Anur Hadžiomerspahić vječno živi u svojim djelima: Otvorena izložba u čast preminulom bh. dizajneru

2
Radiosarajevo.ba
Anur Hadžiomerspahić vječno živi u svojim djelima: Otvorena izložba u čast preminulom bh. dizajneru
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Izložba u čast Anuru Hadžiomerspahiću

Povodom dodjele Plakete Grada Sarajeva koja se održala 6. aprila 2023., danas je u Galeriji Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu otvorena izložba ANUR MAPA ART u čast Anuru Hadžiomerspahiću.

Anur Hadžiomerspahić, poznati bosanskohercegovački dizajner, posthumno je odlikovan za doprinos razvoju grada Sarajeva.

Anur je bio jako cijenjen u svijetu umjetnosti, u struci i čuven po svojim plakatima i ilustracijama s kojima je osvajao međunarodne nagrade. Njegovi radovi bili su izlagani na brojnim izložbama u svijetu, između ostalog i na Venecijanskom bijenalu.

Lijepi prizori delfina u Dubrovniku

Lijepi prizori delfina u Dubrovniku

Na mnogim mjestima u Sarajevu ovih se dana mogu vidjeti crno-bijeli plakati. I na taj način je Sarajevo odalo počast prerano preminulom umjetniku.

Anur Hadžiomerspahić preminuo je u Sarajevu 29. novembra 2017. godine

Pogledajte u našoj fotogaleriji kako je bilo na izložbi. 

Izložba u čast Anuru Hadžiomerspahiću
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Izložba u čast Anuru Hadžiomerspahiću

Anur Hadžiomerspahić je rođen u Sarajevu, Bosna i Hercegovina. Studirao je grafički dizajn na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu i diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti Brera i Evropskom institutu za dizajn u Milanu.

Nekoliko mjeseci pred opsadu Sarajeva, zajedno sa Jurišom Borasom, Almirom Kurtom, Damirom Nikšićem i Nebojšom Šerićem Shobom, Anur osniva blues bend Sing Sing. Bend prerasta u multidisciplinarni umjetnički kolektiv, spajajući elemente muzičkog teatra, političkog aktivizma i ironičnog humora.

1993. godine Anur se pridružuje projektu Ars Aevi kao suosnivač, i naknadno, art direktor. Učestvovao je u formiranju kolekcije Muzeja savremene umjetnosti Ars Aevi u Sarajevu, te organizaciji izložbi umjetnika kao što su Michelangelo Pistoletto, Jannis Kounellis, Daniel Buren i Joseph Kosuth.

Za vrijeme studija na Akademiji likovnih umjetnosti Brera i Evropskom institutu za dizajn u Milanu, Anur je počeo rad na seriji postera pod imenom Human Condition: Public Shouting and Individual Revolutions. Human Condition je specifičan po svom određenom obliku umjetničkog izraza kojeg Anur naziva artvertising, u kojem koristi medij advertisinga da pošalje društveno relevantne poruke. Posteri su izlagani u javnim prostorima, šoping centrima i supermarketima širom Bosne i Hercegovine i Italije od 1996. do danas. 2001., Harald Szeemann je uvrstio Anurov projekat Human Condition u centralnu izložbu 49. Venecijanskog bijenala..

1998. godine Anur je započeo rad na projektu Made in Bosnia. Cilj projekta je da predstavi i promovira bosansko-hercegovačku kulturu kroz jezik grafičkog dizajna i reklamne kampanje.

2000., Anur je osnovao Kreativni centar Cardea. Za svoje radove sa Cardeom, bio je finalista za nagradu Epica 1998. i 2000., te je dobitnik nagrade Epica 2001. 2002., Cardea je preimenovana u Ideologija. Ideologija je radila sa velikim bosansko-hercegovačkim kompanijama, te je bila prisutna na bosansko-hercegovačkoj kulturnoj sceni svojim kampanjama za Ars Aevi, Jazz Fest Sarajevo, SARTR, Letu Štuke, Zabranjeno Pušenje, Dinu Merlina, Edu Maajku i Amiru Medunjanin.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije