U Umjetničkoj galeriji otvorena izložba Zorana Filipovića: 'Ovo je krik protiv rata, protiv smrti'

3
D. S.
U Umjetničkoj galeriji otvorena izložba Zorana Filipovića: 'Ovo je krik protiv rata, protiv smrti'
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Izložba Zorana Filipovića

Izložba fotografija starog prijatelja Sarajeva, Zorana Filipovića otvorena je večeras, 7. februara, u Umjetničkoj galeriji BiH u Sarajevu.

"Kažu da Jevreji imaju jednu kletvu koja kaže da Bog da živio u zanimljivom vremenu - ne samo ja, nego svi mi koji živimo na ovim prostorima sudionici smo te kletve i tog zanimljivog vremena. Ta zanimljivost se, nažalost, mjeri količinim krvi, a ne količinom ljubavi. Ne bih nikada pristao biti ratni reporter, ali sto puta bih ponovio ovo što sam sada pred vas podastrao. Ovo je krik protiv rata, protiv smrti", kazao je Filipović.

Fotografije su nastale 1993. godine, a na njima su zabilježene Sarajlije u svakodnevnoj borbi za opstanak.

Sramotno: Devastirana nekropola stećaka Koritnik u Brezi

Sramotno: Devastirana nekropola stećaka Koritnik u Brezi

Kultura sjećanja: Izložba Zorana Filipovića o opkoljenom Sarajevu u Umjetničkoj galeriji BiH

Kultura sjećanja: Izložba Zorana Filipovića o opkoljenom Sarajevu u Umjetničkoj galeriji BiH

Osim građana, vidimo poznate gradske simbole okovane hladnoćom i sivilom rata. Begova džamija, Židovska općina, prazna ulica Maršala Tita, devastirana Željeznička stanica, barbarski spaljena Vijećnica, polupani izlozi i tramvaji koji stoje, Koševo pretvoreno u groblje, naselje Dobrinja.

Na fotografijama je, između ostalih, ovjekovječen Alija Izetbegović, prvi predsjednik Predsjedništva Republike BiH, mladi Miljenko Jergović, borci na Žuči...

Osim fotografija Sarajeva posjetitelji mogu vidjeti i ratni Mostar, Brčko, Gradačac, Stolac.

Izložbu je moguće pogledati do 11. marta, a vrata Umjetničke galerije otvorena su svakim danom, osim nedjelje, od 10 do 20 sati.

Izložba Zorana Filipovića
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba: Izložba Zorana Filipovića

Zoran Filipović rođen je u Brčkom, 1959. godine.

Profesionalni je fotograf i pisac, a posljednjih se godina sve više bavi grafičkim i produkt dizajnom.

Svoju je profesionalnu karijeru započeo u zagrebačkom magazinu Start i političkom tjedniku Danas. Do sada je objavio 21 autorsku knjigu, u kojima često kombinira svoje fotografsko i književno umijeće, a koautor je i na više skupnih knjiga. Knjige objavljuje u zemlji i inozemstvu.

Za svoj je fotografski i književni rad više puta nagrađivan, uglavnom u inozemstvu. Njemačko izdanje njegove knjige Ein Jahr in der Hölle (Sezona pakla - Sarajevo Anno Domini 1993) proglašeno je u Njemačkoj knjigom mjeseca. Knjiga Entseeltes Land, koju je 1995. objavio jedan od najuglednijih njemačkih nakladnika Herder Verlag iz Freiburga, bila je pri vrhu njemačkih bestseler ljestvica.

U kazališnoj sezoni 1995/96. bečki Theater der Jugend postavlja kazališnu predstavu u kojoj se koriste dijelovima tekstova iz njegovih knjiga Dnevnik smrti i Sezona pakla. Knjiga Papa u Hrvata dobila je brončanu plaketu SAPPI u konkurenciji najbolje tiskanih knjiga svijeta za 1997., a knjiga Papa u Sarajevu srebrnu plaketu za 1998. godinu.

Suradnik je više uglednih svjetskih revija i magazina (Le Figaro Magazine, Paris Match, Life, Die Zeit, Frankfurter Allgemeine Magazin, Vogue/GQ, Photo i dr.). Tijekom suradnje s glasovitom agencijom Magnum Photos (Pariz, London, New York, Tokio) potpisivao se pseudonimom ZORO, pod kojim je i poznat svjetskoj fotografskoj javnosti.

Izlagao u najuglednijim svjetskim galerijama i muzejima (Stockholm, Kopenhagen, Beč, Prag, Bratislava, Frankfurt, Perpignan, Valencija, Sarajevo, Zagreb, Abu Dhabi, Kairo, New York, Teheran, Mexico City, Rabat (Maroko) i dr.). O njemu i njegovu radu snimljeno je u inozemstvu više dokumentarnih filmova, kao što je film njemačke državne TV kuće ARD i drugih. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije