Preminuo efendija Muhamed Lugavić

2
Anandolija
Preminuo efendija Muhamed Lugavić
Anadolija / Muhamed Lugavić

Višegodišnji imam Turalibegove (Poljske) i Atik (Čaršijske) džamije u Tuzli, Muhamed ef. Lugavić, preminuo je danas u 74. godini, javlja Anadolu Agency (AA).

Lugavić je u zasluženu penziju otišao kao imam Čaršijske džamije, a cijenjen i poštovan od džematlija i običnih građana je ostao do posljednji životnih trenutaka.

Rođen je 1946. godine u Lugavijama kod Banovića, a kao 11-godišnji dječak dolazi u Sarajevo gdje upisuje Gazi Husrev-begovu medresu. Osam godina je proveo na školovanju u Sarajevu, a prvo zaposlenje je dobio u džamiji Hajrija u Vlasenici. Poslije odsluženja vojnog roka postao je imam Šarene džamije u Tuzli, a potom je upisao Orjentalistiku u Beogradu te se školovao i u Bagdadu.

Imam Atik čaršijske džamije u Tuzli postao je 1972. godine i na toj poziciji je dočekao penziju.

Posebno je isticao da prilikom odlaska na namaz u Čaršijsku džamiju mora proći ulicom Prekinute mladosti i Trgom žrtava genocida u Srebrenici te da su to svojevrsne opomene za sve građane na zlo koje je počinjeno.

U najtužnijem trenutku tuzlanske gradske historije efendija Lugavić je klanjao dženazu, a fra Petar Matanović sahranu za djevojke i mladiće koji su ubijeni u granatiranju Tuzle 25. maja 1995. godine sa položaja Vojske RS na planini Ozren.

Pored dužnosti imama u Vlasenici i Tuzli, efendija Lugavić je svojevremeno bio i glavni imam Medžlisa islamske zajednice Tuzla, a napisao je i dvije knjige “Hutbe“ i “Dženaze, običaji i propisi“.

Vrijeme i mjesto dženaze Muhamed ef. Lugavića bit će naknadno objavljeno.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Najnovije