Redatelji iz BiH stali uz Selmu Spahić: "Saopštenje Ruske ambasade smatramo prijetnjom!"

2
Radiosarajevo.ba
Redatelji iz BiH stali uz Selmu Spahić: "Saopštenje Ruske ambasade smatramo prijetnjom!"
Foto: Velija Hasanbegović, NPS / Predstava Idiot u Narodnom pozorištu Sarajevo

Ruska ambasada u BiH optužila je Narodno pozorište Sarajevo za proturusku propagandu, izražavajući negodovanje zbog načina na koji je u toj najstarijoj pozorišnoj kući u BiH postavljena predstava Idiot Fjodora Dostojevskog.

Režiserku Selmu Spahić, koja je premijerno postavila predstavu prošle sedmice, ruski su diplomati na Facebook stranici ambasade proglasili netalentiranom i histeričnom jer je njen Idiot smješten u savremeni kontekst u kojemu se upozorava na strašne zločine koje su ruska vojska i paravojne skupine do sada počinile tokom agresije na Ukrajinu.

Danas je stigla još jedna reakcija na skandalozne ruske poruke. Oglasili su se iz Udruženja redatelja i redateljica, a njihovo saopćenje objavljujemo u cijelosti:

Doktorica Larisa Čorda: Zašto su emocije jako važne za plodnost

Doktorica Larisa Čorda: Zašto su emocije jako važne za plodnost

"Jednog jutra, u jednoj maloj balkanskoj zemlji, u ruskoj ambasadi su shvatili ko je kriv. Rat, sankcije, inflacija – za sve je kriva rediteljica! Ona je izrežirala predstavu u Narodnom pozorištu te male balkanske zemlje i carstvo se srušilo.

Ovo izgleda kao početak neke pripovijetke Danila Harmsa, genijalnog ruskog književnika iz tridesetih godina prošlog vijeka, koji je jedan od začetnika evropske književnosti apsurda. Ipak, ovo nije literatura. Ovo je stvarni događaj u Bosni i Hercegovini, 2023. godine.

Koliko god zvuči bizarno, Ambasada Ruske Federacije u BiH je objavila svoju kritiku za predstavu Idiot koju je prema motivima istoimenog romana Fjodora Mihajloviča Dostojevskog, u Narodnom pozorištu Sarajevo, režirala Selma Spahić, rediteljica i profesorica na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu.

Narodno pozorište u Sarajevu odgovorilo Ruskoj ambasadi: "Za slobodu ćemo se boriti i dalje"

Narodno pozorište u Sarajevu odgovorilo Ruskoj ambasadi: "Za slobodu ćemo se boriti i dalje"

Da se ruska ambasada zadržala na pozorišnoj kritici, ovaj čudni događaj bi bio samo neobičan potez nekog ambasadinog službenika. Ali ruska ambasada je odlučila da našoj koleginici objasni šta smije, a šta ne smije da radi u pozorištu; iz kakve porodice ona dolazi; u kojem rodu treba da bude ime njene profesije i da li smije da govori o bombardovanom pozorištu u Mariupolju.

Povrh svega, naša je koleginica upozorena da može da režira Dostojevskog samo onako kako se režira u Rusiji, i kako se režiralo u Sovjetskom savezu. Nije problem samo u tome što je ruska ambasada zaboravila da je Danil Harms davno napisao pripovijetku, remek-djelo Starica koja je parodija na roman Zločin i kazna F.M. Dostojevskog.

Problem je što je ruska ambasada zaboravila da rediteljice i reditelji u ovoj zemlji, ma kako ona bila i posna i bosa, mogu režirati šta hoće i kako hoće. Da je kod nas umjetnost slobodna. Kao što bi umjetnost trebala biti slobodna u svakoj zemlji.

S obzirom na to da ova intervencija protiv naših umjetnika dolazi iz zemlje iz koje umjetnici bježe, jer neistomišljenici završe u zatvoru ili skončaju otrovani ili pod čudnim okolnostima - mi saopštenje Ambasade Ruske Federacije smatramo prijetnjom."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije