Kurt o odluci Skupštine KS: To je politički udar. Mislim da su se propisno obrukali

14
I. S. - L. M.
Kurt o odluci Skupštine KS: To je politički udar. Mislim da su se propisno obrukali
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Aleš Kurt

Skupština Kantona Sarajevo na posljednjoj sjednici nije pozitivno ocijenila izvještaje o radu Kamernog teatra 55 te Sarajevskog ratnog teatra, koji ove godine proslavlja 30 godina postojanja.

Kako se pretpostavlja, smjena čeka direktora Sarajevskog ratnog teatra Aleša Kurta, ali i Emira Hadžihafizbegovića, direktor Kamernog.

Na upit portala Radiosarajevo.ba šta o tome misli Aleš Kurt te da li zna razloge takve odluke, kazao je da to direktan politički napad na integritet institucije.

Postupak protiv sutkinje Lejle Numanović iz Gradačca zbog prepisivanja dijelova iz druge odluke

Postupak protiv sutkinje Lejle Numanović iz Gradačca zbog prepisivanja dijelova iz druge odluke

"Sarajevski ratni teatar SARTR utemeljen je 17. maja 1992. SARTR je svojim osnivanjem, opstankom, i radom zasigurno jedno od najneobičnijih pozorišta na svijetu. Nastanak SARTR-a je inicirao ono što historičari danas nazivaju fenomenom "teatra pod opsadom". Taj fenomen je provocirao i ono što nazivamo kulturnim otporom građana Sarajeva", istakao je Kurt.

SARTR je, kako je rekao, svih ovih 30 godina bio simbol otpora fašizmu i agresiji, dolazila ona izvana ili iznutra.

"Oni koji žele da uspostave diktaturu i preuzmu kontrolu nad kulturom i umjetnošću, biće uvijek neprijatelji SARTR-a. Oni nemaju hrabrosti da se javno izjasne kao takvi, ali njihova djela govore o tome ko su. Ali budite sigurni da je priča o SARTR-u je iznad sitnih ambicija i ljudskog zla i pakosti. Ona je jednostavno dio istorije", naveo je Kurt.

Ocijenio je i rad ove ustanove u mandatu dok je direktor te istakao stvari koje on smatra bitnim.

"Naša misija je da stvaramo socijalno angažirane predstave i da stremimo vrhunskim umjetničkim ostvarenjima. I naravno da prenosimo narativ SARTR-a na buduće generacije. Koristio sam svoje znanje i iskustvo da probam da podignem produkcijski nivo teatra na viši stupanj. I u tome smo i uspjeli. Napravili smo neke nezaboravne predstave kao što su: Majstor i Margarita, Jedvanosimsoboakalomistobo, Svu moju ljubav, i druge, nemoguće je nabrojiti sve predstave i sve nagrade i gostovanja.

Naša predstava Bullying collection je jedina koja se ozbiljno bavi tim problemom i sada je puna djece iz Sarajevskih škola kojima predstava na neki način otvara oči. Jedina predstava koja postoji o početku opsade Sarajeva je Bio je lijep i sunčan dan, pa smo je tako igrali za sva obilježavanja početka opsade. Mi smo i teatar memorije. U SARTR-u se nije nikada zaboravilo šta mu je misija i dužnost", kazao je, još uvijek aktuelni, direktor SARTR-a.

U toku pandemije SARTR je, prema njegovim riječima, radio jednu od najkompliciranijih predstava u svojoj istoriji: "Nije to to, Tomija Janežića. Probe su prekinute zbog lockdowna, ali predstava je završena. U julu 2020. godine. Imala je Sarajevsku i Beogradsku premijeru, igrala na MESS-u, i na festivalu DESIRE u Subotici. Igrali smo Jedvanosimsoboakalomisobo na Sterijinom pozorju usred pandemije. To je samo dio svega onoga što se dešavalo" rekao je Kurt u izjavi za portal Radiosarajevo.ba.

Podsjetio je da je u tom trenutku Kanton Sarajevo smanjio budžet, a vlada Federacije
uvela restriktivne mjere.

"To je bila predstava koja je ujedinila pozorišta iz tri susjedne zemlje, sa umjetničkom ekipom iz četvrte. Povezali smo sve te ljude. To mogu samo ekonomija i umjetnost. Predstava Aj Carmela koja se više neće igrati zbog smrti genijanog glumca Dragana Jovičića, je postala
prva predstava u istoriji koja postala dio stalne postavke Istorijskog muzeja. Produciramo i dokumentarac o fenomenu ove predstave koja je prerasla davno naše okvire. Ovaj veliki posao ne bi bio moguć bez ogromnog truda naše prvakinje Selme Alispahić.

Imali smo od septembra ove godine 5 premijera, a 11 juna imamo i novu premijeru Phantom leg koreografa i režisera Thomasa Styuarta. Moram posebnu apostrofirati jednu ovogodišnju produkciju, a to je Anđeo uništenja po tekstu dobitnice Nobelove nagrade Elifride Jelinek.

To je naša prva koprodukcija sa HNK Mostar. Umjetnost kao što rekoh povezuje ljude. U septembru predstavljamo našu prvu koprodukciju sa Afričkim kontinentom, predstavu nastalu po ratnim dnevnicima umjetnika iz Ruwande i Bosne", istakao je Kurt.

Ovog juna SARTR treći put zaredom će imati Ljetnju scenu SARTR sa koncertima, performansima, i predstavama. Nastupit će između ostalih i legende kao što su Edo Majka, Darko Rundek, Marčelo, a imat ćemo i homage Milanu Mladenoviću, vođi grupe EKV. Ljetnja scena počinje 17.07. i završava se 07.07.

Nosioci smo granta Kreativne Evrope, sa teatrima iz Norveške i Italije. Ovo je naša godina. Mislim da se skupština KS propisno obrukala", zaključio je Kurt u izjavi za portal Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (14)

/ Povezano

/ Najnovije