Zemaljski muzej BiH ima jedinstvenu mogućnost učešća u izložbi "The First Kings of Europe" u SAD-u

3
Dž. M.
Zemaljski muzej BiH ima jedinstvenu mogućnost učešća u izložbi "The First Kings of Europe" u SAD-u
Foto: Facebook / Mač iz Dunava i Field muzej

Izložba "The First Kings of Europe", bit će otvorena 31. marta 2023. godine u Chicagu, unutar Field muzeja, a svoj doprinos će dati i Bosna i Hercegovina.

Kako prenosi CBS, u Field muzeju se skoro 100 godina čuva mač koji je pronađen u rijeci Dunav, iz Mađarske, a porijeklom je iz Bronzanog doba i star je preko 3000 godina.

Iako se prvo smatralo da se radi o replici ovog mača, nakon posjete evropskog stručnjaka u ovom polju koji je zatražio da vidi mač dok je spremao izložbu, utvrđeno je da se zapravo ne radi o replici, te da je mač ipak star preko 3000 godina.

Nermin Nikšić: Mi kao pravi štreberi odradili svoj dio posla i spremili prijedlog Izbornog zakona

Nermin Nikšić: Mi kao pravi štreberi odradili svoj dio posla i spremili prijedlog Izbornog zakona

Zemaljski muzej BiH prvi put otvora svoje depoe u kojima čuva višestoljetni knjižni fond

Zemaljski muzej BiH prvi put otvora svoje depoe u kojima čuva višestoljetni knjižni fond

Field muzej Chicago
Foto: Princscreen: Field muzej Chicago

"Pokazao sam mu mač i nakon pola minute je rekao da se ne radi o replici. Ovo je pravi mač koji je bačen u rijeku Dunav pri kraju Bronzane dobi", kazao je Bill Parkinson, radnik u Field muzeju.

Ovaj mač će između ostalog biti izložen na izložbi "The First Kings of Europe", koji će biti otvoren posjetiocima 31. marta, a gdje učestvuje preko 24 muzeja širom Balkana, kao i Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine.

"Cilj izložbe jeste da se dokaže kako je relativno mali broj ljudi imao ogromnu moć i utjecaj nad drugima", saopštili su orgnizatori.

Pripreme za izložbu “The First Kings of Europe” na kojoj će između ostalih, biti predstavljeni i arheološki predmeti iz...

Posted by Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine on Friday, January 20, 2023

Izložba je organizovana od strane tri velike institucije, i to: Institut za proučavanje antičkog svijeta u New Yorku (the Institute of the Study of the Ancient Worlds), Zemaljski Field muzej (the Field Museum of Natural History) i Kanadski muzej historije (the Canadian Museum of History).

Po ovom pitanju, kontaktirali smo i Adisu Lepić, arheologinju u Zemaljskom muzeju, kako bi nam dala više informacija.

Mač koji je star preo 3000 godina u rijeci Dunav

"Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine će poslati 13 eksponata koji datiraju iz željeznog doba i bronzane ere", kazala je Adisa Lepić za portal Radiosarajevo.ba.

Pored toga, navela je da se radi o privremenoj posudbi i da će eksponati biti izloženi u još dva muzeja u sjedinjenim Američkim Državama, te će biti vraćeni u Bosnu i Hercegovinu tek 2025. godine.

Field muzej u Chicagu - otvoren 1921. godine

Zemaljski Field muzej lociran je u Chicagu, svoja vrata je po prvi put otvorio 1921. godine, a danas je jedan od prestižnijih muzeja na cijelom svijetu. 

Zemaljski Field muzej poznat je kao jedan od najvećih muzeja ovog tipa na svijetu.

Međutim  muzej je popularan zbog veličine i kvaliteta svojih obrazovnih i naučnih programa, kao i zbog svojih obimnih naučnih primeraka i zbirki artefakata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije