SARTR vraća Kovača u Beograd

Radiosarajevo.ba
SARTR vraća Kovača u Beograd

Nastupom Teatra TIMBRE iz Buenos Airesa (Argentina), večeras, tradicionalno 9. marta, počinje 10. medjunarodni festival pozorišta ”Slavija”, a već sutra na sceni ovog teatra, kao predstavnik BiH, nastupa Sarajevski ratni teatar SARTR sa svojom posljednjom hit-predstavom ”Osipate se polako, Vaša Visosti” autora Mirka Kovača u režiji Gorana Damjanca, dvostrukim pobjednikom prošlogodišnjih Susreta pozori-šta / kazališta BiH u Brčkom.

Podsjetimo se, u ovoj predstavi furiozno igraju mlađi članovi ansambla SARTR-a: Sead Pandur, najbolji glumac Susreta u Brčkom, Alban Ukaj, Jasenko Pašić, Mirela Lambić i Sonja Goronja.

Kako saznajemo, za ovaj nastup SARTR-a u Beogradu vlada veliko interesovanje, iz prostog razloga što je pisac Mirko Kovač, dugogodišnji žitelj Beograda, 1990. godine svojevoljno postao srpskim disidentom, iz protesta prema režimu Slobodana Miloše-vića, i preselio se u Rovinj (Hrvatska), gdje i danas živi i stvara.

Inače, Festival pozorišta ”Slavija” umjetnički je osmislio nedavno preminuli reditelj Radoslav Zlatan Dorić, koji je 1968. godine režirao zabranjenu praizvedbu ”Osipate se polako, Vaša Visosti” u Malom pozorištu (Kamernom teatru 55) u Sarajevu i koji je SARTR-u i stavio na raspolaganje svoj rediteljski primjerak ove (i od pisca zabo-ravljene) Kovačeve ”farse u dvije prikaze”.

Na ovom međunarodnom festivalu postoji samo Grand prix za najbolju predstavu - Statueta ”Don Kihot”, rad vajara Kolje Milunovića koju dodjeljuje međunarodni Žiri. Ove godine Žirijem predsjedava doajen makedonskog teatra Risto Stefanovski.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije