Ruska ambasada: 'Može se izvršiti cyber napad na BiH i optužiti nas'

3
Radiosarajevo.ba
Ruska ambasada: 'Može se izvršiti cyber napad na BiH i optužiti nas'
Foto: Arhiv / Ambasada Rusije u BiH

Ambasada Rusije u Bosni i Hercegovini reagirala je danas povodom, kako kažu, "zabrinutosti zapadnih predstavnika zbog navodne namjere Rusije da izvrši cyber napade na Bosnu i Hercegovinu i da utiče na takav način na rezultat predstojećih izbora".

Njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti:

"Još jedna porcija antiruskih dezinformacija. Pozivajući se na „iskustvo“ američkih izbora 2016. godine, direktor NATO-ovog Centra za komunikacije Janis Sarts tvrdi: „oni (dakle Rusija) pokušavaju da iskoriste postojeće slabe tačke za stvaranje nestabilnosti u zemlji i da dovedu u pitanje legitimitet i rezultate izbora“. Dakle ovako se priznaje postajanje slabih tačaka američkog izbornog sistema, oslonac svjetske demokratije", naveli su, između ostalog.

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Kako tvrde, situacija je kažu sasvim suprotna te da "SAD i njihovi saveznici troše ogromnu količinu novca da se umiješaju u izbore u Rusiji".

Američki ambasador u BiH: Nećemo ovu zemlju ostaviti Rusiji

Američki ambasador u BiH: Nećemo ovu zemlju ostaviti Rusiji

"Što se tiče cyber napada, sada svaki pametni učenik može izvršiti kompjuterski napad, pažljivo ga prikrivajući. A ne sumnjamo se da Centar za komunikacije NATO-a, Ambasada SAD ili Delegacija EU u Sarajevu imaju stručnjaka koji će izvršiti napad na BiH kao i da označe ovaj napad kao da je „proizveden u Rusiji“, u to se ne sumnjamo", oglasila se Ambasada Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini na zvaničnom Facebook profilu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije