Preminula Flory Jagoda, čuvarica sefardskog muzičkog naslijeđa

0
Radiosarajevo.ba
Preminula Flory Jagoda, čuvarica sefardskog muzičkog naslijeđa
Arhiv / Flory Jagoda

Najznačajnija interpretatorksa sefardske tradicionalne muzike, čuvena Flory Jagoda, preminula je 29. januara 2021 u SAD. 

Zahvaljujući Flory Jagodi, sačuvane su i snimljene mnoge sefardske pjesme koje su nastajale na tlu Bosne i Hercegovine i Balkana.

Sefardi su se na ove prostore doselili prije 550 godina i ovdje pronašli svoj dom. Iz Španije i Portugala, odakle su prognani, donijeli su svoju kulturu i svoj jezik ladino. Od tada se na prostorima BiH govorilo i ovim jezikom, pjevaju se stare sefardske pjesme, a mnoge su se razvijale pod utjecajem sevdalinki. Brojni  Sefardi iz BiH umrli su kao žrtve holokausta, ali zahvaljujući preživjelima, ova tradicija ostala je dokumentirana i upisana u kolektivnom sjećanju.  

Voljena "Nona"  rođena je u Sarajevu 1923 kao Flora Papo, po majci Altarac. Djetinjstvo je provela u Vlasenici s majčinom porodicom. Nakon mšto su nacisti okupirali Kraljevinu Jugoslaviju, njeni je kao šesnaestogodišnjakinju, s lažnim dokumentima, šalju u Dalmaciju. Sa sobom je ponijela harmoniku i taj instrument jojh je spasio život! Tokom cijelog putovanja prema Splitu svirala je i pjevala, a putnici i kondukter pjevali su s njom. Tako joj niko nije tražio dokumente. Nakon kapitulacije Italije brodom se prebacila u BAri koji je bio pod kontrolom Britanaca.  Tu je upoznala svog supruga - američkog vojnika pod imenom Harry Jagoda. Sa njim se odselila u Ameriku gdje je živjela sa brojnom porodicom. 

Flory Jagoda je svoj život posvetila očuvanju judeo-sefardske muzičke tradicije.  Zapisala je i snimila nebrojeno mnogo pjesama koje je naučila, prvenstveno, od svoje none iz Vlasenice. Ljubav prema tradiciji prenijela je na svoju djecu i unuke koji su nastavljači njenog naslijeđa. 

"Sarajevo i Bosnu nikada nisi zaboravila. I svaki koncert bi počela sa svojom pričom o Bosni… o Sarajevu. I zato si bez razmišljanja prihvatila poziv da dođeš na Baščaršijske noći i napraviš za svoje sarajlije dva besplatna koncerta. Dva nezaboravna koncerta. To je i bio momenat kada smo se na dostojanstven način oprostila od svoje porodice koju su mučki ubile ustaše na Romaniji. Podigla si spomenik da se ne zaboravi taj zločin. I tvoja porodica, familija Altarac. Prošle godine, na tvoj 96 rođendan, u Art kući sevdaha, u srcu Baščaršije u kojem se nalazi nesvakidašnji muzej posvećen pjevačima narodne muzike i sevdalinke – tamo smo ti našli mjesto za sjećanje, tako svaki posjetilac grada Sarajeva može da i dalje uživa u tvom glasu i tvom jedinstvenom doživljaju sefardske romanse", napisao je povodom njene smrti Elli Tauber. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije