Ruska ambasada se obrušila na Narodno pozorište Sarajevo zbog predstave "Idiot"

8
Hina
Ruska ambasada se obrušila na Narodno pozorište Sarajevo zbog predstave "Idiot"
Foto: Velija Hasanbegović, NPS / Predstava Idiot u Narodnom pozorištu Sarajevo

Ruska ambasada u BiH optužila je Narodno pozorište Sarajevo za proturusku propagandu, izražavajući negodovanje zbog načina na koji je u toj najstarijoj pozorišnoj kući u BiH postavljena predstava "Idiot" Fjodora Dostojevskog.

Režiserku Selmu Spahić, koja je premijerno postavila predstavu prošle sedmice, ruski su diplomati na Facebook stranici ambasade proglasili netalentiranom i histeričnom jer je njen "Idiot" smješten u savremeni kontekst u kojemu se upozorava na strašne zločine koje su ruska vojska i paravojne skupine do sada počinile tokom agresije na Ukrajinu.

Posebice se to odnosi na dio predstave u kojem glumac u ulozi Lava Miškina "s pozornice patetično optužuje Rusiju za namjerno ubistvo stotina nevinih civila, žena i djece u kazalištu u Mariupolju".

Otkazano ročište: Poznat novi datum suđenja Miloradu Dodiku

Otkazano ročište: Poznat novi datum suđenja Miloradu Dodiku

To je pozorište tokom ruskog napada na Mariupolj bilo sklonište za više od hiljadu civila, no ipak se našlo na meti ruskog zrakoplovstva.

U zračnom napadu na pozorište 16. marta 2022. ubijene su stotine ljudi. Konačni broj žrtava nije utvrđen, no procjene su da je u ruskom napadu iz zraka ubijeno između 300 i 600 osoba.

O premijeri "Idiota" u Narodnom pozorištu Sarajevo IDIOTična predstava Narodno pozorište Sarajevo neočekivano je...

Posted by Ambasada Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini on Monday, February 27, 2023

Ruska ambasada, ne nudeći dokaze, ponavlja tvrdnje kako ti ljudi nisu ubijeni u zračnom napadu, nego da su bili žrtve eksplozije koju su podmetnuli pripadnici ukrajinske pukovnije "Azov".

Na službenoj Facebook stranici ambasade režiserki Selmi Spahić predbacuje se da nije dobro informirana, a sarajevskom Narodnom pozorištu da se koristi za propagandu "na isti način kao što su nacisti iskoristili Dramsko kazalište Mariupolja za ubistvo ljudi".

Sramotno: Ruski ambasador napao Denisa Bećirovića zbog izjave o Ukrajini

Sramotno: Ruski ambasador napao Denisa Bećirovića zbog izjave o Ukrajini

Ambasada također poručuje da bi kulturu u Sarajevu "trebalo osloboditi od politike i od nacizma".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije