Izložba: Lejla Ćehajić i Emina Lagumdžija predstavile svoju angažiranu umjetnost

0
Radiosarajevo.ba
Izložba: Lejla Ćehajić i Emina Lagumdžija predstavile svoju angažiranu umjetnost
FOTO: Radiosarajevo.ba / Izložba Lejle Ćehajić i Emine Lagumdžija

U geleriji Srednje škole primijenjenih umetnosti u Sarajevu, danas je otvorena izložba na kojoj su predstavljeni radovi dviju umjetnica koje ujedno i predaju u ovoj školi. 

Akademska kiparica Lejla Ćehajić i grafička dizajnerica Emina Lagumdžija predstavile su svoje radove čija je poveznica angažirana umjetnost. 

"Skulpture koje sam izložila su iz različitih opusa i nastajale su u zadnjih deset godina. Namjerno sam predstavila kombinaciju skulptura u različitim tehnikama i u različitim konceptima: bronza, keramika, miks media, žica, drvo, crteži u prostoru i kombnacija s upotrebnim predmetima. Željela sam da učenici vide i shvate širinu skulpture kao načina izražavanja, kroz koje sve medije mogu da se izraze i da ne moraju biti ničim ograničeni", rekla je Lejla Ćehajić.

Kao profesorica, Ćehajić je tokom jedne školske godine bila razrednica Emini Lagumdžija koja danas, zajedno s njom, predstavlja radove na ovoj izložbi: "Sretna sam kada vidim da neko od naših bivših učenika uspije kao umjetnik. Emina Lagumdžija je veoma talentovana, ali talenat je tek mali procenat uspjeha, a sve ostalo je rad i volja da se stvara. Sretna sam da je izabrala ovaj put", izjavila je Lejla Čehajić.

Mlada umjetnica Emina Lagumdžija, nekadašnja učenica ove škole. Kolažima se bavi već godinama, a zajedno s plakatima oni predstavljaju njeno aktivističko djelovanje.

"Kroz ovu izložbu imamo priliku predstaviti učenicima važnost društvene angažiranosti u umjetnosti. Ove dvije umjetnice koriste umjetnost kako bi ukazale na određene društvene probleme, a komuniciraju kroz različite likovne forme", istaknula je Elma Alić Šobot, direktorica Srednje umjetničke škole u Sarajevu.

Izložba se može pogledati svaki radni dan od 10,00 do 14,00 sati. 

Emina Lagumdžija je rođena 1995. godine u Sarajevu, gdje završava Srednju školu primijenjenih umjetnosti u Sarajevu. Svoj diplomski studij završava 2020. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, na odsjeku za Grafički dizajn. Članica je „Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera BiH - ULUPUBiH”. Učesnica je nekoliko umjetničkih projekata i radionica širom BiH, a dosada je svoje radove predstavila na nekoliko grupnih izložbi u zemlji i regionu, a 2021. godine održava svoju prvu samostalnu izložbu “Hommage”. Nagrađena je za za vizuale u oblasti dizajna. 

Lejla Ćehajić je završila Srednju školu primijenjenih umjetnosti u Sarajevu, odsjek vajarstvo, gdje trenutno i radi kao profesorica na predmetu plastično oblikovanje. Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, odsjek kiparstvo 2004. godine u klasi profesora Mustafe Skopljaka. Članica je ULUBIH-a od 2005. godine, ULUKS-a, i ULUPUBIH-a . Izlagala je na 82 zajedničke i 19 samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu i učestvovala na više likovnih/kiparskih kolonija. Članica je umjetničkog savjeta gradske galerije Collegium Artisticum od 2021, i predsjednica Uluksa od 2022.godine. Dobitnica je nagrade za skulpturu “Kenan Solaković” na godišnjoj izložbi ULUBIH-a, na “Trećem Salonu Mladih” za 2009. godinu, Grand Prix Šestoaprilske izložbe ULUBiH-a za 2011. godinu, Međunarodne nagrade "Privatno i javno".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije