Sutra otvorenje izložbe "Svakoga dana u svakom pogledu sve više napredujem(o)?"

1
Radiosarajevo.ba
Sutra otvorenje izložbe "Svakoga dana u svakom pogledu sve više napredujem(o)?"
FOTO: Screenshot / Izložba "Svakoga dana u svakom pogledu sve više napredujem(o)?"

Filmski centar Sarajevo i Historijski muzej BiH će 6. maja 2021. godine u 18:00 sati otvoriti izložbu „Svakoga dana u svakom pogledu sve više napredujem(o)?“ - bosanskohercegovačka kinematografija od 1947. do 1992. godine“.

Ova izložba je nastala iz potrebe da se ukaže na bogato filmsko naslijeđe Bosne i Hercegovine, u isti mah prisutno i nepoznato u popularnoj kulturi.

Filmsko naslijeđe je oblikovano specifičnostima stvaralačkog procesa iz kojeg nastaje, ovisi o ljudima koji su ga svojim radom artikulisali, priča o filmovima, ali i od priča koju filmovi pripovijedaju.

Izložba nastoji odmotati bosanskohercegovačku filmsku traku, predstaviti filmske stvaratelje i djelatnike Bosne i Hercegovine kroz historiju i potaknuti promišljanje o kompleksnosti i izazovima stvaranja filma, prikazujući svijet i život filma "iza scene".

Okosnicu izložbe čini naslijeđe tri producentske kuće: „Bosna film“, „Studio film“ i „Sutjeska film“.

Vremenski, izložba pokriva početke organizirane proizvodnje filma u Bosni i Hercegovini 1947. godine osnivanjem prve produkcijske kuće „Bosna film“, preko permutacija u organizaciji filmske produkcije osnivanjem „Studio“ i „Sutjeska filma“, do devedesetih godina i početka rata 1992-1995.

Ko su bili pioniri i akteri bosanskohercegovačkog filma? U kojim okolnostima se prave filmovi u Bosni i Hercegovini? Koje teme obrađuju filmski stvaraoci? Kako nastaje film?

Ovo su neka od pitanja kojima izložba „Svakoga dana u svakom pogledu sve više napredujem(o)? - bosanskohercegovačka kinematografija od 1947. do 1990. godine“ nastoji otvoriti platformu za dijalog o bogatom filmskom naslijeđu Bosne i Hercegovine.

Ovo je ujedno prvi korak u osnivanju i razvoju budućeg muzeja filma Bosne i Hercegovine.

Otvorenje izložbe će se odvijati prema protokolu koji poštuje zadate epidemiološke mjere.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije