Fočo: Nominacija pobjedničkog filma za Oscara je velika stvar za AJB DOC

Radiosarajevo.ba
Fočo: Nominacija pobjedničkog filma za Oscara je velika stvar za AJB DOC
Foto: Al Jazeera Balkans / direktor AJB DOC Film Festivala i Al Jazeera Network Edhem Fočo

Dobitnik glavne nagrade na AJB DOC Film Festivalu u Sarajevu, dokumentarni film "O očevima i sinovima", reditelja Talala Derkija, jedan je od pet nominovanih za nagradu Oscar u  dokumentarnoj selekciji.

Piše: Faruk Vele

Odlučeno je to na ceremoniji Akademije filmskih umjetnosti i nauka, gdje su objavljene nominacije za najbolje filmove u svim kategorijama za 91. dodjelu prestižne nagrade.

Film „O očevima i sinovima“ pruža rijedak uvid u odrastanje u takozvanom islamskom halifatu - undefined

Foto: Al Jazeera Balkans: Film „O očevima i sinovima“ pruža rijedak uvid u odrastanje u takozvanom islamskom halifatu

Film "O očevima i sinovima" gledatelje približava porodici i djeci koja su se našla u „zastrašujućem kontekstu ekstremističke ideologije i rata“.

U razgovoru za Radiosarajevo.ba, Edhem Fočo, direktor AJB DOC Film Festivala i Al Jazeera Network nije krio oduševljenje vijestima s najveće filmske smotre svijeta.

„Velika stvar za Al Jazeeru Balkans i AJB DOC Film Festival je to što je film pobjednik prvog izdanja našeg festivala dokumentarnog filma ušao u najužu konkurenciju za nagradu Oscar. To mnogo govori o kvalitetu selekcije koju smo imali, ali i o kvalitetu žirija koji ga je prepoznao kao jedan izvrstan film“, govori Fočo. 

Ovaj film bi uskoro trebao biti prikazan u programu Al Jazeere Balkans.

„Impresivna stvar je i to što je film 'O očevima i sinovima', kao pobjednički, također, otkupljen od strane Al Jazeere Balkans, te će kao film, koji je sada i u najužoj konkurenciji za Oscara, vrlo brzo biti prikazan u našem programu. Mislimo da je to put ka pozicioniranju ovog festivala kao jednog od vodećih festivala dokumentarnog filma u regiji i šire, a činjenica da takvi filmovi bivaju izabrani sama o sebi dovoljno govori“, naglasio je naš sagovornik.

Uspjeha su imali i drugi filmovi prikazani na AJB DOC u Sarajevu.

„Također, tome treba dodati i činjenicu da film 'Zarobljena žena' Bernadett Tuze-Ritter, koji je zajedno s nominovanim podijelio prvu nagradu, također je ušao u najužu konkurenciju za nagradu Oscar od nekih 15 – 20 filmova. To je još jedna potvrda kvaliteta i daje nam dodatni vjetar u krila. Nadamo se da ćemo ponavljati takve uspjehe i da ćemo opet imati odličnu selekciju“, zaključio je Fočo.

Film „O očevima i sinovima“ pruža rijedak uvid u odrastanje u takozvanom islamskom halifatu - undefined

Foto: Al Jazeera Balkans: Film „O očevima i sinovima“ pruža rijedak uvid u odrastanje u takozvanom islamskom halifatu

Podsjetimo u filmu „O očevima i sinovima“, reditelj Talal Derki, se vraća u domovinu i zadobija povjerenje porodice pripadnika Fronta al-Nusra, s kojom duže od dvije godine dijeli svakodnevicu. Njegova kamera fokusirana je na Osamu i njegovog mlađeg brata Aymana. Pruža nam izuzetno rijedak uvid u odrastanje u takozvanom islamskom halifatu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije