Koncert / Sarajevska filharmonija: Fatima - novo djelo u spomen najmlađoj žrtvi Srebrenice...

06. 07. 2020. u 16:00:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 150

U četvrtak, 9. jula 2020. godine Sarajevska filharmonija će održati multimedijalni Koncert povodom obilježavanja 25 godina od genocida u Srebrenici.

Prepoznavajući značaj obilježavanja važne obljetnice iz naše historije, Sarajevska filharmonija će, u saradnji sa JU Fond Memorijala Kantona Sarajevo, na dostojanstven način multimedijalnim koncertom obilježiti 25. godišnjicu sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici. Tim povodom će premijerno biti izvedena Simfonijska poema za Srebrenicu „FATIMA“ za sopran i orkestar, kompozitora Edina Dine Zonića, na stihove Edina Krehića. Uz orkestar Sarajevske filharmonije, koji predvodi maestra Samra Gulamović, kao solista nastupa sopranistica Adema Pljevljak-Krehić.

Fatima je najmlađa žrtva Srebrenice. Rodila se u noći kad je i ubijena, a ime je dobila tek nakon što su je identifikovali 2012. godine. Srebrenicu i njene žrtve ne smijemo nikada zaboraviti i ovo je jedan o od načina da i kroz muziku ostanu da žive vječno u našoj historiji koristeći snagu te muzike koja ne poznaje granice, opominjući i podsjećajući koliko su važni mir i jedinstvo u cijelom svijetu.

Program takođe sadržava čitanje poezije posvećene ratu i stradanjima u Srebrenici i Bosni i Hercegovini dva velika svjetska književnika nobelovca, Česlava Miloša i Josifa Brodskog uz učešće glumaca Gordane Boban, Dženite imamović-Omerović, Aldina Omerovića i Maka Čengića, koreografsku numeru Amile Terzimehić uz izvođače Haruna Čehovića i Hanu Zrno, te poetsko-dokumentarni foto back up Srebrenice „Lično“ autorice Aide Redžepagić.

Koncert se održava na otvorenoj sceni amfiteatra Meomorijalnog centra Kovači sa početkom u 21h.

Režiju potpisuje Dino Mustafić prema čijim riječima „ideja ovog multimedijalnog koncerta uz premijernu izvedbu Simfonijske poeme za Srebrenicu "Fatima" jeste u povodu 25. godišnjice genocida u Srebrenici gdje želimo postavili kriterije umjetničke izvrsnosti u "kulturi sjećanja" kao važnog promicanja prava na istinu i činjenice. Ovakvim konceptom se otvara mogućnost višeg stupnja modela kulture pamćenja koji će jezikom umjetnosti, fotografije, poezije, pokreta/plesa i muzike stvarati prostor emotivne memorije kao transgeneracijske obaveze da se zlo i učinjeni zločini ne ponove niti jednoj generaciji u budućnosti.“

Plakat za koncert

Sarajevska filharmonija : Plakat za koncert "Fatima"

Broj posjetilaca je ograničen prema naredbi Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo uz poštivanje svih propisanih mjera prevencije vezano za epidemiološku situaciju. #BudimoOdgovorni


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA