U spomen na žrtve Holokausta: Besplatan film u kinu Meeting Point i online

0
Radiosarajevo.ba
U spomen na žrtve Holokausta: Besplatan film u kinu Meeting Point i online
Oficijelni vizual / Najava filma The City and the City

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta, u petak, 27. januara bit će održan poseban filmski program, u kinu Meeting Point u Sarajevu i online putem platforme Ondemand.kinomeetingpoint.ba.

Program je besplatan.

U petak, 27. januara u 19 sati u kinu Meeting Point u Sarajevu bit će prikazan film The City and the City  čiji su autori Christos Passalis i Syllas Tzoumerkas. Film će biti besplatno dostupan i online, u petak, 27. januara od 12 sati do ponoći u cijeloj BiH i regiji na Ondemand platformi kina Meeting Point: https://ondemand.kinomeetingpoint.ba/.

Mehmedović nakon prozivki Gorice Dodik: Javno, jasno i glasno stajem iza ovog čovjeka!

Mehmedović nakon prozivki Gorice Dodik: Javno, jasno i glasno stajem iza ovog čovjeka!

Film The City and the City  je neispričana priča u šest poglavlja o životu mahom sefardske jevrejske zajednice u Solunu. Prošlost i sadašnjost grada se susreću i isprepliću u svojim pukotinama.

"The City and the City vizuelno i narativno suprotstavlja užase kroz koje je jevrejska zajednica u Solunu prošla tokom 20. stoljeća, o savremenom iskustvu grada koji je gotovo preko noći nasilno i neopozivo izgubio svoj multikulturalni karakter i kvalitet. Grad koji je mnogo propatio i počinio mnoge grijehe, naš rodni grad.

Kroz film se provlače dvije linije. Prva je solunski svakodnevni život kakav je danas - kršćanski, grčki, urbani, donekle provincijalan. Druga, historijski tačna i gorko činjenična, pokreće fragmente 20. stoljeća koji su na gradskom tijelu ostavili tragove njegove najveće traume zajedno sa tragovima izgubljenog raja. Dvije struje, dvije linije, savremena i sanjiva, linija duhova, linija brutalno nestale jevrejske zajednice, koegzistiraju unutar okvira tokom cijelog filma, stvarajući dijalog koji je nekontroliran, intenzivan i zagonetan”, zapisali su o filmu autori Christos Passalis i Syllas Tzoumerkas.

Besplatne ulaznice za projekciju filma u kinu Meeting Point u Sarajevu preuzimaju se u petak, 27. januara, sat vremena prije početka projekcije (od 18 sati, film počinje u 19 sati). Besplatni kodovi za online gledanje filma dostupni su u Bosni i Hercegovini i zemljama regije na https://ondemand.kinomeetingpoint.ba/, a film će se moći gledati online u petak od 12 sati do ponoći.

Program obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Holokausta se održava u organizaciji Jevrejske zajednice Bosne i Hercegovine, uz podršku Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine i uz medijsko pokroviteljstvo BHT1. Partner filmskog programa obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta je kino Meeting Point, u saradnji sa Conference on Jewish Material Claims Against Germany (Claims Conference).

Pozivamo vas da se sudjelovanjem u ovom programu uključite u obilježavanje ovog značajnog datuma, čijim se komemoriranjem pokušava osnažiti osuda zločina Holokausta, s ciljem sprječavanja da se ovi strašni zločini više ikada ponove.

Najava filma The City and the City
Oficijelni vizual: Najava filma The City and the City

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije