"Hands Full of Happiness": Izložba Amira Kurtagića u sarajevskoj Vijećnici

0
Radiosarajevo.ba
"Hands Full of Happiness": Izložba Amira Kurtagića u sarajevskoj Vijećnici
Foto: Privatni album / Izložba Amira Kurtagića u sarajevskoj Vijećnici

U sarajevskoj Vijećnici će u subotu, 15. aprila u 20:15 sati biti otvorena izložba "Hands Full of Happiness" umjetnika Amira Kurtagića.

Ovom postavkom javnosti će biti predstavljeno 12 radova, nastalih u periodu između 2019. i 2021. godine. Broj slika nije slučajnost, jer kroz ovu zbirku umjetnik oslikava autobiografsku refleksiju života kroz 12 mjeseci. 

Slikama, velikih formata, dominiraju detalji, boje, dinamika, te svaka slika vodi posmatrača u drugu/novu dimenziju. 

Video porodice Isak iz Srebrenice izazvao brojne komentare na društvenim mrežama

Video porodice Isak iz Srebrenice izazvao brojne komentare na društvenim mrežama

Prostor sarajevske Vijećnice ima za umjetnika i sentimentalnu vrijednost. Odrastajući u Sarajevu, upravo uz pogled na Vijećnicu, nastali su i njegovi prvi umjetnički radovi, te je upravo Vijećnica, pored sarajevske Vječne vatre, bila i inspiracija umjetnikove prve samostalne izložbe "Krovovi Sarajeva".

Maestralni prostor sarajevske Vijećnice idealan je za predstavljanje slika velikih dimenzija, koje će posjetioci imati priliku pogledati u periodu između 15. aprila do 30. aprila 2023. godine.

Amir Kurtagić je bosanskohercegovački samouki slikar i mašinski inžinjer sa adresom u Njemačkoj. Njegovi prvi radovi nastali su još u djetinjstvu, a sa 15 godina počinje oslikavati tehnikom ulje na platnu. U estetici svakodnevnog života pronalazi inspiraciju, te su i njegovi motivi raznoliki, od mrtve prirode, arhitekture, pejzaža do ljudi. Figure i objekti dominiraju djelima, a njegove izložbe i serije postaju sve više tematske. Kroz svoje šarene i raznolike kolekcije uvijek nastoji ispričati priču.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije