Jevrejski rabski bataljon - Jevreji narodni heroji: Otvorena izložba Elija Taubera u Sarajevu

2
Radiosarajevo.ba
Jevrejski rabski bataljon - Jevreji narodni heroji: Otvorena izložba Elija Taubera u Sarajevu
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Izložba "Jevrejski rabski bataljon - Jevreji narodni heroji"

U sklopu obilježavanja Dana sjećanja na žrtve holokausta – 27. januara, danas je u Sarajevu otvorena izložba "Jevrejski rabski bataljon - Jevreji narodni heroji" autora Elija Taubera.

Događaji, u organizaciji Univerziteta u Sarajevu – Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava, bili su prilika za evociranje sjećanja na stradanje oko šest miliona Jevreja u Drugom svjetskom ratu i odavanje počasti žrtvama holokausta.  

Eli Tauber, autor izložbe "Jevrejski rabski bataljon - Jevreji narodni heroji" novinarima je kazao kako postavka, koja sadrži fotografije i tekstualni dio, svjedoči o učešću Jevreja u Narodnooslobodilačkom pokretu (NOP).

I danas lede krv u žilama: Mjesta zatočenja i mučenja Jevreja tokom Drugog svjetskog rata u Sarajevu

I danas lede krv u žilama: Mjesta zatočenja i mučenja Jevreja tokom Drugog svjetskog rata u Sarajevu

Radi se o jedinici, jevrejskom bataljonu koji je formiran nakon oslobođenja logora na otoku Rabu, odnosno nakon kapitulacije italijanskog fašističkog režima u septembru 1943. godine.

Tauber u tom kontekstu podsjeća da je to bilo veoma značajno, te da se radilo o organiziranom priključivanju NOP-u i partizanskim jedinicama.

Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta ustanovljen je 1. novembra 2005. godine rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (UN).

Dan sjećanja na žrtve holokausta obilježava se u cijelom svijetu nizom mirovnih, edukativnih, kulturnih i drugih prigodnih aktivnosti.

Osim spomenutog događaja, danas će u glavnom gradu Bosne i Hercegovine biti upriličeno otvaranje izložbe Historijskog arhiva Sarajevo "Sjećanje na holokaust u Sarajevu kroz dokumente Historijskog arhiva Sarajevo", a za sutra je, također, planirano više prigodnih sadržaja u sklopu obilježavanja Dana sjećanja na žrtve holokausta.

Izložba
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba: Izložba "Jevrejski rabski bataljon - Jevreji narodni heroji"

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije