Lejla Ćehajić: Dario i njegove priče ostavile su trag u meni (FOTO)

Radiosarajevo.ba
Lejla Ćehajić: Dario i njegove priče ostavile su trag u meni (FOTO)
/ FOTO: Velija Hasanbegović, Radiosarajevo.ba

Dario Džamonja bio je bh. novinar i pisac kratke priče, a neki bi rekli i najbolji poznavalac Sarajeva.

Tokom svog života pisao je kolumne i dnevne novinske komentare, ali je najviše ostao zapamćen po svom umjetničkom stvaralaštvu.

Kao znak odavanja počasti svemu onome što je Džamonja bio u kafani Šetalište 2010. godine postavljena je njegova bista, autorice Lejle Ćehajić.

Literatura na našem jeziku još nema djelo ravno Dacinom 

Mlada umjetnica je za Radiosarajevo.ba izjavila kako je imala potrebu uraditi Dacin portret jer su on i njegove priče ostavile trag u njoj, te otkriva da je do saradnje sa Šetalištem došlo slučajno.

„Tada sam već dugo željela da uradim Dacin portret i kada sam počela tražiti od poznanika njegove fotografije, Nermina Omerbegović mi je predložila da bista bude izložena u Šetalištu jer se bližilo obilježavanje godišnjice“, kaže Lejla.

Znaš kako ja često umirem svakog bogovjetnog dana...

Lejla smatra da je Šetalište bio pravi izbor zbog ljudi kojima je stalo do Džamonje.

„Nekako je to zvučalo kao najbolje mjesto za njega. Među ljudima kojima je stalo do njega i kojima nešto znači. Trebalo je mjesto gdje postoji sjećanje na veličine koje ova čudna vremena, ovaj limb u kojem bitišemo, brišu“, dodaje Lejla.

Dario Džamonja umro je na današnji dan. 15. oktobra 2001. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije