Proglašeni pobjednici prvog AJB DOC-a

Radiosarajevo.ba
Proglašeni pobjednici prvog AJB DOC-a
FOTO: Radiosarajevo.ba / Detalj sa zatvaranja Međunarodnog festivala dokumentarnog filma
Dodjelom nagrada, večeras je zatvoren Međunarodni festival dokumentarnog filma (Al Jazeera Balkans Documentary Film Festival) koji je tradao od 21. do 25. Septembra.

Filmovi Zašto ropstvo? Zarobljena žena Bernadett Tuza-Ritter i Očevi i sinovi Talal Derkija dobitnici su „AJB DOC Main Award“, nagrade za najbolji film takmičarske selekcije prvog AJB DOC festivala dokumentarnog filma.

Autorica Bernadett Tuza-Ritter kazala je da je počašćena nagradom.

Piše: Faruk Vele

Petočlani žiri odlučio je da glavnu nagradu festivala dodijeli izuzetnim dokumentarnim filmovima koji su „svaki na svoj način snimljeni iznimnom hrabrošću i nepokolebljivom posvećenošću svojih filmaša“, stoji u obrazloženju žirija.

Edhem Fočo: Proglašavam AJB DOC uspješnim, reakcije publike fenomenalne

Oba filma „razotkrivaju neugodnu istinu o veoma kompleksnom svijetu. I svaki se bavi veoma zahtjevnom materijom mjerenom intimnom uključenošću gledaoca u proživljeno iskustvo protagonista“, navodi se dalje u obrazloženju.

Žiri kojeg su sačinjavali Zoran Galić, Ingrid Flack, Karin Hayes, Montaser Maraii i Robert Tomić Zuber odlučili su filmu Posao u Rusiji autora Petera Horkya dodjeliti posebno priznanje uz obrazloženje da „film govori o svijetu, o istočnoj Evropi specijalno, noseći se sa problemima historijskog naslijeđa i društvenih promjena na kreativan, angažovan i veoma human način“.

Ahmed Mahfouz Nouh, direktor dokumentarnog odjela Al Jazeere u Dohi čestito je cijelom timu Al Jazeere Balkans na vrhunskoj organizaciji i činjenici da su napravili veliki festival.

On je simbolično kazao da ne želi zatvoriti ovaj festival već najaviti novi festival naredne godine.

Audience Award (nagrada publike) dodjeljena je filmu Sve sa voljom Nerminke Emrić.Prilikom dodjel ove nagrade bilo je posebno emotivno.

"Ovo je veliko izenađenje za mene. Naravno, pozitivno. Počastvovana sam. Ponosan sam što sam dobila ovu nagradu od vas, ljudi, i od velike Al Jazeere. Ova nagrada nije samo moja. Ovo je nagrada za djeda Marina i baku Niku, sve moje koji su radili na filmu. Sve je to začinio Eldar, snimatelj filma, najbolji snimatelj. Ne što je moj muž, već što je stvarno najbolji", kazala je Emirć.

Film Unuk srbijanskog autora Aleksandra Reljića dobitnik je AJB program Award (nagrada programmskog žirija Al Jazeera Balkansa).

"Velika mi je čast što na prvom festivalu dobivam nagradu", rekao je Reljić.

Žiri je svoju odluku obrazložio sljedećim riječima:

"Shvatajući koliko se u regionalnoj produkciji teško izboriti za sredstva, koja su potrebna za rad na velikim filmovima, čija tema prevazilazi granice regije, a koje tim više utiču na naše suočavanje sa proščlošću, te na procese praštanja i pomirenja – kao civilizacijskih dostignuća. Nagrada programskog odjela AJB ide izuzetnom filmu Aleksandra Reljića Unuk".

Iz direkcije festivala kažu da su zadovoljni odjekom koji je festival napravio u javnosti, a pored velikog medijskog interesovanja za sve prikazane filmove navode i podatak da je u prosjeku, dnevno, projekcijama prisustvovalo više od 500 gledalaca.

Festival je organizirala televizijska kuća Al Jazeera Balkans, u saradnji s Al Jazeera Media Networkom i Al Jazeera Media Institutom iz Dohe.

Cilj AJB DOC festivala je afirmirati autore i dokumentarne filmove koji se bave društvenim fenomenima, stavljajući u fokus univerzalne ljudske vrijednosti: hrabrost, istinu, pravednost, toleranciju i kosmopolitizam.

Zvanična takmičarska selekcija AJB DOC festivala predstavila je 15 dokumentarnih filmova (Izgubljeni ratnik, Doći će žuti ljudi sa istoka i piće vodu sa Morave, Nestali u Siriji: Slučaj protiv Assada, Kamo idemo?, Arkanovo nasljedje: Srpska mafija, Unuk, Vidim crvene ljude, Posao u Rusiji,  Očevi i sinovi, Hod po žici,  Dva svijeta, Na ivici slobode, Djeca taoci sistema i Na kraju tame) namijenjenih televizijskom emitiranju.

U netakmičarskoj selekciji prikazani su najbolji naslovi s evropskih festivala i tri filma izabrana za prateći program AJB Prikazuje (Nestajanje, Sve sa voljom, Mali Princ).

U netakmičarskoj selekciji AJB DOC-a "Last Minute Cinema" predstavljeno je pet dokumentarnih filmova (Neoprošteni, Neželjena baština, Kada dođu svinje, Zvijer je još živa i Glasnije od oružja)  koji su imali zapažen uspjeh prilikom prikazivanja na afirmiranim evropskim festivalima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije