Promoviran roman Edina Krehića "Nisam te se nagledao"

K. S.
Promoviran roman Edina Krehića "Nisam te se nagledao"
FOTO: Radiosarajevo.ba / Promocija romana Edina Krehića

Kultura sjećanja najljepši je i možda i najefikasniji način, da bitne događaje iz prošlosti, otrgnemo od zaborava kroz romane, predstave, filmove, rečeno je na večerašnjoj promociji romana “Nisam te se nagledaodugogodišnji novinar Al Jazeere Balkans, ranije "Oslobođenja" i pisac Edin Krehić, koja je održana u Bošnjačkom institutu u Sarajevu.

Roman “Nisam te se nagledao” govori o Brigite Anderson, prelijepoj Dankinji, ravne plave kose i ogromnih modrih očiju, koja odrasta odrasta u porodici diplomata. Berlin, Rijad, Rim, Pariz.... Najbolje škole, bazeni za pravilan razvoj tijela, privatni časovi klavira... Pred njom je svijetla budućnost, ali ona bira posve drugačiji put, jer to smatra rasipanjem tuđeg novca i gubljenjem vremena.

Ron de Vrij nema svijetlu budućnost, iako je i on dijete poznatog diplomate. Ali, on je dijete začeto preljubom. Odrasta u džungli sirotišta u Holandiji. Roditelji i zemlja rođenja su mračna tajna. Postaje vojnik i službuje diljem krvavog svijeta, gdje spoznaje: “Gdje god miriše na novac, priliku dobijaju oni što već imaju novac ili jake veze. Većina je iskoristi....Gdje god miriše na smrt, priliku dobija sirotinja. Većina je iskoristi”.

Doktorica Selma Pozder otkriva nove metode u liječenju anemije, pa se za nju nadmeću najbolje bolnice. Učitelj Srebren Pozder uvodi inovacije u nastavu, te dobija pozive za postavljenje u državna ministarstva. Ali, njih dvoje samo žele skladan brak, dijete i mir. Da li je mir ikada moguć?

Brigite Anderson... Ron de Vrij... Srebren i Selma Pozder... Njihovo suočavanje desićt e se u mjestu koje će dramatično izbiti na naslovnice svjetskih medija.

Kao i u prethodnim romanima “Čuvaj se” i “Jednog dana doći ću, oče”, Edin Krehić nas brzo i nepredvidivo vodi kroz priču, u kojoj se prepliću epohe, šokantne sudbine i lične drame. U kojoj se sudaraju dobro i zlo, ljubav i mržnja. Šta će pobijediti, otkriće nam zvijezde u Srebrenici…

O knjizi su govorili Aleš Kurt, Vahidin Preljević i Nihad Kreševljaković, dok a moderator je bio Bojan Zec Filipović.

U muzičkom dijelu promocije nastupile su sopranistica Adema Pljevljak Krehić i Aida Mušanović Arsić (klavir). Također, u okviru promocije održana je 11- minutna projekcija filma “Ludwig von Sarajevo” scenariste Edina Krehića i reditelja Reshada Strika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije