Počela obnova južnog bedema banjalučke tvrđave Kastel

Anadolija
Počela obnova južnog bedema banjalučke tvrđave Kastel
Foto: AA / Tvrđava Kastel u Banjoj Luci

Na tvrđavi Kastel u Banjoj Luci danas je počela obnova južnog bedema, a radovi vrijedni 120.000 KM trebalo bi da budu završeni u roku od tri mjeseca.

Radove finasira Grad Banja Luka, a izvođač je preduzeće "Koto". Igor Radojičić, gradonačelnik Banja Luke danas je prilikom posjete ovoj lokaciji objasnio da je u pitanju obnova zidina i ograde, odnosno bravarski, zidarski i tesarski radovi.

"Znate da je svojevremeno sa učešćem Evropskih fondova obnovljeno pola tvrđave. Sve ovo poslije radi Grad svojim sredstvima", kazao je Radojičić i dodao da se segment koji se sada obnavlja nadovezuje na kulu koja je obnovljena prošle godine.

Radojičić je naglasio da je potrebno mnogo sredstava za potpunu obnovu, a pošto ih je nemoguće obezbjediti od jednom ,odlučili su se za obnovu segmenata. Najveći zahvat je nekadašnja artiljerijska kasarna, za koju se razmišljalo da bi mogla da postane hotel, ali zbog potrebe za velikim ulaganjem u obnovu ovog objekta nije bilo zainteresovanih investitora.

Tvrđava Kastel u Banjoj Luci  - undefinedFoto: AA: Tvrđava Kastel u Banjoj Luci

Ivana Pandžić, areheolog Muzeja RS, istakla je da je ovaj lokalitet izuzetno značajan s obzirom na to da je Kastel u centru grada i da se radi o višeslojnom lokalitetu.

"Imamo podatke od rane praistorije do današnjeg dana, nalazi se ušću pritoke Crkvena u Vrbas, što je idealna lokacija bila od praistorije za naseljavanje. Taj kontinuitet je održavan svo vrijeme jer je Kastel izgrađen na rimskim temeljima u jednom dijelu što znači da je postojao raniji oblik fortifikacije. Malo koji grad ima ovakav turistički potencijal u samom centru grada, s tim da se istraživanja nastavljaju paralelno sa ovom rekonstrukcijom", izjavila je i dodala da će vidljivi spomenici na ovoj tvrđavi uskoro biti obilježeni.

Dodala je da vjeruje da će trenutnom dinamikom uskoro imati reprezentativan višenamjenski objekat mjesto gdje će posjetioci moći doći, prošetati, vidjeti i nešto naučiti.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije