Preminuo profesor David Kamhi

3
Radiosarajevo.ba
Preminuo profesor David Kamhi
Foto: Arhiv / David Kamhi

Danas je preminuo profesor David Kamhi, potvrdili su iz Jevreske zajednice Sarajevo.

David Kamhi rođen je 8. oktobra 1936. godine u Sarajevu. Nakon završene Prve gmnazije, Srednje muzičke škole i Muzičke akademije u Sarajevu nekoliko je godina proveo na na Moskovskom državnom konzervatoriju “P. I. Čajkovski”, te na Muzičkoj akademiji “Santa Cecilia” u Rimu. Održao je brojne koncerte u BiH i Evropi.

Bio je profesor violine, viole i metodike na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu, te punih dvadeset godina predsjednik Udruženja muzičkih umjetnika BiH. Od 1993 – 1995. godine bio je član Savjeta Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine za vanjske poslove, te savjetnik u Ambasadi BiH u Madridu od 1995 – 1996. godine.

Takođe je bio potpredsjednik Kulturno-prosvjetnog i humanitarnog društva “La Benevolencija” i Jevrejske opštine u Sarajevu te predsjednik Komisije za kulturu sarajevske Jevrejske opštine. Od 1992. do 2016. godine prof. Kamhi je bio hazan (predmolitelj) sarajevske Aškenaske sinagoge.

Profesor Kamhi strastveno se bavio istraživanjem kulture i tradicije bosanskohercegovačkih Jevreja, a posebno mjesto svakako zauzimaju njegova istraživanja đudeo-espanjola - jezika bosanskih Sefarda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije