Sarajevo: Otvaranje Međunarodnog festivala dokumentarnog filma AJB DOC

Fena
Sarajevo: Otvaranje Međunarodnog festivala dokumentarnog filma AJB DOC
Foto: Faruk Vele / S konferencije za medije u Sarajevu

Svečanost otvaranja Međunarodnog festivala dokumentarnog filma AJB DOC (Al Jazeera Balkans Documentary Film Festival) najavljena je za večeras u Sarajevu, u Cinema Cityju, s početkom u 19.00 sati.

AJB DOC / Sarajevo će biti središte regije za dokumentarne filmove
AJB / Dokumentarni film "Milo" o policajcu iz Kolašina koji napamet zna Kur'an i Sv. pismo

Festival će trajati do 25. septembra. Večeras će ga otvoriti film iz takmičarske selekcije „Izgubljeni ratnik“ autora Søren Steen Jespersena i Nasiba Faraha. To je priča o Mohammedu, pokajniku i bivšem pripadniku Al-Shabaaba, kojeg je ta teroristička organizacija regrutovala kao mladića dok je živio u Engleskoj. Nakon projekcije filma, bit će održana sesija s pitanjima za autora.

Drugi film večeri je „Neoprošteno“ reditelja Lars Feldballe-Petersena, kojim će biti otvorena netakmičarska selekcija „Last Minute Cinema“. Ovo ostvarenje traži odgovor na pitanje može li se ratni zločinac pomiriti s prošlošću. Kako se vratiti normalnom životu nakon što ste osuđeni za djelo koje je na popisu najgorih – zločin protiv čovječnosti?

Nakon otvaranja AJB DOC Film Festivala, publiku očekuje još 21 dokumentarni film vrhunske produkcije, a selekcija se naslanja na light motiv prvog izdanja festivala „Refocus“ koji ukazuje na potrebu za vraćanjem fokusa na pojedinca.

Uporedo s projekcijama, održava se trening i radionica za mlade autore dokumentarnih filmova iz regiona koji se bave istraživačkim novinarstvom.

AJB DOC Film Festival organizuje televizijska kuća Al Jazeera Balkans, u saradnji s Al Jazeera Media Networkom i Al Jazeera Media Institutom iz Dohe.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije