6. april, Sarajevo i L'Aquila: Sjećanje na dan kad su bh. umjetnici darovali djela gradiću u Italiji

0
Radiosarajevo.ba
6. april, Sarajevo i L'Aquila: Sjećanje na dan kad su bh. umjetnici darovali djela gradiću u Italiji
Foto: Ustupljene fotografije / SARAJEVO COLLEZIONE PER L’AQUILA

Prije 15 godina, L’Aquila, grad u središnjoj Italiji, zadesio je zemljotres.

Na 6.april, dan grada Sarajeva sarajevski i italijanski umjetnik Andrej Đerković, gledajući direktno na nacionalnoj televiziji RAI slike razorenog grada, već tada u glavi je imao sliku tog grada kako se izdiže iz ruševina i nekoliko godina poslije sakupio je i kurirao kolekciju radova sarajevskih umjetnika za tada srušeni Eksperimentalni muzej Suvremene umjetnosti - Museo Sperimentale d'Arte Contemporanea (MU.SP.AC). 

Kolekcija je uz prisustvo predstavnika gradskih vlasti L'Aquile, darovana 2017.godine, a autori koji su darovali svoje radove su Aleksandar Saša Bukvić, Suzana Cerić, Andrej Ðerković, Asim Ðelilović, Zlatan Filipović, Jusuf Hadžifejzović, Nela Hasanbegović, Taida Jašarević, Milomir Kovačević Strašni, Kurt&Plasto, Daniel Premec, Nebojša Šerić Šoba, Anela Šabić, Dejan Vekić i Nardina Zubanović.

Vlada RS objavila sramotan izvještaj nakon objavljivanja teksta Rezolucije o Srebrenici

Vlada RS objavila sramotan izvještaj nakon objavljivanja teksta Rezolucije o Srebrenici

"SARAJEVO COLLEZIONE PER L’AQUILA je jedinstvena zbirka radova međunarodno priznatih sarajevskih umjetnika, dragih prijatelja koji su milosrdno odgovorili na moj poziv u kreiranju ove zbirke.

Narod Italije je umnogome pomagao Sarajevo za vrijeme opsade, tako da je ova zbirka jedan ponizni znak zahvalnosti i suosjećanje prema ljudima koji su bili uz nas, kad nam je to bilo potrebno. Sada je na nama bio red. Ovdje imamo generacijski raspon koji savršeno predstavlja zrcalo sarajevske suvremene umjetničke scene i njene likovne raznolikosti. Po abecednom redu, zbirka počinje sa najstarijim autorom pokojnim Aleksandrom Sašom Bukvićem, članom grupe Zvono, koja se može klasificirati kao utemeljitelj suvremene likovne scene o kojoj govorimo, i završava sa najmlađom autoricom Nardinom Zubanović, čiji je rad 'Pazi Muzej!' (posvećen tada zatvorenom Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine), vizualno i konceptualno pokrivao zadatak ovog veoma osobnog i direktnog projekta za jedan drugi muzej, 'muzej koji je nastao iz ruševina', Museo Sperimentale d'Arte Contemporanea (MU.SP.AC.) u L'Aquili", kaže Đerković.

In memoriam: Preminuo Aleksandar Saša Bukvić, čuveni likovni umjetnik i pokretač grupe Zvono

In memoriam: Preminuo Aleksandar Saša Bukvić, čuveni likovni umjetnik i pokretač grupe Zvono

Gledajući da je zbirka rezultat želje da pokaže zahvalnost poradi velikodušne pomoći italijanskog naroda opsjednutom gradu, kolekcija je gotovo u potpunosti sastavljena isključivo od djela umjetnika koji su preživjeli opsadu. Autori iz zbirke su dobitnici mnogih važnih domaćih i međunarodnih priznanja, i iza sebe imaju mnoštvo samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Ovo je ujedno i prvi put, da se radovi bosanskohercegovačkih umjetnika u ovakvom opusu nalaze u stalnoj kolekciji neke muzejske ustanove van granica naše zemlje.

U stalnoj kolekciji danas totalno rekonstruisanog muzeja nalaze se radovi najvećih imena italijanske i svjetske scene suvremene umjetnosti među kojima su Joseph Beuys, Christo, Victor Vasarely, Michelangelo Pistoletto, Giuseppe Gallo, Jannis Kounellis, Fabio Mauri, Mario Merz, Gino Sabatini Odoardi, Giulio Paolini, Roberto Pietrosanti, Oliviero Rainaldi i mnogi drugi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije