Vrijedne nagrade: Ko su dobitnici ovogodišnjih šestoaprilskih priznanja?

1
L. M.
Vrijedne nagrade: Ko su dobitnici ovogodišnjih šestoaprilskih priznanja?
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Svečana sjednica Grada Sarajevo

Na Dan grada Sarajeva, 6. aprila 2023. godine, u Vijećnici je održana Svečana sjednica Gradskog vijeća na kojoj su dodijeljena priznanja i nagrada Grada Sarajeva u 2023. godini.

Pojedinačnu "Šestoaprilsku nagradu" Grada Sarajeva dobio je akademik Kemal Hanjalić, za doprinos u oblasti nauke i obrazovanja.

Kemal Hanjalić je univerzitetski profesor i doktor tehničkih nauka iz oblasti termodinamike i mehanike fluida. Od 1985. do 1987. godine je bio gradonačelnik Sarajeva.

Djevojka pojela podgrijanu supu, pa ostala paralizovana: Doktori otkrili šta se desilo

Djevojka pojela podgrijanu supu, pa ostala paralizovana: Doktori otkrili šta se desilo

Rođen je 30. novembra 1939. godine u Sarajevu. Bio je dekan Mašinskog fakulteta u Sarajevu (1984–85), član Izvršnog vijeća SR BiH (1987–91), ministar nauke i tehnologije u Vladi Republike Bosne i Hercegovine (1991–93) te predavač na nekoliko svjetskih univerziteta. Dobio je više nagrada i priznanja. Član je ANU BiH od 1981. godine. 

Komora medicinskih sestara - tehničara Kantona Sarajevo dobila je kolektivnu "Šestoaprilsku nagradu" Grada Sarajeva u 2023. godiniza doprinos u oblasti zdravstva i socijalne zaštite. Novčanu nagradu od ovog priznanja iz Komore su poklonili zemljotresom pogođenom narodu Turske i Sirije.

Tim Druge gimnazije koji je učestvovao na prestižnoj STEM olimpijadi u Frankfurtu, karatistkinja i reprezentativka BiH Emina Sipović, njena sestra i također karatistkinja Nejra Sipović i mlada teniserka Amajla Kadrić, dobitnice su nagrade namijenjene mladima, "Sarajevske pahuljice".

Nejra Spahović je na Svjetskoj ligi Serije A, koja je održana u martu 2023. u Turskoj, osvojila srebrenu medalju. Omladinska prvakinja Evrope postala je na takmičenju za kadete i juniore u okviru Evropskog prvenstva koje se održavalo na Kipru tokom februara ove godine.

Emina Spahović je na Svjetskom prvenstvu u karateu za kadete, juniore i U21 koje je održano prošle godine, osvojila bronzu. Emina je dugogodišnja reprezentativka BiH i članica Karate kluba Ippon iz Sarajeva, koja je osvojila mnogobrojna odličja sa najvećih smotri svijeta za BiH.

Emina Spahović
L. M.: Emina Spahović

Pašaga Grbo - Pašo dobitnik je nagrade "Graham Bamford", za iskazanu hrabrost, solidarnost, humanizam i altruizam.

Anur Hadžiomerspahić (posthumno), Borislav Petrović i Vincent Tan dobili su Plakete Grada Sarajeva za doprinos razvoju grada.

Anur Hadžiomerspahić, jedan od najboljih i najpoznatijih grafičkih dizajnera u Bosni i Hercegovini, preminuo je 29. novembra 2017. godine. Rođen je u Sarajevu 1971. godine. Hadžiomerspahić je bio jedan od osnivača kolekcije Ars Aevi, a posljednjih godina i njen umjentički direktor.

Diplomirao je u Italiji na Evropskom institut za dizajn u Milanu te na Akademiji likovnih umjetnosti u Milanu. Od 1996. godine bio je redovni član Udruženja likovnih umjetnika i dizajnera primijenjenih umjetnosti BiH.

Borislav Petrović redovni je profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Dekan Pravnog fakulteta u Sarajevu u dva mandata (2009-2017). Utemeljio je tripartitnu međunarodnu konferenciju Bosanskohercegovački-Tursko-Hrvatski dani prava koja se, počev od 2011. godine, održava jednom godišnje, naizmjenično na pravnim fakultetima u Sarajevu, Istanbulu i Zagrebu.

Borislav Petrović
Foto: Grad Sarajevo: Borislav Petrović

Kao autor i koautor objavio je 13 univerzitetskih udžbenika, monografija i skripti i oko 70 naučnih i stručnih radova. Posebno se izdvajaju udžbenici Krivičnog prava I (2005) i Krivičnog prava II (2005) kao prvi univerzitetski udžbenici iz ove oblasti u Bosni i Hercegovini.

Vincent Tan, jedan od većinskih vlasnika Fudbalskog kluba Sarajevo, je posebno priznanje "Plaketa Grada Sarajeva" dobio za doprinos razvoju Grada Sarajeva u sportu. Vincent Tan i Ismir Mirvić su 20. septembra 2021. godine zvanično postali vlasnici 98,26 % glasačkih prava u FK Sarajevo, a do sada su u klub investirali oko 10 miliona KM.

Priznanje "Počasni građanin Grada Sarajeva" posthumno je dobio Milan Mladenović.

Milan Mladenović (21. septembar 1958. – 5. novembar 1994.) bio je poznati ex-yu rock muzičar, pjesnik, pjevač i gitarista kultne beogradske grupe EKV. Rođen je u Zagrebu, kao sin Spase (rodom iz Kruševca, Srbija) i Danice (iz Makarske), a u šestoj godini se s porodicom seli u Sarajevo, gdje je živio narednih nekoliko godina.

O Milanovoj umjetničkoj i ljudskoj veličini svjedoče njegova djela i izjave iz ratnog perioda, medutim, skoro nepoznat je detalj da je Milan pjesmu Crv napisao nakon masakra na Markalama u Sarajevu.

U vrijeme opsade Dubrovnika, Milan je pozvao publiku da minutom šutnje odaju počast bombardiranom Dubrovniku i njegovom stanovništvu. Medutim, neki iz gomile su glasno negodovali, a čuli su se čak i povici 'uhapsite ga".

Kada je s Rimtutitukijem tokom rata trebao gostovati u Banjoj Luci, Milan je iz protesta otkazao nastup zato što je eksplozivom srušena najstarija i najpoznatija banjalučka džamija Ferhadija iz 1579. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Najnovije