Ivković O'Reilly: Za sehur ili iftar izbjegavajte prženu i slatku hranu

N. K.
Ivković O'Reilly: Za sehur ili iftar izbjegavajte prženu i slatku hranu
FOTO: Facebook / Amela Ivković O'Reilly

"Osobi koja posti je potrebna nutrijentima bogata ishrana koja daje energiju neophodnu za sve funkcije tijela u toku svakodnevnog života i nema drugog doba godine kada je to važnije nego za vrijeme ramazana, pogotovo ove godine jer imamo dugi broj sati u ljetnoj sezoni", kazala je za Radiosarajevo.ba nutricionistica Amela Ivković O'Reilly.

Veoma je bitno da se izbjegava procesirana i brza hrana, jer prerađena hrana može biti ukusna, ali sadrži nezdrave sastojke kao što su - fruktozni kukuruzni sirup, MSG (za poboljšanje okusa), puno natrija i štetna ulja.

"Da biste imali energije za duge dana posta i duge noći molitve kupujte lokalno proizvedene voće i povrće od poljoprivrednika na pijacama. Kada jedete hranu koja je zdrava i hranjiva, osjećat ćete se zadovoljnijim. Izbjegavajte 'bijelu' hranu (tj. bijeli hljeb, bijela riža, bijeli šećer, itd). Umjesto toga, odaberite hljeb i tjesteninu od integralnih žitarica tipa heljde ili prosa, i organsku smeđu rižu", poručuje Ivković O'Reilly.

Amela Ivković O - undefined

Amela Ivković O'Reilly

Kako kaže, prilikom posta, tijelo polako dehidrira u toku dana, tako da u periodu u kojem se ne posti mora se konzumirati hrana koja hidrira tijelo, te je veoma važno izbjegavati onu koja dovodi do gubljenja vode iz tijela. 

"Voće sa velikim procentom vode je lubenica, dinja, bobičasto voće, postač može napraviti sokove od voća i povrća, kompote bez dodatka šećera, supe i čorbe. Bitno je izbjegavati slane mješavine začina i dosoljavanje hrane. Također, limitiranje unosa kafe je važno jer ona dehidrira tijelo, te je preporuka da postač pokuša sa jednom šoljicom kafe nakon iftara i nikako u vrijeme sehura", savjetuje nutricionistica Amela Ivković O'Reilly.

Za sehur ili iftar, ona savjetuje da se izbjegava pržena i slatka hrana.

"Pržena hrana je bogata lošim uljima i čini hranu težu za varenje, posebno kada apstinirate od hrane u toku posta i onda takvim obrokom prekinete post. Kuhana kao i grilana hrana su savršen izbor za ove obroke", dodaje Ivković O'Reilly.

Smatra da ljudi imaju tendenciju da se prejedaju kada jedu sa drugima, te savjetuje da u ovakvim situacijama postači trebaju biti izbirljivi u tome šta stavljaju na tanjir i ukoliko ne postoji u takvim prilikama veliki izbor zdrave hrane, onda da se limitiraju na nekoliko zdravih namirnica.

Anadolija - undefined

Ilustracija

“Uživanje u tradicionalnim ramazanskim desertima ne mora biti svakodnevno ritual. Umjesto viskokaloričnih slatkih deserta odlučite se za voćnu salatu uz dodatak orašastih plodova”, govori za Radiosarajevo.ba Ivković O'Reilly.

Osobe koje poste najbolje će umanjiti osjećaj gladi u toku posta ako konzumiraju proteine i povrće na sehuru.

"Primjeri proteinske hrane su jaja, sir, graharice i meso, riba i morski plodoci. Zob, proso, heljda su žitarice sa visoki procentom hranjivih vlakana kao i povrće i voće kao što su brokula, karfiol, špinat, jabuke, kruške, kajsije, breskve. Hranjiva vlakana su važna za zdravlje vašeg probavnog sistema", istakla je za Radiosarajevo.ba nutricionistica Amela Ivković O'Reilly.

Prednosti posta

Post će odmoriti vaš probavni sistem, omogućiti čišćenje i detoksikaciju tijela te dovesti do osjećaja lakoće i povećanja nivoa energije.

Post je odličan protuotrov za sve naše "štetne" užitke. Nema ništa lošeg u uživanju u hrani koju jedemo, ali dugoročan unos viška hrane stvara veliko opterećenje za tijelo.

Tokom posta, naš sistem se odmara od stalnog napada hranom.

Energiju koju štedite tokom posta organizam preusmjerava na liječenje i oporavak.Ta energija oslobađa vaše čelije od otrova, regenerira tkiva i organe, te uklanja prirodni metabolički otpad koji proizvode čak i zdrave čelije.

Post povećava nivo proizvodnje ljudskog hormona za čak 1.200 posto za žene i 2.000 posto za muškarce.

Post može poboljšati rad mozga poticanjem proizvodnje proteina BDNF, što aktivira moždane matične čelije i pretvara u nove neurone i stimuliše proizvodnju drugih hemikalije koje su vezane za zdravlje nervnog sistema. Ovaj protein također štiti vaše čelije mozga od promjena povezanih s Alzheimerovom i Parkinsonovom bolesti, a pomaže u zaštiti neuro-mišićnog sistema od degradacije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije