U Galeriji Novi hram otvorena izložba "U dobroj volji - Slavimo zajedno"

1
Radiosarajevo.ba
U Galeriji Novi hram otvorena izložba "U dobroj volji - Slavimo zajedno"
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Galerija Novi hram - Izložba "U dobroj volji - Slavimo zajedno"

Izložba temeljnih organizacija kulture naroda Bosne i Hercegovine u sklopu projekta "U dobroj volji – Slavimo zajedno" u organizaciji JKPHD "La Benevolencija" sa partnerstvom i pod pokroviteljstvom CRS-a (Catholic Relief Services), a u saradnji sa HKD "Napredak", BZK "Preporod" i SKPD "Prosvjeta" otvorena je danas u Galeriji Novi hram.

Na izložbi je prikazan razvoj temeljnih organizacija kultura BiH i njihovo djelovanje danas, kroz prikaze arhivskih isječaka: fotografija, novinskih članaka a i raznovrsnih dokumenata.

"Ideja projekta 'U dobroj volji – Slavimo zajedno' je da članovima temeljnih organizacija kultura BiH i građanima Sarajeva približi i objedini raznoliku kulturu naroda sa naših prostora. Svojim aktivnostima, projektima, kulturnim djelovanjem, humanitarizmom, donacijama, stipendijama, ova četiri društva nastoje da, u skladu sa svojim mogućnostima, unaprjeđuju društvenu koheziju nasuprot veoma kompleksnom društvenom narativu.

Jeste li i vi među njima? Tri rečenice koje izgovaraju najsretniji parovi na svijetu

Jeste li i vi među njima? Tri rečenice koje izgovaraju najsretniji parovi na svijetu

April 2023. godine je prepoznat kao savršena prilika za realizaciju projekta, kako je bogat praznicima abrahamskih religija: Pesah, Uskrs, Vaskrs, i Ramazanski bajram.

Naša želja je da ispreplitanje kultura prikažemo u pravom svjetlu: kao bogatstvo koje se treba njegovati, cijeniti i održavati", poručili su organizatori.

"Hands Full of Happiness": Izložba Amira Kurtagića u sarajevskoj Vijećnici

"Hands Full of Happiness": Izložba Amira Kurtagića u sarajevskoj Vijećnici

Predsjednik La Benevolencije Vladimir Andrle kazao je da se na ovaj način obilježavaju praznici četiri abrahamske religije koji se ove godine dešavaju u aprilu.

"Tako smo imali Pesah, pa Uskrs, pa Vaskrs. Ramazan traje, a uskoro i će i Ramazanski Bajram. Mislimo da je idealna prilika da svi zajedno proslavimo", istakao je Andrle. 

Andrle je pojasnio da je izložba informativnog karaktera, te da predstavlja spoj zajedničkih sudbina života.

"Ovo je jedan način pokazivanja višestoljetnog načina života koji se u našoj sudbini isprepliće. Snažan pokazatelj, da mi ne možemo jedni bez drugh. Izložba je informativnog karaktera, i ne služi da pokaže samo informacije o našem društvu, šta radimo ili koliko radimo. Izložbom pokazujemo tu jednu sudijsku traku koju mi zajedno djelimo, iako smo zajedno u isto vrijeme bili zatvoreni, zabranjen nam je bio rad, zajedno sam radili i u isto vrijeme obnovili svoj rad. U posljednjih 131 godinu koliko ukupno naša društva egiszistiraju, mi smo uvijek bili ispred zajedničkih aktivnosti isprepletenim našim sudbinama, ljubavima i svemu ostalom".

Rikardo Druškić otvorio samostalnu izložbu u Barceloni i ušao među finaliste takmičenja na Taivanu

Rikardo Druškić otvorio samostalnu izložbu u Barceloni i ušao među finaliste takmičenja na Taivanu

Svojim aktivnostima, projektima, kulturnim djelovanjem, humanitarizmom, donacijama, stipendijama, ova četiri društva nastoje da, u skladu sa svojim mogućnostima, unapređuju društvenu koheziju nasuprot veoma kompleksnom društvenom narativu. Pokrovitelj projekta je Catholic Relief Services", dodao je Andrle.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije