Šta nas očekuje na izložbi 'Lažni oblaci' koja se uskoro otvara u Zemaljskom muzeju

0
Radiosarajevo.ba
Šta nas očekuje na izložbi 'Lažni oblaci' koja se uskoro otvara u Zemaljskom muzeju
FOTO: Radiosarajevo.ba / Zemaljski muzej BiH

U Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine od 10. septembra do 20. oktobra 2022. bit će postavljena izložva 'Lažni oblaci' na kojoj su obuhvaćena djela bosanskohercegovačkih, regionalnih i međunarodnih umjetnika i umjetnica. 

Kustosica izložbe Gabriele Mande Seith umjetnički se bavi problemom zagađenja okoliša kako na lokalnom tako i na globalnom nivou i na taj način čini opipljivim njegov neuhvatljivi utjecaj na Zemlju i njene vrste.

Opsežan diskurzivni prateći program, koji se nudi uz izložbu u Zemaljskom muzeju BiH, propituje problematiku zagađenja okoliša kroz različite formate: filmske projekcije i panel diskusije u Kino Meeting Pointu i Urban Design Studiju Sarajevo, performativna predavanja, radionice za djecu i kustoska vođenja kroz Muzej i javni prostor.

Skandalozno obraćanje Cvijanović na sjednici NSRS: "U BiH postoji radikalni islamistički pokret"

Skandalozno obraćanje Cvijanović na sjednici NSRS: "U BiH postoji radikalni islamistički pokret"

Kroz ove formate izložba 'Lažni Oblaci' i njen prateći program omogućavaju umjetnosti da udruži snage s aktivističkim, naučnim i društveno-političkim pristupima kako bi učinili vidljivim i osporili ono, što razmišljanja usmjerena ka profitu obično umanjuju: oblaci koji truju okoliš i zamagljuju stvarnu sliku o svojoj toksičnoj prirodi.

Umjetnice i umjetnici čiji su radovi obuhvaćeni izložbom i pratećim programom su: Alma Suljević, Armin Ćosić, Böhler & Orendt, Danilo Kreso, Dušan Rodić, Edin Vejselović, Enes Žuljević, HeHe, Lala Raščić, Marianne Vlaschits, Matthias Böhler, Melih Sarıgöl, Mila Panić, Nina Softić i Adnan de Brother Softić, Regin Nut de Brother, Regin Miguel, Rodrigo Lebrun, Rosa Whiteley, Smirna Kulenović i Tanja Deman

Zemaljski muzej i Hagada
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Zemaljski muzej 

Izložba ističe slike «lažnih oblaka» koji dolaze na svijet u različitim oblicima, kao što su smog, industrijska kanalizacija ili mikroplastika. Dok nas ti lažni oblaci zavaravaju, umjetnost može da nam približi kako zagađenje okoliša šteti Zemlji i njenim vrstama. Poigravajući se sa ambivalentnom estetikom zagađenja, umjetnički radovi na izložbi uveličavaju ono što inače ostaje zanemareno isto koliko i rasvjetljavaju zabludu koju stvaraju lažni oblaci. Umjetnička djela razotkrivaju toksine u zraku, tlu i vodi, bave se pitanjem neobnovljive energije, skreću pažnju na ratove u kojima se koriste otrovi, suprotstavljaju protest protiv zagađenja u povijesti i sadašnjosti, ili otkrivaju mnoge načine širenja mikroplastike u okoliš. Na taj način umjetnička djela otkrivaju složenost zagađenja koje neumoljivo izbacuje ekosisteme iz ravnoteže.

Iako je zagađenje sveprisutno u našem svijetu, često izgleda previše apstraktno da bi se poistovijetili sa istim, a ipak se isto tako sistemski,  politički i ekonomski, ignoriše. Izložba naglašava različite oblike zagađenja životne sredine kako na lokalnom tako i na globalnom nivou, sa fokusom na poslijeratnu Bosnu i Hercegovinu. Ovdje su privatizacija teške industrije, urbana transformacija, nedostatak mjera Vlade zajedno sa neokolonijalnom eksploatacijom od strane međunarodnih investitora među glavnim uzrocima ekološkog nasilja unutar globalnog sistema eksploatacije.

'Lažni Oblaci' je projekat EUNIC-a Sarajevo: Goethe-Instituta Bosne i Hercegovine, Austrijskog kulturnog foruma Sarajevo, Francuskog instituta Bosne i Hercegovine, Švedskog instituta, Ambasade Švedske i Ambasade Španije u Bosni i Hercegovini – i Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini u saradnji sa Heinrich Böll fondacijom u Sarajevu.

Otvorenje izložbe održaće se 9. septembra 2022. godine u 19:00 sati u prisustvu predstavnika EUNIC-a Sarajevo, Heinrich Böll Fondacije, umjetnika i umetnica te brojnih partnera.

EUNIC — Nacionalni instituti za kulturu Europske unije — je europska mreža od 36 nacionalnih kulturnih instituta i organizacija iz svih država članica EU i povezanih zemalja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije