Večeras u Sarajevu počinje AJB DOC

Radiosarajevo.ba
Večeras u Sarajevu počinje AJB DOC
FOTO: AA / Međunarodni festival dokumentarnog filma AJB DOC

Sarajevo će od večeras ponovo biti filmsko središte ovog dijela Evrope. Ovaj put u segmentu dokumentarnog filma.

Piše: Faruk Vele

Naime, u sarajevskom Cinema Cityju, s početkom u 19 sati, večeras će biti svečano otvoren 2. Međunarodni festival dokumentarnog filma AJB DOC (Al Jazeera Balkans Documentary Film Festival) koji će se održati od 20. do 24. septembra 2019. godine.

AJB DOC Film Festival organizuje televizijska kuća Al Jazeera Balkans, u saradnji s Al Jazeera Media Networkom i Al Jazeera Media Instituteom iz Dohe, a riječ je o jednom od najznačajnijih festivala dokumentarnog filma ne samo u regionu, veći i u evropskim okvirima.

Cilj AJB DOC festivala je, kako je naglašeno, afirmirati autore i dokumentarne filmove koji se bave društvenim fenomenima, stavljajući u fokus univerzalne ljudske vrijednosti: hrabrost, istinu, pravednost, toleranciju i kosmopolitizam.

Čast da otvori AJB DOC Film Festival pripala je filmu iz takmičarske selekcije „Za Samu“ autora Waada al-Kateab i Edwarda Wattsa.

To je priča o intimnom i epskom putovanju kroz ratno iskustvo jedne žene, a ovaj film je izraz ljubavi mlade majke prema svojoj kćerki te govori o životu Waad al-Kateab tokom pet godina ustanka u Halepu, Siriji, kada se ona zaljubljuje, udaje i rađa Samu dok se oko nje vodi kataklizmički sukob.

Waad svojom kamerom bilježi nevjerovatne priče o gubitku, smijehu i preživljavanju, istovremeno boreći se s nemogućim izborom – da li pobjeći iz grada kako bi zaštitila život svoje kćerke?

Drugi film na otvaranju je „Čistači“ reditelja Hansa Blocka i Moritza Riesewiecka, kojim će biti otvorena netakmičarska selekcija „Last Minute Cinema“, i projekcija počinje u 21:00. Film govori o nepoznatoj industriji digitalnog čišćenja, skrivenom trećem svijetu gdje se internet rješava sadržaja koji mu se ne sviđa. Silicijska dolina angažuje pet „digitalnih njuškala“ među hiljadama drugih, a posao im je brisanje „neprikladnih“ sadržaja s interneta.

S druge strane, film prikazuje i drugu dimenziju priče; ljude širom svijeta na čije je živote znatno utjecala internetska cenzura. Od zajedničke društvene vizije globalnog sela do mreže lažnih vijesti i radikalizacije, film prikazuje uspon i pad utopijske ideologije društvenih medija.

Nakon otvaranja AJB DOC Film Festivala publiku očekuje 21 dokumentarni film vrhunske produkcije. U svim filmovima koji će biti prikazani postoji težnja za promjenom (The Change), što je i slogan ovogodišnjeg festivala, koja se očituje u pojedincu ali i društvu, u tehnologiji isto koliko i državi, ali je najbitnija borba pojedinca koja se dešava zahvaljujući promjeni u njegovoj okolini.

Također, od 21. do 24. septembra u terminu od 10:00 do 12:00, bit će održavan trening i radionica o istraživačkom novinarstvu za novinare i mlade autore, pod vodstvom nagrađivanog britanskog novinara Phila Reesa i urednika vijesti na Al Jazeere Balkans Ede Čelebića.

U nedjelju, 22. septembra u 13:00 sati u Cinema Cityju bit će održana i prezentacija „Ambasador Palestine: Nova zemlja, novi život“ koju će održati Rawan Damen, rediteljica i konsultantica za medije, koja je osnovala i vodi inicijativu Palestinski ambasador.

Raspored projekcija i sve detalje potražite na oficijelnoj stranici www.ajbdoc.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije