Bravo, Andrej Đerković! Olimpijska pahuljica bh. umjetnika postavljena u Barceloni

0
Radiosarajevo.ba
Bravo, Andrej Đerković! Olimpijska pahuljica bh. umjetnika postavljena u Barceloni
Foto: Ustupljena fotografija / Olimpijska pahuljica

U povodu 40. obljetnice sarajevske Olimpijade (1984-2024), fotografski rad Andreja Đerkovića "Olympic Snowlake (Olimpijska Pahuljica)" postavljen je u "studioazaar" u Barceloni (Španjolska).

Postavka u Barceloni ima melankoličnu estetiku, kako su oba grada olimpijski gradovi, te su blisko vezani, jer je u jesen 1995. godine, Gradsko vijeće Barcelone donijelo odluku da u okviru svog teritorijalnog uređenja, ustanovi "Distrikt 11 - Sarajevo", čime je glavni grad Bosne i Hercegovine simbolično postao dodatna četvrt grada.

Jedan od zaslužnih osoba za tu danas neraskidivu vezu između ova dva grada, bio je i Andrej Đerković, koji je sa Lejlom Kapo bio rukovoditelj Eurocluba, pod čijim je okriljem na inicijativu Vijeća Europe, djelovala Ambasada lokalne demokratije Sarajevo-Barcelona (ALD).

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Rad "Olimpijska Pahuljica" iz 1994.godine, dio je Đerkovićeve fotografske serije "DUM DUM" koja je urađena u periodu opsade (1992-1996) i fotografija predstavlja simbol XIV Zimskih Olimpijskih igara u Sarajevu na zgradi Olimpijskog sela Dobrinja, pogođen tenkovskim hicima. 2021.godine, rad je postao dio fotografske kolekcije Međunarodnog Olimpijskog odbora (MOO) i Olimpijskog Muzeja u Lozani (Švicarska), te je 2023.godine, publikovan u knjizi "Spaces of War Memory and Imagination - Sarajevo Olympics 1984", autorica Erne Husukić i Emine Zejnilović Zebić.

Istovremeno sa postavkom u Barceloni, rad je dio reprezentativne izložbe "Bilo je lijepo u Sarajevu", kustosa Asima Đelilovića u galeriji Akademije likovnih umjetnosti (ALU) u Sarajevu (06.-29.02.2024.).

Andrej Đerković: O Braci Dimitrijeviću, muzeju Ars Aevi, ratu u Gazi i opsadi Sarajeva

Andrej Đerković: O Braci Dimitrijeviću, muzeju Ars Aevi, ratu u Gazi i opsadi Sarajeva

Andrej Đerković rođen je 1971.godine u Sarajevu, gdje je završio Školu Primijenjenih umjetnosti. Više od dvadeset godina, član je Udruženja Likovnih umjetnika primijenjene umjetnosti Bosne i Hercegovine (ULUPUBIH). Samostalno izlagao u Ukrajini, Argentini, Državi Palestini, OlSjevernoj Irskoj, Danskoj, Crnoj Gori, Kanadi, Švicarskoj, Italiji, Španjolskoj, Nizozemskoj, Srbiji, Francuskoj, Hrvatskoj, Engleskoj, Makedoniji, Turskoj, San Marinu, Sloveniji, Njemačkoj, Bosni i Hercegovini, Grčkoj, Urugvaju, Australiji, Belgiji, Alžiru, Gruziji, Kneževini Lihtenštajn, Portugalu, Libanonu, Albaniji, Švedskoj, Vatikanu, Meksiku, Brazilu i na Novom Zelandu i Kubi. Uz umjetnike kao što su Pistoletto, Kounellis, Abramović, Kapoor, Viola, Kosuth, Dimitrijević, IRWIN, jedan je od osnivača Kolekcije ARS AEVI Muzeja Suvremene umjetnosti Sarajevo. Živi u Ženevi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije