SARTR afirmira nove umjetničke tendencije

Fena
SARTR afirmira nove umjetničke tendencije
SARTR u ovoj sezoni uspio je realizirati planirani program i održati kontinuitet rada, te se pozorišna sezona može smatrati jednom od uspješnijih, istakla je v.d. direktorica SARTR-a Dubravka Zrnčić-Kulenović.

Repertoar SARTR-a je baziran u tri osnovna programa - Glavni program, Teatarski opservatorij i Dječija scena.

U sva tri je u odlazećoj sezoni realizirana po jedna premijera. Tako je na dječijoj sceni izvedena "Mala sirena", u Glavnom programu "Stanje šoka" Sema Šeparda u režiji Mirne Dizdarević, dok je Teatarski opservatorij u saradnji s Akademijom scenskih umjetnosti Sarajevo realizovao predstavu "Samo probaj reći" autorice Emine Omerović u režiji Emina Hajrića.

Dubravka Zrnčić-Kulenović ističe da je SARTR gostovao na sedam međunarodnih festivala i četiri bh. festivala. Tako je na gostovanju u inozemstvu ansambl ovog teatra izveo 11 predstava, osam u BiH, a na matičnoj sceni je imao 120 igranja.

Ovu sezonu obilježavaju i pripreme za narednu sezonu, jer ulazimo u jubilarnu 25. sezonu  postojanja SARTR-a. Svi smo uložili veliki napor da realiziramo takav koncept koji će na dostojanstven način i umjetnički relevantan obilježiti tu značajnu godišnjicu. U toku su pripreme za prvu predstavu koja će da otvori narednu sezonu, "Majstor i Margarita" u režiji Aleša Kurta, koja bi premijerno trebala biti izvedena 7. oktobra u okviru Međunarodnog teatarskog marketa koji će biti organiziran u okviru teatarskog festivala MESS, najavila je ona.

Ističe da SARTR otvara prostor savremenom domaćem autoru te je tako napravljen ugovor s Almirom Imširevićem koji je jedan od najtalentovanijih bh. dramskih pisaca, a također je u planu da se radi tekst mlade dramaturginje Nejre Babić "Crven kofer koji to i nije".

Za SARTR je karakteristično da tražimo autore koji su već etablirani, a s druge strane otvaramo prostor i dajemo šansu mlađim autorima, podvukla je, dodajući da je SARTR i edukator i scena koja afirmira nove umjetničke tedencije u svijetu teatarske umjetnosti.

Dubravka Zrnčić-Kulenović kazala je da sezona u ovom teatru neće biti prekinuta jer su uz potporu premijera KS Elmedina Konakovića dobili mogućnost da tokom cijelog ljeta u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti izvode predstavu "Veselo veče u Sarajevu".

Osvrnula se i na nagrade rekavši da je glumački ansambl SARTR-a osvojio nekoliko njih na različitim festivalima.

Tako su, između ostalog, na Festivalu glumca u Nikšiću nagrađeni Kaća Dorić i Admir Glamočak, koji je nagradu dobio i na Pozorišnim igrama u Jajcu. Tekst "Brašno u venama" Igora Štiksa nagrađen je u Rijeci, Jajcu i na drugim festivalima, te Zrnčić-Kulenović ocjenjuje da je riječ o tekstu koji je nagrađen na gotovo svim festivalima na kojima je ansambl SARTR-a gostovao s tom predstavom.

Kada je riječ o dječijoj sceni, smatra je dragocjenom za odgoj mlade publike i u idućoj sezoni joj  planiraju posvetiti pažnju te realizirati jednu sedmicu predstava za djecu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije