.“, podcrtala je Maja Salkić, glumica SARTR-a.

Produkcija: Sarajevski ratni teatar i Festival MESS

Rediteljica: Tanja Miletić Oručević
Igraju: Mirela Lambić, Džana Džanić, Maja Salkić, Snežana Bogićević, Amila Terzimehić, Benjamin Bajramović, Adnan Kreso, Sead Pandur i Jasenko Pašić

Dramaturgija: Dubravka Zrnčić – Kulenović

Scenografija i kostimografija: Lejla Hodžić

Muzika: Nedim Zlatar

Predstava je realizirana kao koprodukcija između Sarajevskog ratnog teatra i Festivala MESS.

Cijena ulaznice iznosi 10KM, a za studente i penzionere 5KM. Rezervacija ulaznica: 033 664 070, 061 850 745 ili slanjem poruke u inboks https://www.facebook.com/sartr1992/.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije