Darko Lončar: Trčao sam do Srebrenice u spomen svim nevinim žrtvama

Radiosarajevo.ba
Darko Lončar: Trčao sam do Srebrenice u spomen svim nevinim žrtvama
Privatni album / Darko Lončar istrčao dionicu Sarajevo - Potočari

Sarajlija Darko Lončar, trkač ultramaratonac, ostvario je izniman poduhvat - istrčao je dionicu od Sarajeva do Srebrenice - Ultramaraton 145,1K. U razgovoru za Radiosarajevo.ba, Lončar kaže kako je trku posvetio svim nevino stradalim žrtvama u proteklim ratovima, bez obzira na vjeru, naciju i boju kože. 

Lončar: To je moj skromni doprinos procesu pomirenja i oprosta. Pored "Black lives matter" bitni su i životi nas sa ovog trusnog Balkana.  Iz Sarajeva sam krenuo navečer 28.06. u 23:00h, a stigao sam u Potočare 29.06. u 14:52h. Bila je to 15 sati i 52 minute duga avantura sa 1600 metara  elevacije.  Trasa ultramaratona išla je magistralnom saobraćajnicom Sarajevo - Sokolac - Han Pijesak - Vlasenica - Milići - Konjević polje - Kravice - Bratunac - Potočari."

Radiosarajevo.ba: Ovo nije prvi put da se upuštate u ultra maratonske poduhvate, iza sebe imate hiljade pređenih kilometara. Možete li nam nabrojati neke od svojih najznačajnijih trčanja?

Lončar: Do sada sam istrčao više ultri, a dvije mi se posebno izdvajaju, 125k od Sarajeva do Mostara istrčana u doba korone (20.03.) koja je imala humanitarni karakter, te utrka na 12 sati, specifičnog naziva "samoprevazilaženje" koju sam trčao u Beogradu (2019).

Radiosarajevo.ba: Na koji način ste se pripremali za Srebrenicu? Šta je za vas bio najveći izazov i na koji način ste osigurali logistiku za trku? 

Lončar: Za ultramaraton do Srebrenice se nisam posebno spremao, sve je u glavi, noge su tu samo da trče. A najveći izazov... Na njega nisam mislio prije starta trčanja, ali budući da sam trčao sa svjetiljkom na glavi, gdje god sam okrenuo glavu u šumskim predjelima kroz koje sam prolazio gledale su me neke oči, da li mačke, lisice, ili ajkule, drakule, nindža kornjače, ne znam. Tek tada sam shvatio u kakvu ludost sam se upustio. 

Sudeći da sam u ovu "avanturu" krenuo sam, bez pratnje, logistiku sam riješio tako što sam ponio trail ruksak sa osnovnim potrepštinama, malo vode, neku čokoladicu i to je to. Za razliku od standardnih okrepnih stanica, koristio sam benzinske pumpe i prodavnice koje su bile na trasi.

Radiosarajevo.ba: Kako ste se osjećali na cilju? Šta ste pomislili?

Lončar: Doživljaj putovanja iz Sarajeva do Srebrenice iz auta i "nogom" je neuporediv. Previše je majki suzu pustilo i previše je stradanja, rušilačkih pohoda ova mala Bosna i Hercegovina doživjela. Svakih par kilometara imamo spomenike stradalim, nevinim žrtvama koji svjedoče kroz šta smo prošli. Srebrenica je priča za sebe i nažalost nije jedina. Moramo  oprostiti, svi, na svim stranama. Zaboraviti malo teže. Ali jedino što nam preostaje je suživot. Da zajedno gradimo bolje sutra za sve.

Darko Lončar istrčao dionicu Sarajevo - Potočari - undefined

Privatni album : Darko Lončar istrčao dionicu Sarajevo - Potočari

Radiosarajevo.ba: Vaš sljedeći izazov je organizacija prvog sarajevskog maratona - Two Cities Marathon. Kako teku pripreme i očekujete li da će se trka održati kako je planirano?

Lončar: Nažalost situacija sa COVID19 nije obećavajuća. Udruženje DEČKI U PLAVOM, kao organizator poduzeo je sve zakonom predviđene mjere kako bi se maratonska utrka održala. U suradnji sa Crvenim križem BiH, Civilnom zaštitom FBiH, GSS Sarajevo i GSS Foča, udruženjem Pomozi.ba osigurali smo trijažni šator, dezinfekcioni tunel, zaštitnu oprenu (maske i rukavice). Osigurali smo dovoljno prostora u startnoj zoni da trkači mogu držati distancu. Svako nepoštivanje propisa automatski će značiti diskvalifikaciju učesnika. Osigurali smo da Two Cities Marathon bude certificirana maratonska utrka po AIMS standardu, te ujedno i Državno prvenstvo BiH u maratonu. Također, osigurali smo i direktan televizijski prijenos na BHT1. Pokroviteljstvo nad utrkom dali su nam Predsjednistvo BiH, Olimpijski komitet BiH, Atletski savez BiH, Gradsko vijeće Grada Sarajevo i Grad Istočno Sarajevo.

Trenutno imamo prijavljene trkače iz 13 država. Posebno bih istakao da je prijavljen gospodin Drago Boroja koji će na našem maratonu istrčati 359 maraton u karijeri. Ponosni smo što imamo za sada prijavljeno 113 bh maratonaca i 67 štafetnih maratonskih ekipa iz BiH. Statistički gledano 48% prijavljenih trkača je iz Bosne i Hercegovine. Dati ćemo sve od sebe da Sarajevo i Istočno Sarajevo predstavimo kao regionalni centar atletike. Službene majice su dizajnirala djeca sa Down sindromom, a novac od startnina biti će uložen u stipendiranje mladih perspektivnih atletičara iz cijele BiH. 

Trenutno, budžetskih sredstava u utrku  Two Cities Marathon uloženo je 0,00KM. Dobili smo lijepo tapšanje po ramenu da je ovo super ideja i sretno u realizaciji.

Radiosarajevo.ba: Na kraju, da li ste već odredili vaš sljedeći dugoprugaški izazov? Gdje će to biti i kojim povodom?

Lončar: Slijedeća putešestvija kojoj težim je Spartathlon, ultramaraton od Atine do Sparte u dužini od cca 245 kilometara. Tu dionicu savladala su do sada samo dva bh trkača, inače moji uzori gdin Rasim Junuzović i gdin Mirsad Abdaković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije