Rikard Larma ovjekovječio trenutke iz Sarajeva pod opsadom: Otvorena izložba "Vječita Vijećnica"

0
Radiosarajevo.ba
Rikard Larma ovjekovječio trenutke iz Sarajeva pod opsadom: Otvorena izložba "Vječita Vijećnica"
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Izložba Rikarda Larme u Vijećnici

Izložbom fotografija ratnog reportera Rikarda Larme pod nazovom "Sarajevo, vječita Vijećnica", po 28. put otvoren festival sjećanja Modul Memorije.

Rikard Larma je bio aktivan kao fotograf još u prijeratnim godinama, radeći za tadašnja printana izdanja u Sarajevu. S početkom opsade postaje fotoreporter agencije Asociated press, a tada nastaju neke od ikonskih fotografija vezanih za opkoljeno Sarajevo.

Među njima su i dokumentarne fotografije Vijećnice u plamenu. Otvarajući izložbu, gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić podsjetila je da je Rikard Larma u najtežim trenucima grada, dok je pod opsadom radio kao fotoreporter, objavio knjigu pod nazivom Sarajevo.

Veliko nevrijeme stiglo i u Bosnu i Hercegovinu: Pogledajte veličinu grada koji je padao

Veliko nevrijeme stiglo i u Bosnu i Hercegovinu: Pogledajte veličinu grada koji je padao

Jedan od najpoznatijih fotografa ovog grada, Rikard Larma je disao kao Sarajlija. Direktor festivala Modul Memorije Nihad Kreševljaković je istaknuo:

"Ostavljao je foto aparat kada je trebalo pomoći žrtvama, što ga čini velikim čovjekom", rekao je Kreševljaković.

Prisutnima se obratio i autor fotografija Rikard Larma, kazavši kako je napustio grad nakon rata 1997. i predstavivši svoje dvije kćeri u koje je kao otac i Sarajlija usadio svu svoju ljubav prema gradu.

Na izložbi se okupio veliki broj fotografa, kolega po profesiji.

Izložba se može pogledati u narednim danima u Vijećnici.

Festival Modul Memorije nastavlja se različitim programima, a trajat će do 9. maja.

Rikard Larma je rođen je u Zavidovićima 2. aprila 1954. godine. Završio je Srednju školu fotografskog smjera i od tada cijeli život radi, uči, kreira, stvara, promiče, promovira i živi fotografiju. Prvi učitelj mu je bio otac Leopold, zatim se kao fotoamater usavršavao na tečajevima fotografije u višim razredima osnovne škole u Sarajevu, a potom u Foto-kino klubu 26. novembar, kasnije u Foto-savezu BiH i Foto-savezu Jugoslavije. Kao početnik fotoamater proslavio se 'life' i portretnom fotografijom, ali se bavio mnogim oblastima i žanrovima fotografije.

S nepunih 20 godina postao je najmlađi Fotoamater prve klase u BiH i tadašnje zajedničke države Jugoslavije. Od 1974. godine je radio u različitim izdanjima novinske kuće 'Oslobođenje' iz Sarajeva i brojne druge sarajevske i jugoslovenske časopise – od sportskih novina preko nedjeljnih magazina, estrade, umjetnosti, porodice, politike, biznisa... Bio je među najboljim fotoamaterima u BiH i učestvovao je na brojnim izložbama fotografije u zemlji i u svijetu.

Početak rata ga je preko noći učinio ratnim fotoreporterom i dugo je radio za Associated Press. Urbana legenda vezana za profesionalnost Rikarda Larme kaže da je jednom zaustavio objavu fotografije čovjeka kom je bomba otkinula obje ruke i kada su ga pitali zašto je odbacuje rekao je da je saznao da je tom čovjeku ruke otkinula njegova bomba kojom je nepropisno rukovao, a ne neprijateljska.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije