Preminula Gordana Kuić, autorica legendarnog romana "Miris kiše na Balkanu"

0
Radiosarajevo.ba
Preminula Gordana Kuić, autorica legendarnog romana "Miris kiše na Balkanu"
Foto Wikipedia / Gordana Kuić

U nedjelju, 15. januara, u Beogradu je preminula Gordana Kuić, spisateljica koja je iza sebe ostavila impozantnu romanesknu građu o bosanskim Sefardima.

Gordana Kuić je najpoznatija po romanu "Miris kiše na Balkanu" u kojem je pisala o životu sestara Levi, među kojima je najstarija bila Laura Papo Bohoreta, sefardska spisateljica , a najmlađa Rikica Levi - balerina. Majka Gordane Kuić bila je Blanka Levi.

Uslijedili su i ostali romani kojima je sipisateljica ovjekovječila sjećanja sarajevskih Sefarda: Cvat lipe na Balkanu, Smiraj dana na Balkanu, Duhovi nad Balkanom, Legenda o Luni Levi, Bajka o Benjaminu Baruhu i Balada o Bohoreti.

Prema njenom romanu „Cvat lipe na Balkanu“ snimljena je TV serija, u režiji Ivana Stefanovića, a prema romanu „Miris kiše na Balkanu“ snimljeni su TV serija i film, u režiji Ljubiše Samardžića.

Prema ovom romanu nastala je teatarska predstava u dramatizaciji Nebojše Romčevića. Balet „Miris Kiše na Balkanu – balet o Riki“ premijerno je izveden u Sarajevu 1992, te u Beogradu iste godine na BEMUS-u.

Gordana Kuić je rođena 29. avgusta 1942. u Beogradu kao kćerka Metodija Kuića iz Mostara i Blanke Levi, sefardske Jevrejke. Završila je Engleski jezik i književnost na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu i Hunter College u Njujorku. Radila je kao savjetnica za engleski jezik u Američkoj ambasadi u Beogradu, konsultantica u AYUSA International u Beogradu, te kao administratorica za engleski jezik u istočnoj Evropi i za humanitarnu pomoć bivšim jugoslovenskim republikama u Sorosovoj fondaciji u Njujorku. Živjela je i radila u Beogradu.

Gordana Kuić dobila je nagradu Žensko pero za 2006. godinu, nagradu za najbolju prozu Banjalučkog sajma knjiga za sabrana djela i nagradu Izdavača i knjižara BiH za 2010. godinu.

Njeni romani prevedeni su na francuski, engleski, poljski, makedonski, slovenački, italijanski, nemački, španski i hebrejski jezik. 

Sahrana Gordane Kuić bit će obavljena 19. januara u 14.30 sati na Novom groblju u Beogradu. 

Wikipedia: Sestre Levi

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije