Kultura sjećanja: Izložba Zorana Filipovića o opkoljenom Sarajevu u Umjetničkoj galeriji BiH

1
Radiosarajevo.ba
Kultura sjećanja: Izložba Zorana Filipovića o opkoljenom Sarajevu u Umjetničkoj galeriji BiH
Foto: Zoran Filipović / Sarajevo u ratu

Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine najavljuje otvorenje izložbe 1993 umjetnika Zorana Filipovića, u utorak, 7. februara, u 19 sati. 

U tekstu povodom ove izložbe, navodi se, između ostalog:

"Izložba fotografija 1993. nastavak je prethodne uspješne izložbe fotografija i istoimene monografske knjige 1991. Zorana Filipovića. Nova izložba na brutalno poetičan način prati život stanovnika u ratom poharanoj Bosni i Hercegovini, u gradovima: Mostaru, Čapljini, Stocu, rodnom gradu Zorana Filipovića - Brčkom, Gradačcu, Tuzli, opkoljenom Sarajevu...

Počela sjednica Vlade FBiH: Hoće li Ismet Gavrankapetanović biti imenovan za direktora KCUS-a?

Počela sjednica Vlade FBiH: Hoće li Ismet Gavrankapetanović biti imenovan za direktora KCUS-a?

Ratni portreti Sarajeva: Izložba Zorana Kanlića u Zvonu

Ratni portreti Sarajeva: Izložba Zorana Kanlića u Zvonu

Neke od ovih fotografija, koje će prvi put biti izložene na ovoj izložbi, postale su, posredstvom brojnih međunarodnih medija s kojima je autor tada sarađivao, te njegove tadašnje agencije, glasovite MAGNUM Photos (Pariz, London, New York, Tokio), simboli rata u Bosni i Hercegovini", napisano je u saopćenju Umjetničke galerije BiH.

"Božić 1992. i Novu 1993. godinu dočekao sam u opkoljenom Sarajevu gdje ću, zbrojano sve skupa, provesti oko 6 sljedećih mjeseci, svjedočeći svojim fotografijama i reportažama (koje su objavljivali najutjecajniji svjetski mediji), o strahovitoj patnji sarajlija u opkoljenom gradu. Izloženi svakodnevnom granatiranju teškog topništva i kukavičke snajperske vatre s okolnih brda, u gladi, studeni i oskudici svake vrste. Živio sam tamo s njima, dijeleći njihovu tešku sudbinu na svaki mogući način; gladujući kada su i oni gladovali, smrzavajući se kada su se i oni smrzavali. Granate, koje su svakodnevno padale na grad, nisu imale imena. Podjednako su tada bile namijenjene i meni, kao što su bile namijenjene i njima. Tu smo svi, u opsjednutom Sarajevu, barem u tome bili ravnopravni.

Fotografije koje sam tada snimio i tekstovi koje sam tada napisao, zbog svoje iskrene identifikacije s ovim napaćenim ljudima pogođenim strašnim neopisivim zločinom i nadljudskom patnjom kojoj su bili izloženi, punile su stranice najuglednijih svjetskih medija. Najbolje od toga želim predstaviti upravo na ovoj izložbi i istoimenoj monografskoj knjizi 1993 kao upozorenje, ako ne čovječanstvu, a ono nama samima", kazao je Zoran Filipović.

Zoran Filipović rođen je u Brčkom, 1959. godine.

Profesionalni je fotograf i pisac, a posljednjih se godina sve više bavi grafičkim i produkt dizajnom.

Svoju je profesionalnu karijeru započeo u zagrebačkom magazinu Start i političkom tjedniku Danas. Do sada je objavio 21 autorsku knjigu, u kojima često kombinira svoje fotografsko i književno umijeće, a koautor je i na više skupnih knjiga. Knjige objavljuje u zemlji i inozemstvu.

Za svoj je fotografski i književni rad više puta nagrađivan, uglavnom u inozemstvu. Njemačko izdanje njegove knjige Ein Jahr in der Hölle (Sezona pakla - Sarajevo Anno Domini 1993) proglašeno je u Njemačkoj knjigom mjeseca. Knjiga Entseeltes Land, koju je 1995. objavio jedan od najuglednijih njemačkih nakladnika Herder Verlag iz Freiburga, bila je pri vrhu njemačkih bestseler ljestvica.

U kazališnoj sezoni 1995/96. bečki Theater der Jugend postavlja kazališnu predstavu u kojoj se koriste dijelovima tekstova iz njegovih knjiga Dnevnik smrti i Sezona pakla. Knjiga Papa u Hrvata dobila je brončanu plaketu SAPPI u konkurenciji najbolje tiskanih knjiga svijeta za 1997., a knjiga Papa u Sarajevu srebrnu plaketu za 1998. godinu.

Suradnik je više uglednih svjetskih revija i magazina (Le Figaro Magazine, Paris Match, Life, Die Zeit, Frankfurter Allgemeine Magazin, Vogue/GQ, Photo i dr.). Tijekom suradnje s glasovitom agencijom Magnum Photos (Pariz, London, New York, Tokio) potpisivao se pseudonimom ZORO, pod kojim je i poznat svjetskoj fotografskoj javnosti.

Izlagao u najuglednijim svjetskim galerijama i muzejima (Stockholm, Kopenhagen, Beč, Prag, Bratislava, Frankfurt, Perpignan, Valencija, Sarajevo, Zagreb, Abu Dhabi, Kairo, New York, Teheran, Mexico City, Rabat (Maroko) i dr.). O njemu i njegovu radu snimljeno je u inozemstvu više dokumentarnih filmova, kao što je film njemačke državne TV kuće ARD i drugih. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije