Na proljeće obnova još jedne kule banjalučkog Kastela

Fena
Na proljeće obnova još jedne kule banjalučkog Kastela
Radovi na rekonstrukciji još jedne kule na tvrđavi "Kastel" u Banjoj Luci, u vrijednosti od oko 100.000 KM, trebali bi početi na proljeće.

Radi se o obnovi devastiranog prostora u kojem se svojevremeno nalazio ugostitetljski objekt. 

U okviru priprema za realizaciju ovog projekta, Odjeljenje za komunalne poslove Gradske uprave Banje Luke raspisalo je tender za rekonstrukciju ove kule i pratećeg bastiona.

"Sredstva za ovaj projekt predvidjeli smo u budžetu za ovu godinu i nadamo se da će radovi biti izvedeni kvalitetno i u roku od 90 dana po uvođenju izvođača u posao", rekao je načelnik ovog odjeljenja Petar Bilčar.

Kastel_AA (4).jpg - undefined

U okviru napora za revitalizaciju neobnovljenog dijela tvrđave Kastel, nedavno su aktivirani i radovi na ulaznoj kuli čije je krovište izgorjelo u požaru 2013. godine. Ove radove, vrijedne oko 50.000 KM, izvodi beogradsko preduzeće Koto.

Prošle godine su okončani radovi na rekonstrukciji dijela Kastela u što je uloženo 9,1 miliona KM, koji su osigurani iz sredstava Europske unije i Grada Banja Luka.

Tvrđava “Kastel” je najstariji spomenik koji se nalazi u centru Banje Luke. U historijskim dokumentima je zabilježeno da su najstariji tragovi naselja na području grada ostaci neolitskog gradinskog naselja koji su upravo pronađeni na prostoru ove gradske tvrđave. O vremenu nastanka ovog objekta ne postoje pouzdani podaci. Međutim, mnoge okolnosti upućuju na zaključak da se upravo tu nalazilo rimsko naselje Castra.

Kastel_AA (7).jpg - undefined

Također, na prostoru tvrđave pronađeni su ostaci slavenskog naselja iz perioda ranog srednjeg vijeka (od VIII do XII vijeka).

U bosanskoj srednjovjekovnoj državi postojao je Vrbaški grad, koji se po jednoj pretpostavci nalazio na mjestu današnjeg „Kastela“. Međutim, po drugoj pretpostavci, Vrbaški grad se identifikuje s Podgradcima u Potkozarju.

Intezivna izgradnja „Kastela“ počinje u pretposljednjoj deceniji XV vijeka, za vrijeme turske okupacije i vladavine Ferhad-paše Sokolovića (1574.-1588.) koji pored ovog utvrđenja gradi i niz drugih objekata orijentalnog tipa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije