In memoriam: Preminuo Aleksandar Saša Bukvić, čuveni likovni umjetnik i pokretač grupe Zvono

3
Radiosarajevo.ba
In memoriam: Preminuo Aleksandar Saša Bukvić, čuveni likovni umjetnik i pokretač grupe Zvono
Foto: Arhiv / Aleksandar Saša Bukvić

Tužna vijest stigla je iz Kliničkog centra univerziteta (KCUS), u Sarajevu je u 74. godini preminuo Aleksandar Saša Bukvić, čuveni likovni umjetnik i pokretač grupe Zvono, i bivši vlasnik poznate sarajevske slastičarne Jadranka.

Aleksandar Saša Bukvić rođen je 1949. godine u Šapcu. Odrastao je i školovao se u Sarajevu, gdje je na Akademiji likovnih umjetnosti diplomirao na Odsjeku za vajarstvo.

Tokom studija 1979. godine u sarajevskom caffeu Zvono sa Slobodanom Dragašem i Jovicom Maričićem, studijskim kolegama, počeo je organizovati likovne i druge umjetničke programe, kako bi omogućio mladim ljudima da predstave vlastitu umjetnost.

Goran Bregović opisao kako je izveo porodicu iz ratnog Sarajeva i ko mu je pomogao

Goran Bregović opisao kako je izveo porodicu iz ratnog Sarajeva i ko mu je pomogao

Tri godine kasnije, u aprilu 1982. godine sa Sejom Čizmićem, Biljanom Gavranović, Sadkom Hadžihasanovićem i Narcisom Kantardžićem, a kojima će se kasnije pridružiti Kemal Hadžić, osnovao je likovnu grupu Zvono čiji se rad smatra pionirskim na planu konceptualne umjetnosti u Bosni i Hercegovini.

Posljednjih godina vodio je galeriju Zvono i aktivno učestovao u radu CKA Charlama. 

Projekat Zvono počeo je sa radom prije više od četiri decenije, predstavljali su zamajac razvoja moderne likovne umjetnosti, a poslije pauze, prouzrokovane ratom, ponovo su na sceni - u nešto manje izmijenjenom obliku i personalnom sastavu, ali sa istim začetnikom, jednakim entuzijazmom i sličnim stvaralačkim kredom. 

"Grupa je dobila ime po kafani, a kafana je dobila ime po zvonu sa Katedrale, pošto je tu Katedrala veoma blizu. Mi smo jednostavno preuzeli zvono, što je više bilo simboličko ime. Počeli smo da zvonimo, ali ustvari, to je bilo alarmno zvono da se ljudi počnu polako okretati prema kulturnim dešavanjima i ljudima koji rade u kulturi", pričao je svojevremeno Saša.

Bio je i vlasnik čuvene sarajevske cafe slastičarne Jadranka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije